Slaapverwekkende kruiden voor een betere nachtrust

Slaapverwekkende kruiden voor een betere nachtrust Kruiden zijn er niet alleen maar om je maaltijd op smaak te brengen. In de kruidengeneeskunde wordt de plant op verschillende manieren gebruikt. Bijvoorbeeld als geneesmiddel of als middel om de nachtrust te verbeteren. Zo kan het in de vorm van thee gebruikt worden, als druppels, tablet of dragee. Bij sommige kruiden moet je op de dosis letten omdat ze een krachtige werking kunnen hebben. Hoe kunnen kruiden zorgen dat je nachtrust wordt verbeterd?

Geneeskundige werking

Hedendaagse medicijnen zijn gebaseerd op kruidensubstanties. Net als traditionele geneesmiddelen veroorzaken kruiden rechtlijnige biochemische reacties in je lichaam. Kruiden kunnen erg krachtig zijn en bij sommige soorten moet je oppassen dat je de juiste dosis binnen krijgt. De kruidengeneeskunde wordt ook wel fytotherapie genoemd en de gehele plant (wortel, stengel en blad) wordt hiervoor gebruikt. Het wordt op verschillende manieren verwerkt: als thee, tablet, dragee en als druppels. Kruiden kunnen in de juiste hoeveelheid, helpen bij het bestrijden van slaapproblemen, vooral als de oorzaak ligt bij stress en angst.

Verbeteren nachtrust

Slaapproblemen en depressiviteit hebben invloed op je serotonine-gehalte in je lichaam. Dit is een chemische stof dat je lichaam maakt uit het aminozuur (eiwit) tryptofaan. Deze stoffen zijn belangrijk voor de slaap. Als dit uit balans raakt, kan het leiden tot slaapproblemen. Bepaalde kruiden kunnen helpen bij het herstellen van het evenwicht. Ook zijn er kruiden die een kalmerende werking hebben op je hersenen.

Koop goede kruiden

Je kunt zelf kruiden kweken in je vensterbank, maar je kunt ze ook kopen bij natuurvoedingswinkels en apotheken. De kwaliteit kan nogal eens verschillen. Slechte kruiden kunnen ziekteverwekkende stoffen bevatten of slechts een kleine hoeveelheid werkzame stoffen. Je kunt ook een kruidendokter vragen om advies. Een goede kruidendokter moet in bezit zijn van een veiligheids- en kwaliteitsgarantie en moet de naam van de leverancier kunnen vertellen. Producten met een etiket en productienummer zijn beter omdat dit betekent dat er meestal een kwaliteitsonderzoek heeft plaatsgevonden en betekent dat de bron traceerbaar is.

Lavendel

Lavendel is een van de gemakkelijkste kruiden om zelf te kweken en is ook een van de meest rustgevende kruiden. Koop zaadjes bij het tuincentrum of koop gewoon een lavendelplant. Geef de plant regelmatig organische plantenvoeding en houd de grond vochtig tijdens de bloei, van het late voorjaar tot het midden van de herfst. Zodra er bloemen verschijnen, haal je de blaadjes van de stengels en bind ze in losse bosjes bij elkaar en hang ze op waar ze helemaal kunnen uitdrogen. Doe ze daarna in een luchtdichte pot. Het is heerlijk om een zakje lavendel onder je kussen te leggen. Hoofdpijn bestrijd je door een paar druppels lavendelolie op je slapen te wrijven.

Kamille

Kamille heeft een kalmerende werking en kamillethee wordt hiervoor ook gebruikt. Doe hiervoor een theelepel kamille in een pot kokend water en laat dat een tijdje (5 tot 10 minuten) intrekken. Er is ook kant-en-klare kamillethee verkrijgbaar, ook met een honingsmaak. Kamille is veilig voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Ook kun je kiezen voor een ontspannend kamillebad.

Hop

Dit komt ook voor in bier, maar dit betekent niet dat bier drinken voor het slapengaan de oplossing is voor je slaapprobleem. Een ouderwetse manier om slapeloosheid aan te pakken is om wat gedroogde hop in je kussensloop te doen. Het werd vroeger ook gebruikt tegen zenuwaandoeningen. Niet iedereen vindt hopthee lekker vanwege de bittere smaak. Maar met een schepje honing wordt de thee al een stuk zoeter.

Valeriaan

Met dit kalmerende kruid val je sneller in slaap en word je 's nachts minder vaak wakker. Het geeft minder bijwerkingen dan de synthetische kalmeringsmiddelen zoals valium. Los twee of drie druppeltjes tinctuur (is een alcoholische extract op basis van natuurlijke producten) of één à twee theelepels gedroogde valeriaanwortel op in heet water. Drink dit op voordat je gaat slapen. Neem niet meer dan één kopje per dag omdat teveel valeriaan hoofdpijn kan veroorzaken.

Citroenmelisse

Dit is een kalmerend en maagpijnverlichtend kruid dat vaak in combinatie met andere rustgevende kruiden wordt gebruikt. Doe twee of drie theelepels gedroogde citroenmelisse in een kopje kokend water en laat het een poosje trekken. Deze kalmerende thee smaakt ook nog eens lekker.

Sint-janskruid

Uit onderzoek blijkt dat dit kruid verlichting brengt bij chronische slapeloosheid en lichte depressiviteit. Het evenwicht van de chemie in de hersenen is verstoord. Meestal wordt dit in de vorm van een capsule ingenomen.

Bijwerkingen

Kruiden worden beschouwd als een natuurlijk alternatief voor bepaalde geneesmiddelen en ze zijn meestal veilig. In sommige gevallen kunnen ze een krachtige uitwerking hebben en kunnen ze giftig zijn. Laat je bij twijfel informeren door een kruidenexpert of door de huisarts. Sommige kruiden kunnen bijwerkingen geven als ze in combinatie met medicijnen worden gebruikt. Zo kan bijvoorbeeld sint-janskruid de werking van de anticonceptiepil verminderen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden om beter te slapenKruiden om beter te slapenNiks is vervelender dan slecht kunnen slapen. Slapeloosheid vormt tegenwoordig een groot probleem waar meer en meer mens…
Kruidentips van oma: over kruiden, gezondheid, smaak en geurKruidentips van oma: over kruiden, gezondheid, smaak en geurDat er vele soorten kruiden zijn, weten we al langer dan vandaag. Maar wist u dat vele kruiden ook bekend staan om hun g…
Natuurlijke middelen tegen stressNatuurlijke middelen tegen stressEr zijn diverse natuurlijke, plantaardige geneesmiddelen (fytotherapie) die werkzaam zijn tegen stress. Bekende middelen…
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…

Etherische olie en de invloed op de slaapEtherische olie en de invloed op de slaapEtherische oliën worden gewonnen uit planten waarbij er uit één soort plant soms wel meerdere soorten olie kan worden ve…
Geneeskrachtige planten index: A tot en met ZKruiden zijn de basis voor medicijnen. Dat betekent dat je in plaats van medicijnen ook kruiden kunt gebruiken. In vele…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 10-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.