De geneeskracht van mahoniestruik

Mahoniestruik kennen de meeste mensen als anderhalve meter hoge sierplant met gele bloemen. Hij groeit graag in de schaduw en is winterhard. Hij kent puntige bladeren die in principe groen zijn maar in koude tijden roodbruin kunnen kleuren. Na de bloeiperiode ontstaan er blauwzwarte bessen. Het vruchtvlees van de bes is eetbaar maar wordt afgeraden omdat de pitjes niet eetbaar zijn; deze die je uit te spugen of je moet de besjes zeven en alleen het vruchtvlees gebruiken. In de fytotherapie is de mahoniestruik een medicijn bij verschillende kwalen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Mahoniestruik met blauwe besjes / Bron: Meggar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mahoniestruik met blauwe besjes / Bron: Meggar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Traditioneel gebruik mahoniestruik

Mahoniestruik wordt door indianen van het Noord-west plateau gebruikt als medicijn bij dyspepsie. Huidontstekingsziekten worden van oudsher behandeld met een papje van de wortels van mahoniestruik of met een extract van de wortels. Daarnaast is het een middel bij inwendige infecties.

Inhoudsstoffen mahoniestruik

Van mahoniestruik wordt in de fytotherapie uitsluitend de wortel gebruikt. Mahoniestruikwortel bevat diverse werkzame stoffen, in het bijzonder de alkaloïden berberine, berbamine, oxyacantine en herbamine. Verder bevat het tanninen, hars en vetten. De genoemde alkaloïden hebben een bewezen antibacteriële werking en dus antibiotische werkzaamheid bij een reeks aan bacteriën zoals E. coli, staphylococcus aureus en zoogloea ramigera. Verder bestrijden deze stoffen, waarvan berberine de meest werkzame is schimmels zoals penicilium chrysogenum, aspergillus niger en aureobasidium pullulans. Ook de gistsoorten candida albicans en saccharomyces cerevisiae worden doeltreffend bestreden door berberine in mahoniestruik.

De Latijnse naam van mahoniestruik is Berberis aquifolium.

Mahoniestruik bij psoriasis

In een onderzoek uit 2005 wat werd gehouden aan een universiteit van de provincie Newfoundland in Canada, blijkt dat psoriasis veilig en effectief te genezen is met mahoniestruik. Het onderzoek maakte gebruik van drie andere wetenschappelijke onderzoeken die werden verricht door verschillende teams uit verschillende landen.

Mahoniestruik helpt bij vermoeidheid

Het chronisch vermoeidheidssyndroom en chronische virale infecties worden bestreden door inname van wilde indigo in combinatie met echinacea, dat ook een van oorsprong Noord-Amerikaans, Indiaans geneesmiddel is. Vermoeidheid heeft soms te maken met anemie of bloedarmoede. Wilde indigo kan ervoor zorgen dat ijzer dat in de lever opgesloten zit vrij komt voor het lichaam zodat je je meer energiek voelt. Verder zorgt deze plant voor een betere, efficiëntere spijsvertering waardoor meer voedingsstoffen worden opgenomen, wat eveneens tot afname van vermoeidheid kan leiden.

Mahoniestruik, goed voor de spijsvertering

Een thee op basis van de wortel van wilde indigo is galdrijvend, braakneigingbevorderend en koortswerend. Je moet er niet te veel van drinken. Galdrijvend houdt in dat de gal en lever beter gaan werken. Hierdoor verbetert de gehele spijsvertering. Wanneer iemand last heeft van hepatitis of leverontsteking en galstenen dan is een thee van de wortel van deze plant een mogelijke remedie. Daarnaast stimuleert de plant de eetlust, de speekselproductie en de absorptie van voedingsstoffen. Bovendien kan het constipatieproblemen verlichten. Het wordt met name ingezet om gifstoffen op te ruimen en infectie, diarree en dysenterie te verdrijven. Soms heeft een hoofdpijn als grondoorzaak een te grote hoeveelheid gifstoffen in het lichaam; daarom kan het geen kwaad om bij hoofdpijnverschijnselen te kijken of dagelijks thee drinken van deze plant helpt.

