De geneeskracht van jiaogulan

Jiaogulan is een bijzondere, gezonde thee met een heerlijke smaak. Het is een echte groene thee met diepe smaaksensaties variërend van een lichtzoete stevia-toon tot een zachte zoethoutteint. In een dorp in China waar men dagelijks deze thee drinkt, zijn opvallend veel mensen van 100 jaar en ouder. Jiaogulan heeft een reeks aan gezondheidverbeterende eigenschappen. Deze geneesplant is in werking vergelijkbaar met panax ginseng. Het werkt zowel goed voor het lichaam als voor de geest. Naast China wordt jiaogulan ook in Japan en Vietnam gebruikt. De bladeren van deze plant zijn eetbaar als groente. Je kunt daarom na het drinken van de thee de theebladeren verwerken in een maaltijd om nog meer van de geneeskracht te profiteren. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Geschiedenis

Jiaogulan wordt voor het eerst in 1406 beschreven als medicijn bij ondervoeding. In die tijd werd jiaogulan gezien als voedsel en niet als basis voor een theedrank. De bladeren van deze plant kun je opeten. In 1578 werd jiaogulan voor het eerst beschreven als warme medicijndrank bij keelpijn, bloedingen, oedemen in de nek, koorts, tumoren en trauma´s. Jiaogulan was een volksgeneesmiddel dat in eerste instantie niet door Chinese artsen werd gebruikt. Dat kwam omdat deze plant van origine alleen in berggebieden groeit en niet in de steden waar veel artsen waren die de traditionele Chinese geneeskunde beoefenden. De thee werd voor het werk gedronken om meer energie te hebben en na het werk om de vermoeidheid tegen te gaan.

In China wordt jiaogulan traditioneel gebruikt bij een vervette lever, obesitas en hyperlipidemia. Daarnaast is het een middel bij vermoeidheid. Het verhoogt de prestaties van lichaam en geest.

Jiaogulan in botanische tuin in Beiroet / Bron: Manfred.sause@volloeko.de, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Jiaogulan in botanische tuin in Beiroet / Bron: Manfred.sause@volloeko.de, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Naamgeving

De Latijnse, wetenschappelijke naam van jiaogulan is Gynnostemma pentaphyllum. In het Chinees betekent jiaogulan ´kronkelende klimorchidee´. Jiaogulan staat in China bekend als onsterfelijkheidkruid. In Japan, waar jiaogulan ook in het wild groeit, wordt het amachazuru genoemd wat zoiets betekent als ´zoete theerank´. Rank betekent in dit geval ´klimplant´. Net als in China is deze plant in Japan begonnen als voeding.

In jiaogulan zitten 82 verschillende soorten saponinen, meestal gypenosiden.

Medicijn bij diabetes

Jiaogulan wordt gebruikt als natuurlijk medicijn bij suikerziekte of diabetes mellitus type 2. In aanvulling op een veranderd voedingspatroon kan jiaogulan de effectiviteit en gevoeligheid voor insuline verbeteren.

Bij hypperlipidemia

Uit wetenschappelijk onderzoek uit 2006 blijkt dat jiaogulan hyperlipidemia voorkomt. Dit is een toestand van het bloed waarbij er te veel bloedvetten in het bloed bevinden. Het is een symptoom van diabetes maar kan ook door andere afwijkingen tot stand komen, bijvoorbeeld door een alcoholprobleem, een te snel werkende schildklier of als bijwerking van medicijnen als beta-blokkers, diuretica en de anti-conceptiepil. Een Chinees onderzoek uit 2010 bevestigde de antidiabeteswerking en kon daarnaast constateren dat er geen nadelige effecten zijn van jiaogulan om de vitale organen.

Obesitas

Een Koreaans onderzoek uit 2013 toonde aan dat een extract van jiaogulan goed werkt bij obesitas. De werkzame stof is vooral actiponine. Deze stof blijkt geen bijwerkingen te hebben. De stof werd in een dubbelblind onderzoek vergeleken met een placebo en jiaogulan verlaagt de vetmassa en het lichaamsgewicht. Het onderzoek werd uitgevoerd over een periode van 12 weken.

Wanneer een vervette lever niet wordt veroorzaakt door alcoholisme is jiaogulan een uitstekend medicijn.

Goed voor het hart en kransslagaders

Hartritmestoornissen worden tegen gegaan met jiaogulan, zo blijkt uit Italiaans wetenschappelijk onderzoek uit 2005 wat is gedaan aan de universiteit van Messina. Ook spasmen van de kransslagaders kunnen met dit middel verholpen worden. Daarnaast werd de bloeddruk in het kransslagaderstelsel verminderd door deze Chinese geneesplant. Vooral de gypenosiden III en VIII zijn behulpzaam voor het hart en de kransslagaders.

