De geneeskracht van caulophyllum of vrouwenwortel

De geneeskracht van caulophyllum of vrouwenwortel Vrouwenwortel groeit van oorsprong in Noord-Amerika en wordt het meest gevonden in moerassen, langs rivieren en in bossen. Hij houdt van een voedingsstofrijke grond. De plant heeft opvallend blauwe bessen en ziet er giftig uit. Dat klopt. Vrouwenwortel geldt als een giftige plant; zelfs een aanraking kan problemen veroorzaken. Nu is het zo dat giftige planten in minieme dosis vaak een geneeskrachtige werking hebben. De medicinale werking van vrouwenwortel richt zich voornamelijk op baarmoederproblemen en artritis. Caulophyllum is zowel een medicijn in de homeopathie als in de fytotherapie. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam voor caulophyllum is Caulophyllum thalictroides. Caulo betekent ´steel´ en phyllum ´blad´. In het Nederlands wordt de plant vrouwenwortel genoemd. In de V.S. wordt deze plant squaw root of papoose root genoemd. ´Squaw´ is de Indiaanse naam voor een vrouw en papoose voor ´kind´. Deze naam verwijst naar de medicinale toepassing dat het wordt gebruikt aan het eind van de zwangerschap om de arbeid te vergemakkelijken. Sommige medicinale toepassingen op het gebied van ontstekingen van deze plant zijn bij vrouwen meer werkzaam dan bij mannen, dus op meerdere gebeiden blijkt dat deze plant voornamelijk door vrouwen wordt gebruikt.

Werkzame stoffen vrouwenwortel

Van vrouwenwortel wordt niet de gehele plant maar slechts de wortel gebruikt. De belangrijkste werkzame stoffen in vrouwenwortel zijn: caulosaponine, de alkaloïde N-methylcystine en fytosterolen waaronder stigmasterol.

Vrouwenwortel bij bevalling

De vrouwenwortel bevordert de uteruscontracties. Aan het eind van een zwangerschap kan het worden ingezet om de bevalling te induceren. De plant moet echter niet tijdens een zwangerschap worden gebruikt omdat het een miskraam kan opleveren. De medicinale werkzaamheden van vrouwenwortel worden in de fytotherapie aangewend om het in te zetten bij de volgende indicaties:
  • Uitblijvende weeën tijdens de bevalling,
  • Stugge baarmoedermond,
  • Ter ondersteuning van een moeilijke, langzame bevalling,

Vrouwenwortel als menstruatiebevorderend middel

De contracties van de baarmoeder die deze geneesplant in beweging zet zijn een uitkomst bij menstruatie problemen. Het wordt ingezet bij:
  • Pijnlijke menstruatie,
  • Uitblijvende menstruatie,
  • Endometriose of afwijking in het baarmoedervlies waardoor kans op zwanger te worden wordt verkleind.
  • Maagpijn, maagkramp met overgeven; wat voortkomt uit baarmoeder- of menstruatieproblemen.

Vrouwenwortel bij reuma

Vrouwenwortel bezit anti-inflammatoire of ontstekingsremmende eigenschappen. Daarnaast is het antireumatisch en zelfs wormdrijvend. De plant kan eveneens urinewegverstoringen genezen welke de oorzaak zijn voor reumatische aandoeningen. Reumatoïde artritis wordt namelijk veroorzaakt door opeenhoping van afvalstoffen. Dat heeft vaak te maken met verminderde nierwerking of problemen met de urinewegen of blaas. Om deze reden schrijven homeopaten en fytotherapeuten het voor bij de
Vrouwenwortel / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vrouwenwortel / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
volgende indicaties:
  • Reumatische pijn in de kleine gewrichten zoals pols, enkels, vingers en tenen.
  • Pijnlijke knobbeltjes op de kleine gewrichten,
  • Ontsteking aan het heupgewricht,
  • Stijve nek.

Vrouwenwortel als slaapmiddel

Vrouwenwortel kan insomnia of slapeloosheid wegnemen. Het wordt voornamelijk gebruikt bij mensen die last hebben van zenuwachtigheid, een aandoening die kan worden versterkt door het drinken van een teveel aan koffie.

Waarschuwing

Het is belangrijk om caulophyllum alleen te gebruiken onder supervisie van een gediplomeerd natuurarts. In de fytotherapie wordt aanbevolen om tussen de 20 en 30 druppels tinctuur in te nemen per keer. De alkaloïden in vrouwenwortel zitten er in toxische hoeveelheden in. Het is niet erg verstandig om zelf een de wortel van deze geneesplant te drogen en het poeder te gebruiken omdat er slechts minimale hoeveelheden nodig zijn om de geneeskracht te gebruiken. Er zijn een aantal redenen om vrouwenwortel niet te veel te gebruiken. In ieder geval is het onverstandig om vrouwenwortel te gebruiken als zelfmedicatie.
  • Tijdens de zwangerschap niet gebruiken in verband met mogelijke miskraam.
  • Een overdosis vrouwenwortel kan kleiden tot hoge bloeddruk en symptomen die lijken op nicotinevergiftiging.
  • Een overdosis kan leiden tot misselijkheid, overgeven, slechte coördinatie, vernauwde bloedvaten rond het hart.
  • Mensen met Ischias en hoge bloeddruk moeten het gebruik van de plant mijden.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedsel en medicinale planten bij te hevige menstruatieVoedsel en medicinale planten bij te hevige menstruatieGeneesplanten kunnen de vrouw helpen bij de typische klachten die alleen voor vrouwen gelden; de zogenaamde vrouwenkwale…
Manieren om de weeën op te wekken (helpen in de bevalling)Tijdens je zwangerschap leef je naar de uitgerekende datum toe. Maar wat als de datum gepasseerd is en de baby is er nog…
Artritis: voedsel als medicijnArtritis: voedsel als medicijnArtritis en artrose zijn vervelende aandoeningen die pijnvol kunnen zijn en een handicap vormen in het leven van mensen.…
Het eerste trimester van de zwangerschapHet eerste trimester van de zwangerschapIn het eerste trimester van de zwangerschap vinden fijne en belangrijke gebeurtenissen plaats. Denk hierbij aan de bevru…

De geneeskracht van korenbloemDe geneeskracht van korenbloemKorenbloem is een mooie blauwe bloem uit de composietenfamilie die veel als sierplant wordt verkocht. Hij wordt 20 centi…
De geneeskracht van zwarte mosterdDe geneeskracht van zwarte mosterdDe zwarte mosterdplant kennen we als bron voor het maken van mosterd maar het heeft zaad, bladeren en bloemen die gegete…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek: Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://www.homeopathienetwerk.nl/caulophyllum-thalictroides-vrouwenwortel/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Caulophyllum_thalictroides
  • http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Caulophyllum+thalictroides
  • Afbeelding bron 1: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.