De geneeskracht van westerse levensboom

De westerse levensboom is een altijd groen blijvende coniferensoort uit de cipressenfamilie. Deze boom werd voor het eerst beschreven door Carolus Linnaeus in 1753. De boom wordt normaal zo´n 10 tot 20 meter hoog maar er zijn exemplaren aangetroffen van maar liefst 30 meter. Het allerhoogste voorbeeld van een westerse levensboom is in de V.S. aangetroffen op een eilandje dat South Manitoba wordt genoemd en in de staat Michigan ligt. Deze boom is beschreven door een Franse onderzoeker in 1731. De boom had toen al de bijnaam The Witch tree, oftewel de tovenaresboom. Ongelooflijk genoeg leeft deze boom nog steeds en heeft inmiddels een hoogte van 34 meter bereikt. Van oorsprong komt deze boom alleen voor ten oosten van de grote meren in Canada en de Verenigde Staten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Blad westerse levensboom / Bron: Joshua Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Blad westerse levensboom / Bron: Joshua Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Inhoud:


Naamgeving

In het Latijn wordt westerse levensboom Thuja Occidentalis genoemd. De boom heeft zijn naam gekregen omdat hij op vele terreinen in het leven werd toegepast. De kokosnootpalm is de levensboom van Polynesische en Melanesische culturen omdat deze boom tientallen tot honderden gebruikstoepassingen heeft. Dat laatste geldt ook voor de thuja occidentalis of westerse levensboom. Een levensboom is multifunctioneel op meerdere terreinen van het leven.

Traditioneel gebruik westerse levensboom

Allereerst kan opgemerkt worden dat in de bladeren veel vitamine C zit; het genas scheurbuik. In tijden dat men maandenlang op zee zat en geen verse groenten at was dit een belangrijk gegeven. De indianen gebruikten deze boom als één van de vier bomen in het medicijnwiel. Deze boom werd voor het zuiden gebruikt. Het hout wordt gebruikt om kano´s, huizen en meubels van te maken. De etherische olie van deze boom heeft vele toepassingen: het is een reinigingsmiddel, ontsmettingsmiddel, haarverzorgingsmiddel, insecticide, linement of zalf, huisspray tegen bacteriën, insecten en onaangename geuren en een zachte zeep. De binnenbast en de zachte twijgjes werden gebruikt door de indianen om een soep te maken. Twijgen werden ook als thee verwerkt om constipatie en hoofdpijn mee te bestrijden. In de 19e eeuw was het een alom geaccepteerd geneesmiddel bij wratten, ringworm en spruw, een vorm van mondslijmvliesontsteking met witte plekken op de tong.

Werkzame stoffen

Van westerse levensboom wordt voor fytotherapeutische doeleinden de naalden en de jonge takjes gebruikt. Hierin zitten de volgende belangrijke werkzame inhoudsstoffen: etherische olie met de monoterpenen thujone, isothujone en sabineen, de monoterpenolen terpinen-1-ol-4, occidentalol en occidol, flavonglycosiden, slijmstoffen en tanninen.

Thuja voor de slijmvliezen van de luchtwegen

Thuja is een geneesmiddel dat niet gespeend is van gevaar. De dosis die tot medicinale resultaten leidt ligt erg dicht bij de dosis die tot vervelende bijwerkingen voert. Daarom is het gebruik van levensboom vrijwel volledig verlaten. Vroeger werd het gebruikt om slijmen op te lossen. Het was een middel dat een slijmvliesontsteking van de luchtwegen verhelpt. Overigens kan de etherische olie van westerse levensboom nog altijd voor dit doel gebruikt worden.

Bij wratten

Een tinctuur of een druppeltje etherische olie wordt op wratten gedaan zodat deze sneller verdwijnen. Voor dit doel breng je het ´s morgens en ´s avonds aan op het wratje. Wratten worden veroorzaakt door virussen van het type humaan papillomavirus. Thujo werkt tegen dit virus zodat de oorzaak van wratten wordt weggenomen. In de praktijk blijkt dat het met name werkt bij kleine wratjes terwijl voor de grotere exemplaren geen werkzaamheid wordt geconstateerd.

Thuja Occidentalis of westerse levensboom / Bron: USDA-NRCS PLANTS Database, Wikimedia Commons (Publiek domein)Thuja Occidentalis of westerse levensboom / Bron: USDA-NRCS PLANTS Database, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Overige medicinale aanwendingen

  • Thuja heeft een zweetdrijvende eigenschap en helpt op deze manier een koorts uit te zweten.
  • Deze geneesplant heeft een emmenagoogwerking; het helpt de menstruatie te bevorderen.
  • Levensboom heeft een diuretische of vochtafdrijvende werking.
  • Er zijn wormdodende eigenschappen in thuja aan te wijzen.
  • Thuja kan ook worden ingezet bij schimmelinfecties van huid en nagels.
  • Verder is het een inwrijfmiddel bij reuma en jicht.

Veiligheid

Inwendig gebruik is vrijwel volledig verlaten. Mocht het toch gewenst zijn dan is supervisie van een fytotherapeut noodzakelijk. Tijdens de zwangerschap kan het in geen geval gebruikt worden. Thujone is de werkzame stof die in te hoge concentraties vergiftigingen veroorzaakt. Het leverweefsel kan ernstig worden beschadigd. Verder symptomen van een overdosis thujone zijn:
  • Tremoren.
  • Stuipen,
  • Nierschade,
  • Hallucinaties,
  • Hersenschade,
  • Coma,
  • De dood.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…
Homeopathie: WrattenWratten zijn overmatig gegroeide huidcellen. wat door een virusinfectie wordt veroorzaakt. Wanneer het lichaam op het vi…
Huismiddeltjes tegen wrattenHuismiddeltjes tegen wrattenWratten zijn huidveranderingen die meestal goedaardig zijn en weinig kwaad kunnen. Ze kunnen de huid echter flink ontsie…
Volkse middelen tegen wrattenWratten! Een populaire ziekte zou ik het willen noemen, waar, door de eeuwen heen oneindig veel volkse middelen tegen ge…

De geneeskracht van wildemanskruidDe geneeskracht van wildemanskruidWildemanskruid groeide vroeger in Nederland maar vanaf de jaren 70 is hij niet meer gesignaleerd. In België groeit de pl…
De geneeskracht van welriekende sumakDe geneeskracht van welriekende sumakWelriekende sumak is een geneesplant die oorspronkelijk alleen in Noord-Amerika groeit. Het wordt vaak niet erg hoog, ma…
Bronnen en referenties
  • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Thuja_occidentalis
  • Afbeelding bron 1: Joshua Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: USDA-NRCS PLANTS Database, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.