De geneeskracht van yohimbe

Yohimbe is een 30 meter hoge boom die groeit in de Afrikaanse landen Nigeria, Gabon, Kameroen en Zaïre. De bast staat bekend om zijn gebruik bij erectieproblemen. In bijna heel de wereld is een natuurmedicijn op basis schors van de yohimbeboom vrij verkrijgbaar. Alleen in Duitsland legt men de nadruk op gevaren van hartkloppingen en lage bloeddruk. Yohimbe wordt wereldwijd verkocht als afrodisiacum. Een preparaat wat ingezet wordt bij erectiestoornis komt van de schors van de yohimbeboom die in Afrika groeit. Als er te veel van wordt genomen kan dat leiden tot hartkloppingen en verlaagde bloeddruk. Het is een plant die niet zonder gevaar is. Een vervelende bijwerking kan ook zijn: aanhoudende erectie. Dat klinkt misschien in eerste instantie niet problematisch maar het wordt door alle mannen die het overkomt als pijnlijk ervaren.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening yohimbe / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening yohimbe / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Yohimbine

Yohimbine wordt vaker gebruikt dan de bast. Het is een product dat wereldwijd verkocht wordt. Yohimbine is een alkaloïde dat wordt geëxtraheerd uit yohimbe. Dit is een gestandaardiseerd preparaat wat inhoudt dat het veel exacter gedoseerd kan worden dan het poeder. Het heeft vreemd genoeg minder bijwerkingen. Het komt vaker andersom voor: dat een compleet natuurlijk product minder bijwerkingen heeft dan een geïsoleerde, werkzame stof. Yohimbine wordt vaak gegeven aan mensen die medicijnen slikken die als bijwerking hebben dat de lust tot de seksuele activiteit sterk verminderd, zoals antidepressiva.

In Afrika rookte men het schors omdat men er sterker van zou worden in een strijd.

Geschiedenis gebruik yohimbe

In Afrika is yohimbe generatie op generatie gebruikt als een afrodisiacum en als behandeling voor impotentie. Het werd ook gebruikt om koorts, lepra, hoge bloeddruk en hartproblemen mee te behandelen. Daarnaast werd het gebruikt door krijgers als een stimulerend middel voordat men een gevecht met een andere krijger aanging. Het poeder werd soms gerookt om hallucinaties veroorzaken. Yohimbe kompressen werden geplaatst op de huid als een antiseptisch middel ter behandeling van pijn. Rond 1890 werd voor het eerst het medicinaal gebruik van yohimbe in Europa toegepast. Het is inmiddels ruim 120 jaar gebruikt om impotentie te behandelen en de seksuele belevenissen van zowel mannen als vrouwen te vergroten. Het gebruik van yohimbe is enigszins afgenomen nadat viagra op de markt kwam. Toch is er sprake van een gevaar op het verdwijnen van de yohimbeboom omdat hij te veel geoogst wordt voor het schors.

In het Latijn wordt Yohimbe pausinystalia yohimbe genoemd. Een Latijns synoniem luidt: Corynanthe yohimbe.

Werkzame stoffen

Van yohimbe wordt voor fytotherapeutische doeleinden alleen de bast of het schors van de boom gebruikt. In deze schors zitten als werkzame stoffen met name indolakaloïden zoals yohimbine. Verder bevat het de alkaloïden corynanthine, pseudo-yohimbine en allo-yohimbine. Het bevat daarnaast heteroyohimbanen waaronder ajmalicine en tetracyclische derivaten daarvan in de vorm van corynantheïne.

Yohimbeschors als afrodisiacum

Voor 50% van de mensen die yohimbe innemen geldt dat het een prima werkend afrodisiacum is. Yohambine is in deze de werkzame stof. Het verwijdt de bloedvaten ter hoogte van de geslachtsorganen en heeft ook een verminderende werking op de orthosympathicus welke onder andere een ejaculatie bij de man reguleert en een orgasme bij de vrouw teweeg brengt. In de fytotherapie wordt om deze medicinale redenen yohimbe ingezet bij de volgende indicaties:
  • Frigiditeit bij de vrouw,
  • Erectiestoornissen,
  • Impotentie bij diabetici.