Overige medicinale aanwendingen

Behalve de hierboven genoemde medicinale kwaliteiten bezit mahoniestruik nog een groot aantal andere geneeskrachtige capaciteiten. Hieronder staan ze opgenoemd. Er zijn gebruikstoepassingen bij die betrekking hebben op uitwendige ziekten. Het is goed om te weten dat als je een plant uitwendig wilt gebruiken, het gezondheidsvoordeel oplevert om deze plant ook inwendig te gebruiken, uiteraard indien de toegestane dosis voor inwendig gebruik niet overschreden wordt. Deze toegestane dosis is afhankelijk van de vorm waarin mahoniestruik gebruikt wordt en kun je nalezen in de bijsluiter of op het etiket.
Mahoniestruik:
  • Is een verkoelend middel voor felle mensen met veel zelfkritiek die in een voortdurende toestand van onvrede leven,
  • Werkt ontstekingsremmend en zuiverend bij jicht reumatiek en artritis,
  • Verbetert de werking van het immuunsysteem tegen vele ziektekiemen,
  • Remt de ontwikkeling van tumors,
  • Is een prima diureticum; een vochtafdrijvend middel wat gifstoffen sneller uit het lichaam doet voeren,
  • Is goed tegen baarmoederbloedingen en menstruatiepijn doordat bloedopeenhopingen in de baarmoeder verminderd worden,
  • Maakt de huid zuiverder door het te ontdoen van gifstoffen,
  • Is werkzaam bij huidontstekingen in de vorm van acné, steenpuisten, herpes, eczeem en psoriasis,
  • Kan als kompres bij steenpuisten en andere huidirritaties worden gebruikt,
  • Is een goed gorgelmiddel in het geval van keelpijn.

Contra-indicatie

Het gebruik van mahoniestruik dient te worden vermeden als er sprake is van een te snel werkende schildklier. Ook tijdens de zwangerschap kan mahoniestruik niet worden gebruikt. Verder kan het gebruik van mahoniestruik tot winderigheid leiden. Eventueel kun je eenjarig bonenkruid of bergbonenkruid gebruiken om winderigheid of flatulentie tegen te gaan.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mahonia botanisch maar ook medischMahonia botanisch maar ook medischDe mahoniestruik heeft een enigszins negatief imago. De meeste tuinliefhebbers denken bij deze naam meteen aan de vakken…
Psoriasis, schubziekte en MahoniaEr zijn wel degelijk kruiden voor vele kwalen. Al wil dat niet zeggen dat alle ziektes de wereld uit zijn. Ook voor heel…
Mahonia: lage en groenblijvende struikMahonia: lage en groenblijvende struikMahonia's worden vaak gebruikt in openbare beplantingen. Het zijn sterke groenblijvers en je kunt ze op verschillende ma…
Psoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis is een chronische huidziekte en komt bij twee tot vijf procent van de bevolking voor. Er zijn verschillende vo…

De geneeskracht van wilde indigoWilde indigo komt van oorsprong voor in het oosten van Noord-Amerika maar het is inmiddels verspreid in heel de V.S. De…
De geneeskracht van grapefruitzaadGrapefruitzaad is niet iets om zo te eten. De zaadjes smaken al te bitter. Een extract van grapefruitzaad wordt al jaren…
Bronnen en referenties
  • http://www.appeltern.nl/nl/plantenencyclopedie/mahonia_aquifolium_-_mahoniestruik
  • Boek: Anne McIntyre, Handboek kruidengeneeskunde
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mahonie_%28plant%29
  • Psoriasis: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16148424
  • Foto´s: http://luirig.altervista.org
  • Psoriasis: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16645428
  • Antibacteriële werking berberine: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12422513
  • Baarmoederhalskanker: http://www.ncbi.nlm....pubmed/21496227
  • Prostaatkanker: http://www.ncbi.nlm....pubmed/21613449
  • Huidkanker: http://www.ncbi.nlm....pubmed/21527846
  • Blaaskanker: http://www.ncbi.nlm....pubmed/21545798
  • Leverkanker: http://www.ncbi.nlm....pubmed/21443647
  • Darmkanker: http://www.ncbi.nlm....pubmed/21175812
  • Darmkanker: http://www.ncbi.nlm....pubmed/21246838
  • Huidkanker: http://www.ncbi.nlm....pubmed/21196313
  • Nierkanker: http://www.ncbi.nlm....pubmed/21170508
  • Afbeelding bron 1: Meggar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

J. Zijffers, 10-07-2015
Bij mijn plant vertonen de bladeren bruine stippen en kleurt het blad geel. Waar komt dit door? Reactie infoteur, 10-07-2015
Dat is moeilijk te zeggen maar het kan door de warmte komen. De plant groeit van oorsprong op koelere gebieden, op 1500 meter tot 3000 meter hoogte.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.