Contact maken met de natuur en haar voelen en ervaren

Contact maken met de natuur en haar voelen en ervaren We zijn een deel van de natuur. Maar om dat echt te ervaren is niet altijd zo vanzelfsprekend. Het is echter de moeite waard om ons meer bewust te worden van ons aangeboren vermogen tot contact maken met de wereld van de natuur. Feitelijk hoef je je er alleen maar voor open te stellen. Word rustig, stil, neem de tijd en neem waar. Luister als het ware, zonder veel gedachten te laten opkomen. Voel hoe je steeds rustiger wordt. Je beleving kun je verdiepen naarmate je rustiger wordt

Een grote boom

We kijken er in bewondering naar en vragen ons af hoe oud hij is. We voelen iets, wat we niet goed kunnen definiëren. Er zit respect bij, we voelen misschien zelfs dat die boom wijsheid moet bezitten. Maar die gedachte laten we misschien niet in zoveel woorden in ons opkomen. We voelen het.

Open stellen

Als je meer contact wil met de natuur, kun je je er eenvoudigweg meer voor open stellen. Door je verstand wat meer op de achtergrond te houden, krijgt je gevoel de ruimte om waar te nemen.

Voelen en verstand

We voelen veel meer dan we ons bewust kunnen of willen zijn. Gevoel is een stiefkindje geworden van de rationele mens, die bewijzen wil. Ons verstand draait in het dagelijkse leven op volle toeren. In ons werk, maar ook via krant en media wordt ons verstand voortdurend aangesproken. Het verstand waant zich koning. Om te voelen, moet die koning echter een toontje lager zingen. Er is nu eenmaal heel veel dat wel gevoeld en ervaren kan worden, maar nog niet zo makkelijk verklaard. Het verstand voelt zich daar ongemakkelijk bij en om er vanaf te zijn zegt het: bestaat niet, kan niet, onzin. Het verstand heeft de vooroordelen klaar en plaatst zich tussen de mens en zijn gevoel in.

Voelen, een belangrijk vermogen

Het terrein van het voelen is een gebied met zijn eigen wetmatigheden. Het leuke van voelen is, dat jij nu de expert bent. Je voelt wat je voelt en een ander kan daar niet veel tegenin brengen. Dus wees dan ook de expert en koppel dit aan eerlijk onderzoek. Neem waar en neem zo zuiver mogelijk waar.

Gebruik je intuïtie

Je intuïtie speelt in dit hele proces een centrale rol. Je voelt dat een plaats een bepaalde energie heeft, al weet je niet waarom. Intuïtief weet je dat een bepaald verschijnsel betekenis heeft, waarde heeft.

Neem de tijd

Je ontwikkelt je vermogen tot contact maken stap voor stap. Wees niet ongeduldig, als je niet meteen een gewenst resultaat hebt. Geniet gewoon van het zijn in de natuur, waar je ook bent. En ook de bomen in je straat, zelfs de paardenbloem tussen de stenen en ook die kamerplant die je al zolang hebt, behoren tot natuur. Gebruik je tijd, waar je ook bent, neem de rust om waar te nemen.

Je hebt contact

Ongeweten bestaat je contact al. Het is leuk om je gedachten in een soort fantasie te laten gaan: "Deze boom is oud, deze boom heeft al heel veel meegemaakt. Hij staat hier al langer dan dit huis. Toen deze boom begon te groeien, zag het er hier heel anders uit." Je kunt de boom vragen hoe het toen was. Je stelt je voor aan de boom en stelt hem de vraag. Open je voor zijn antwoord. Het geeft niks als je denkt dat je het antwoord zelf verzint, dat kan een weg zijn. Fantasie vertelt vaak de waarheid. Maar misschien krijg je werkelijk een soort stille woordeloze ingeving. "Hier was ruimte en heidevelden waren om mij heen. Het was stiller toen."

