De geneeskracht van Rood Stinkhout

De schors van rood stinkhout heeft een aantal interessante geneestoepassingen. Het gaat vooral prostaatproblemen tegen, zo wist men in Afrika al honderden, misschien wel duizenden jaren. Een Spaans onderzoek uit 1980 toonde aan dat rood stinkhout inderdaad genezende werking heeft op de prostaat; de Spanjaarden raadden aan het in combinatie met benzydamine te gebruiken omdat dit bij de meeste mensen het ziektebeeld doet verdwijnen; het maakt een operatie overbodig. Rood stinkhout wordt gebruikt als basis voor medicijn in zowel de reguliere geneeskunde als fytotherapie. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Naamgeving rood stinkhout

De botanische naam voor deze plant is Prunus Africana. Prunus betekent ´pruim´ en Africana duidt op de Afrikaanse afkomst van deze boom. In het Nederlands wordt het naast rood stinkhout, Afrikaanse pruim en pygeum genoemd. De boom groeit uitsluitend in Afrika ten zuiden van de Sahara. Traditoneel werd er een paar repen van de bast gebruikt voor medicinale doeleinden maar doordat op geld beluste personen de hele boom omhakken is het thans een bedreigde boomsoort.

Geschiedenis medicinaal gebruik rood stinkhout

Afrikaanse mensen uit het midden en zuidelijke gedeelte van dit immense continent gebruiken sinds oudsher thee van gedroogd en verpulverd rood stinkhoutschors teneinde urineweg- en prostaatproblemen te verhelpen. Europese kolonisten zagen in de 18e eeuw dat bij de Bakweri in Kameroen ´oude mannenproblemen´ werden aangepakt door rood stinkhout. Daarnaast werd de bast gebruikt bij koorts en een gebrek aan eetlust. In 1966 nam de Fransman Degat het eerste patent op een boomschorsextract. In 1997 werd 3225 ton rood stinkhoutschors van Afrika geëxporteerd. Er is sprake van overexploitatie; de boom staat sinds 2000 op de lijst met bedreigde plantensoorten van Cites. De boom wordt tegenwoordig gekweekt op plantages omdat hij te weinig in het wild te vinden is. In 2007 werd een onderzoek gepubliceerd dat rood stinkhout naast BPH, Benigne ProstaatHyperplasie, ook prostaatkanker tegen gaat.

Werkzame stoffen rood stinkhout

Van rood stinkhout wordt uitsluitend het schors gebruikt van een minstens 12 jaar oude boom. Er zitten verschillende fytosterolen in en vette alcoholen. Daarnaast bevat de bast pentacyclische triterpenoïden zoals ursolzuur, oleanolzuur, crataegolzuur, friedeline, epimaslinezuur en maslinezuur. Voorts bevat het een groot aantal vetzuren: myristinezuur, palmitinezuur, linolzuur, oleïnezuur, stearinezuur, arachidonzuur, beheninezuur en lignocerinezuur.

Rood stinkhout bij BPH

Benigne prostaathyperplasie is een goedaardige prostaatvergroting. Er liggen een aantal verschillende chemische processen aan de medicinale werking van rood stinkhout op de prostaat ten grondslag. Eén daarvan is dat rood stinkhout het aantal celdelingen, een groeifactor van de prostaat, doet afnemen. Een andere reden is dat er minder testosteron wordt omgezet in het prostaatvergrotende dyhydrotestosteron. Deze en nog een aantal medicinale werkingen maken rood stinkhout een adequaat middel bij BPH.

Rood stinkhout bij plasproblemen

Mictieproblemen is de medische term voor plasproblemen. Door een vergrote prostaat kunnen diverse plasproblemen ontstaan. Omdat rood stinkhout de prostaat verkleint en aldus de oorzaak van deze problemen aanpakt is het een medicijn dat in de fytotherapie wordt aangewend bij:
Rood stinkhout met afgescheurde repen schors / Bron: Marco Schmidt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Rood stinkhout met afgescheurde repen schors / Bron: Marco Schmidt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Pollakissurie of frequent in kleine beetjes moeten plassen,
  • Nycturie of nachtelijk plassen,
  • Urgency of moeilijk bedwingbare aandrang,
  • Retentie of het gevoel niet alles uitgeplast te hebben,
  • Vertraagd begin van urinelozing,
  • Zwakke urinestraal,
  • Plassen in twee keer, langdurig nadruppelen.
Opmerking: Rood stinkhoutextract dient 3 maanden achtereen ingenomen te worden, het effect begint na 4-6 weken.

Overige medicinale werking rood stinkhout

  • Rood stinkhoutextract werkt behalve genezend ook preventief tegen BPH,
  • Het beschermt tegen prostaatontsteking,
  • Het is een afrodisiac omdat het de testosteronspiegel verhoogt.

Consulteer de fytotherapeut

Wie rood stinkhout als geneeskrachtig middel wil gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Rood stinkhoutextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract en capsules dienen alleen op voorschrift van deskundigen ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover mer vertellen, net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit plantaardige geneesmiddel zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is bijzonder omvangrijk, het omvat sierbomen die hun blad verliezen, fruitbomen, vaste planten en he…
Prunus soorten geschikt als groene haagPrunus soorten geschikt als groene haagAls tuinafscheiding is een groenblijvende haag mooi. Het geeft kleur aan de tuin in de winter, als veel planten afsterve…
Natuurlijke middelen en kruiden tegen vergrote prostaatNatuurlijke middelen en kruiden tegen vergrote prostaatBenigne prostaathyperplasie (BPH) is een goedaardige vergroting van de prostaat. Het is een normaal verschijnsel bij man…
Nadruppelen van urine: symptomen, oorzaak en behandelingNadruppelen van urine: symptomen, oorzaak en behandelingNadruppelen is een vervelend fenomeen. Nadruppelen kan zowel mannen als vrouwen treffen. Nadruppelen van urine wordt ver…

Bach-bloesemtherapie, de oplossing?Bach-bloesemtherapie, de oplossing?Volgens de Bach-bloesemtherapie zijn aroma's van bloesems goed toepasbaar bij het oplossen van problemen. Ze werken posi…
De geneeskracht van KudzuDe geneeskracht van KudzuKudzu is een geneesplant die oorspronkelijk voorkomt in Zuid Japan, Oost Azië en Zuidoost China. Inmiddels heeft de plan…
Bronnen en referenties
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Rood stinkhout overploitatie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14522426
  • ICM met benzydamine http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7008706
  • Prostaatkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17709901
  • Studiemethoden maken meta-analyse onmogelijk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11276294
  • Afbeelding bron 1: Marco Schmidt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.