De geneeskracht van kalmegh

De geneeskracht van kalmegh Kalmegh komt uit Azië en wordt momenteel gekweekt in Zuid en Zuidoost-Azië om zijn medicinale werking bij infecties. Het wordt in India als een plant gezien die tijdens de regentijd wordt geoogst; hij groeit het best als de zon overmatig schijnt. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt als geneesplant, onder andere in de Chinese geneeskunde en ayurveda, de Indiase geneeskunde. Kalmegh staat te boek als een zeer bittere plant. In de meeste lokale talen in Azië betekent de plant ´Bitterkoning´. De plant staat het meest bekend om zijn medicinale werking bij luchtwegenaandoeningen. Kalmegh werd in Aziatische landen gebruikt als antibioticum, totdat de farmaceutische antibiotica zijn plaats innam. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Aanplant kalmegh / Bron: Uwe Thobae, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Aanplant kalmegh / Bron: Uwe Thobae, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam voor kalmegh is Andrographis paniculata. In het Nederlands wordt deze geneesplant kalmegh, Andrographis en Indiase gentiaan genoemd.

Werkzame stoffen kalmegh

Van kalmegh wordt meestal het blad en soms de wortel gebruikt. Alle delen van de plant zijn bitter. Er zitten veel diterpenen en flavonen in kalmegh. Het bevat onder andere: andrografolide, andrografosterol , neoandrografolide, homoandrografolide, andrografaan, andrografoon, andrografosterine, andrografine, andrografoneo, andrografoside, andropaniculosin A, andropani-culoside A, andrograpanine, isoandrografolide en skullcaflavone.

Kalmegh voor de spijsvertering

Kalmegh is een bittermiddel en zoals vele bittere planten stimuleert het de lever in de afscheiding van maagsappen. Hierdoor wordt het eten beter verteerd en de eetlust opgewekt. Het gaat een bemoeilijkte spijsvertering tegen. Het maagzuur wordt verminderd. Daarnaast werkt het windverdrijvend zodat het een goed middel is bij flatulentie.Ook gaat kalmegh diarree tegen. Uit een wetenschappelijk onderzoek bleek dat de plant net zo effectief werkt als loperamide, een synthetisch medicijn bij diarree.

Kalmegh beschermt de lever

Bittere stoffen zijn meestal beschermend voor de lever. Behalve leversappen stimuleert kalmegh de vorming van galsappen. Andrografolide is het belangrijkste fytonutriënt als het gaat om leverbescherming. Het beschermt de lever tegen gifstoffen en vrije radicalen. Het zou nog beter werken dan mariadistel, een leverbeschermend kruid dat zelfs het gif van dodelijke paddenstoelen neutraliseert. Kalmegh is uitstekend in te zetten bij een hepatitis. Verder kun je diarree, dysenterie, gastro-enteritis bij volwassenen en darmklachten bij kinderen ermee ondervangen.

Kalmegh om aan te sterken

Kalmegh is goed om aan te sterken; het werkt als een tonicum. Dat komt met name omdat het de spijsverteringssappen stimuleert zodat voedsel beter wordt opgenomen. Hierdoor komen er meer voedingsstoffen beschikbaar voor het lichaam.

Kalmegh tegen infecties

Kalmegh werkt koortsverlagend en ontstekingsremmend. Het heeft niet zozeer een antibacteriële of antivirale werking maar het verhoogt de capaciteit van de witte bloedcellen, het belangrijkste onderdeel van het immuunsysteem. Er is dus sprake van een weerstandsverhogend effect van kalmegh. Uit Chileens onderzoek bleek dat verkouden mensen die het kruid innamen sneller een droge neus kregen, met andere woorden; de infectie die we verkoudheid noemen verdwijnt door kalmegh. In de fytotherapie wordt het ingezet bij:
Kalmegh / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kalmegh / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Luchtwegeninfecties,
  • Keelontsteking,
  • Verkoudheden,
  • Bijholte-ontsteking,
  • Urineweginfecties na schokgolfbehandeling,
  • Dysenterie veroorzaakt door bacteriën,
  • Enteritis of darmontsteking.

Kalmegh bij malaria

Kalmegh is uitgebreid onderzocht op zijn werking tegen malaria. Het blijkt dat de malariaparasiet uitstekend wordt bestreden door kalmegh. Parasieten die in de lymfen plaatsnemen en voor obstructies zorgen die voor lichaamszwellingen kunnen zorgen worden gedood door deze bittere plant. Overigens zijn er veel meer bittere planten die malaria bestrijden zoals de kinineboom en absinth.

Uitwendig gebruik van kalmegh zou muggen op afstand houden, blijkt uit een onderzoek uit 2012.

Dosis om te gebruiken

Je kunt kalmegh preventief tegen ziekten gebruiken. Dan heb je aan twee tot drie gram kruid per dag genoeg. Als er sprake is van een leverlijden of anderssoortige infectie kun je een dosis van zes gram per dag hanteren. Bij deze hoeveelheden zijn geen bijwerkingen bekend. Er is wel een contra-indicatie: zwangere vrouwen wordt afgeraden deze geneesplant te gebruiken omdat het mogelijkerwijs in verband staat met verminderde vruchtbaarheid. Dat is tenminste gebleken uit dieronderzoek.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Andrographis, ayurvedisch kruid voor de luchtwegenEen belangrijk kruid in de Ajurvedische en de Unani geneeskunde is Kalmegh of met zijn officiële naam Andrographis panic…
Ayurvedische kruiden voor de leverAyurveda is de eeuwenoude Indische gezondheidsleer, die zeer veel gebruik maakt van inheemse planten. Meestal zijn deze…
Hydrangea paniculata, langdurige witte bloemenprachtHydrangea paniculata, langdurige witte bloemenprachtHydrangea paniculata is een zeer geschikte Hortensia voor liefhebbers van mooie grote wit/groene bloempluimen. Deze Hort…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…

De geneeskracht van kleinbladige BacopaDe geneeskracht van kleinbladige BacopaBacopa is een vaste kruipplant die graag waterrijke omgeving en modderige kusten groeit. Hij kan zelfs onder water groei…
De geneeskracht van zwarte elsDe geneeskracht van zwarte elsDe zwarte els is een boom uit de berkenfamilie. Hij kan maximaal 35 meter hoog worden en je treft hem aan in Nederland e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek: Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • PDF: Biological activities of Kalmegh (Andrographis paniculata Nees)
  • And its active principles-A review
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Kalmegh
  • http://library.everyonehealthy.com/library/treatmentcategory/Alternative%20and%20Complementary%20Therapy/Andrographis%20Paniculata
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Andrographis_paniculata
  • Afbeelding bron 1: Uwe Thobae, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.