Goed voor het maagdarmslijmvlies

Jiaogulan is goed voor het maagslijmvlies. Uit wetenschappelijk onderzoek dat werd gehouden in 2004 in Thailand, blijkt dat jiaogulan een prima middel is om een beschadigd maagslijmvlies te herstellen. Een onbeschadigd maagslijmvlies blijft langer in goede conditie door jiaogulan. Hierdoor is jiaogulan bij uitstek een middel dat kan worden ingenomen bij lekke darmsyndroom of andere darmproblemen zoals prikkelbaredarmsyndroom. Bovendien staan voedselintoleranties altijd gerelateerd aan een mindere werking van het maagdarmslijmvlies; jiaogulan kan hierdoor zelfs goed zijn om een voedselintolerantie af te laten nemen of te genezen.

Goed voor de lever

Jiaogulan is leverbeschermend, zo concluderen enkele wetenschappelijke onderzoeken. In een onderzoek uit 2000 zien de wetenschappers dat een rattenlever die opzettelijk vergiftigd was sneller herstelt als men de ratten voedt met jiaogulan. Daarnaast hebben er onderzoeken op mensen plaats gevonden waaruit blijkt dat deze groene bladeren een gunstige werking hebben op hepatitis en andere leverziekten.

De geneeskrachtige werking van jiaogulan staat onomstotelijk vast. Niet alleen de ervaringen van mensen wijzen daarop; er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken geweest die de geneeskracht van jiaogulan vaststellen.

Stimuleert immuunsysteem

Jiaogulan stimuleert de productie van stikstofmonoxide door cellen die een onderdeel vormen van het immuunsysteem. Stikstofmonoxide kan onder andere malaria tegen gaan. Het is een stof die vele ziekten in het lichaam de baas is. Mensen met aderverkalking, diabetes of hoge bloeddruk hebben te lage stikstofmonoxideniveaus. Stikstofmonixide speelt eveneens een rol in het krijgen van erecties. Verder is het bekend dat mensen die op grote hoogte wonen meer stikstofmonoxide nodig hebben. De kosmos zit perfect in elkaar; jiaogulan groeit van nature in de bergen.

Beter dan ginseng

Jiaogulan is een goedkoop alternatief voor panax ginseng. Panax ginseng is zo duur omdat de wortel minimaal zes jaar moet groeien. Jiaogulan groeit gewoon als blad aan een klimplant. Zowel ginseng als jiaogulan behoren tot de adaptogenen. Dat zijn stoffen die het aanpassingsvermogen van de mens vergroten. Je kunt makkelijker omgaan met wisselende omstandigheden zoals verandering van het weer, stresssituaties en emotionele problemen die zich plotseling voordoen. De Chinese bevolking beschouwde jiaogulan als een beter medicijn dan panax ginseng. Bovendien is het een stuk goedkoper!
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jiaogulan. Thee met een geneeskrachtige werkingJiaogulan. Thee met een geneeskrachtige werkingOp zich is de geneeskrachtige werking van een theesoort niet eens bijzonder nieuws, want iedereen die graag thee drinkt…
Thee: een gezonde drankThee: een gezonde drankThee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Is oolong thee gezond?Is oolong thee gezond?Oolong thee is een traditionele Chinese thee. Het is een mix tussen zwarte en groene thee en beschikt daarom over beide…
Zelf brandnetelthee makenZelf brandnetelthee makenDe meeste mensen kennen brandnetels voornamelijk als die prikkende, vervelende plant die je overal en nergens tegenkomt.…
Bronnen en referenties
  • Tegen diabetes, onderzoek 2006: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17207412
  • Tegen diabetes, onderzoek 2010: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20213586
  • Tegen obesitas: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23804546
  • Tegen vervette lever: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16708768
  • Verbetert insulinegevoeligheid: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3572697/
  • Tegen hyperlipemidia: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16401396
  • Goed voor kransslagaders en hart: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16194050
  • Beschermt slijmvliezen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15330499
  • Stimuleert immuunsysteem: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10534439
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Nitric_oxide#Biological_functions
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Tekst Michael Blumert in folder over Jiaogulan
  • Afbeelding bron 1: Manfred.sause@volloeko.de, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Winda van Zanten, 14-11-2015
Het artikel heb ik met veel interesse gelezen maar wat ik mis is een beschrijving van hoe je de thee moet klaarmaken (hoeveel thee per kop en of het water kokend of net even afgekoeld moet zijn) en in welke hoeveelheid je het dagelijks moet gebruiken om de meest heilzame werking te bewerkstelligen.
Elders las ik dat je de thee moet afdekken tijdens het trekken. Niet duidelijk was of dit tegen licht is (dus geel glazen kop) of om te voorkomen dat er via damp stoffen verdwijnen. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet. Reactie infoteur, 11-02-2016
De meeste mensen maken een slappe thee want de thee is relatief duur. Je zult merken dat zelfs een slappe thee van jiaogulan al effect geeft. Wat ik zelf doe is het volgende: ik eet ook de bladeren op. Die verwerk ik in een maaltijd aan het eind van de dag, bijvoorbeeld door een groentemix of klein gesneden in een salade. De bladeren zijn eetbaar en smaken kruidig en waarom zou je ze weggooien als ze heel gezond zijn?

Als een thee iets langer moet trekken dan dek je het af zodat het niet koud wordt. Daarnaast kunnen er inderdaad enige stoffen verdampen maar dat is miniem.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.