Het creatieve dier

De dieren in de natuur lijken iets op ons voor te hebben. Een vogel vliegt in de boom en dat is zijn wereld. In de bergen lopen geitjes vrij rond alsof ze in het paradijs zijn, knabbelend aan struikjes, klimmend op grote stenen, opgaand in hun activiteit. We voelen ons erbuiten staan. Maar zijn wij niet ook een soort dier? Een ander dier, een denkend dier, een creatief dier, maar toch, ook wij hebben onze plek in het geheel. Waarom zouden we ons voelen als een onecht kind van de natuur? De kat weet te genieten van de warme zon. Ook wij kunnen eenvoudigweg genieten van wat de natuur ons biedt. De vogel maakt gebruik van de wind om te zweven. Wij kunnen de ruimte voelen als de wind om ons heen waait en onze zorgen kunnen we door de wind laten meenemen. We kunnen rennen in de wei als het paard en even voelen we ons ook zo. We kunnen ons inleven en daarmee hebben we toegang tot allerlei belevingen. We zijn een creatief dier, de spelende mens. Is het niet zo bedoeld te zijn?

De kwaliteit van de beleving leren herkennen

Een beuk heeft een andere uitstraling dan een eik, taxus of vlier. Een strand voelt anders dan een bos. Ja dat laatste voelt iedereen wel. Het eerste ook, maar het is minder duidelijk. Je moet voor jezelf leren nuanceren. Dat gaat heel vanzelf, door je aandacht en door verschillende ervaringen word je gevoeliger voor de nuances van de beleving. Het heeft ook met respect te maken, de waardering voor het gevoel dat het bos, de zee, de wind, de ruimte je kunnen geven. Verschillende elementen die je iets doen, die iets mét je doen.

Waardering en respect

De natuur heeft een waarde die voor degene die dit ervaart, zich alleen maar verdiept en verruimt. Het is meer dan een vanzelfsprekend gegeven, véél meer. Naarmate je de natuur meer opzoekt of opmerkt, verhoogt je respect ervoor tot in het oneindige.

Doordringen tot een eindeloos veld aan ervaring

Hoe meer je ziet en beleeft, hoe meer hierna weer komt. Er is een gezegde: "De natuur is een boek dat nooit uitgelezen raakt." Het boek wordt steeds spannender en interessanter. Je ziet steeds meer, je merkt steeds meer op.

De elementen van onze natuur

Wind, ruimte (ether), water, aarde en vuur (warmte) zijn de elementen. In de natuur komen we die elementen tegen. Er bestaan gedachten dat elk van deze elementen een oerwezen is. Zelfs met de elementen kun je praten, je kunt ze danken voor hun bijdrage aan onze aarde en werkelijkheid. Als je deze oerkrachten op hun waarde schat, zal dit je zeer helpen bij het diepere contact met de natuur in al haar verschijningsvormen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bostochten: stilstaan bij bomenBostochten: stilstaan bij bomenWie kent niet dat gevoel: je zit onder een boom, drukt je rug tegen de stam en er komt een weldadig gevoel van rust over…
Het Pine & Gilmore belevingsmodelHet Pine & Gilmore is een model waarbij de beleving centraal staat. In deze tijd is beleving een steeds belangrijker ite…
De lol van dauwtrappenDe lol van dauwtrappenWat maakt dauwtrappen anders – en leuker – dan een gewone wandeling in de natuur? Immers dauwtrappen is niet meer of min…
Wandelen, gebruik je zintuigenWandelen, gebruik je zintuigenWandelen om lekker te bewegen is een, en een die zeker niet slecht is. Maar wandelen kan je voor veel meer zaken gebruik…

Het wet van het getal drie en de magie van het bestaanHet wet van het getal drie en de magie van het bestaanMagie bestaat, ook wie zegt dat hij er niet in gelooft, kent de magie van het bestaan. Opmerkelijke toevalligheden, spel…
Yogahoudingen – virabhadrasana I (held of krijger)Yogahoudingen – virabhadrasana I (held of krijger)Deze klassieke yogahouding uit een serie van drie asana's is genoemd naar de legendarische held en krijger Virabhadra. H…
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 13-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.