De yohimebast is een natuurmedicijn met diverse bijwerkingen. Gebruik van de yohimbe zou eigenlijk alleen op voorschrift van een arts moeten gebeuren. Desondanks is deze schors volop verkrijgbaar als supplement in drogisterijen en smart shops.

Overige medicinale werkingen yohimbe

  • Yohimbe worden toegepast bij de ziekte van Raynaud, ´dode vingers of tenen´ door vaatkrampen.
  • Het is een middel bij dysmenorrhee of pijnlijke menstruatie.
  • Bij chronische constipatie kan het worden ingezet.
  • Prostaatontsteking met moeilijke urinelozing wordt ermee verholpen.
  • In de oogheelkunde maakt men gebruik van de lokale verdovende werking van yohimbe bij chirurgische operaties die te maken hebben met de neus en het middenoor.

Dosis en veiligheid

Er is een tweetal manieren om deze geneesplant te gebruiken.
  • Poeder: 0.5 gram tot 1 per keer, maximaal 3 gram per keer en 10 gram per dag.
  • Moedertinctuur: 3 maal 20 druppels per dag.
Gebruik van yohimbe dient aan een groot aantal restricties verbonden te worden en het is daarom verstandig dat het alleen op voorschrift van een arts of fytotherapeut ingenomen wordt. De belangrijkste ongewenste bijwerkingen zijn:
  • Priapisme of aanhoudende erectie,
  • Hypotensie of verlaagde bloeddruk,
  • Hartkloppingen,
  • Speekselvloed,
  • Versterkte ademhaling,
  • Prikkelbaarheid, migraine,
  • Angst, beven, duizeligheid,
  • Misselijkheid, braken, diarree.

Contra-indicaties

Contra-indicaties zijn situaties waarin het gebruik van yohimbe beter vermeden kan worden of alleen in samenspraak met een professionele arts of fytotherapeut mag worden gebruikt. In een aantal gevallen moet yohimbe niet ingenomen worden. Wanneer mensen last hebben van schizofrenie, depressie, angst, hoge bloeddruk, hartkrampen, hartziekte, nierziekte en leverziekte moet het product vermeden worden. Verder moet het niet aan zwangere vrouwen, kinderen en ouderen worden gegeven. Wanneer men een geneesmiddel gebruikt dat in één van de volgende categoriën valt, moet worden afgezien van het gebruik van yohimbeschors of het alleen in overleg met een arts gebruikt worden: antidepressiva, bloeddrukverlagers, sympaticomimetica en verdovende pijnstillers.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yohimbe, verboden afrodisiacumAfrodisiaca! Potentie! Middeltjes om seksueel genot te herstellen of te verhogen. De wereld is er al duizenden jaren mee…
Priapisme: symptomen en behandeling aanhoudende erectiePriapisme: symptomen en behandeling aanhoudende erectiePriapisme is een persisterende en vaak pijnlijke erectie van de penis zonder seksuele of erotische prikkeling. Het gaat…
Impotentie: beter voorkomen dan genezen!Eén op drie mannen boven de veertig heeft te kampen met impotentie. Niettegenstaande er verschillende manieren zijn om h…
De Fysieke en Mentale oorzaken van impotentieDe oorzaken van impotentie zijn in te delen in 2 categorieën, namelijk lichamelijke en mentale oorzaken. In bijna alle g…

De geneeskracht van zeedenDe geneeskracht van zeedenVan oorsprong komt deze kaarsrechte den voor in het westen van het Middellandse Zeegebied, in Portugal, Spanje, Frankrij…
De geneeskracht van wild kattenkruidDe geneeskracht van wild kattenkruidKattenkruid is een plant die een meter hoog kan worden en grijze stengels heeft. Van oorsprong groeit kattenkruid in het…
Bronnen en referenties
  • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Pausinystalia_yohimbe
  • Geschiedenis yohimbe: http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/herbsvitaminsandminerals/yohimbe
  • Foto yohimbeboom: http://www.altcancer.net/phyto/images/yohimbetree.jpg
  • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.