Redenen van een slaapprobleem

Sommige mensen hebben een slaapprobleem. Ze kunnen of niet in slaap komen of ze worden wakker ´s nachts en kunnen vervolgens niet doorslapen. Het kan lastig zijn om zelf te analyseren wat de oorzaak is van het slaapprobleem. Daarom is het handig om een soort checklist te hebben met oorzaken. Zo kun je bij jezelf nagaan wat de mogelijke oorzaken zijn van je slaapprobleem en je gewoonten daarop aanpassen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Slapen in een park / Bron: Joe Mabel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Slapen in een park / Bron: Joe Mabel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud


Niet zomaar slaappillen nemen

De kortetermijngevolgen van een slaaptekort hoeven aan niemand uitgelegd te worden. Te weinig slaap levert allerlei problemen op. Het kan zelfs dodelijke gevaren opleveren zoals in slaap vallen achter het stuur van een auto. Daarom is goed slapen essentieel. Het is niet erg verstandig om de oorzaken van je slaapprobleem ononderzocht te laten en naar slaappillen te grijpen. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat slaappillen niet altijd goed werken. Slaappillen leiden niet tot beter slaapgedrag. Mensen blijven overdag moe en hun cognitieve vaardigheden zijn lager.

Slaaptekort leidt tot dodelijke ziekten

Een slaaptekort leidt tot de aanmaak van stresshormonen. Door dit hormoon worden er stoffen geproduceerd die ontstekingen op celniveau bevorderen. Ziekten die hiermee in verband staan zijn diabetes, hart- en vaatziekten, artritis, osteoporose en zelfs kanker. Deze ziekten zou je de ´langetermijngevolgen´'van een slaaptekort kunnen noemen. Verder kan een slaaptekort een oorzaak zijn van allerlei psychische stoornissen zoals depressie en suïcidale gedachten. Dat maakt het extra urgent om een slaapprobleem op te lossen, zij het niet met behulp van slaapmiddelen wat veel artsen adviseren. Verder is het bekend dat een slaaptekort negatieve gevolgen heeft voor de hersenen. Ook kunnen er groeistoornissen optreden bij jongeren met een slaaptekort.

Slapen op parkeerplaats / Bron: Antjeverena, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Slapen op parkeerplaats / Bron: Antjeverena, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Wist u dat als je tweemaal in de maand een slaappil inneemt je een vier keer zo grote kans heeft om vroegtijdig te overlijden?

Medicijnen zijn oorzaak van slaapproblemen

Slaapstoornissen kunnen bijwerkingen zijn van medicijnen. Goed slapen is een geneesmiddel. Als je een slaapstoornis hebt, en je gebruikt één van de volgende medicijnen, is het verstandig om daar onmiddellijk mee te stoppen:
  • Corticosteroïden ofwel afweerremmers
  • MonoAminoOxidaseremmers ofwel MAO-remmers die tegen tegen depressie worden gebruikt
  • Selectieve SerotonineheropnameRemmers (SSRI´s) welke bij depressie worden ingezet
  • Decongestiva, medicijnen tegen zwelling zoals neusdruppels
  • Slaapmiddelen, slaapmiddelen veroorzaken juist slapeloosheid; ze hebben een weerslag op je slaap-waakritme
  • Calciumkanaalblokkers, medicijnen die worden voorgeschreven bij pijn op de borst en te hoge bloeddruk
  • Beta-2-antagonisten, middelen die worden ingezet als luchtwegverwijderaars bij astma en bronchitis
  • Middelen voor chemotherapie
  • Theofylline, wat bij longaandoeningen zoals astma wordt ingezet.

Een slaaptekort leidt tot een lagere cognitieve vermogens, hogere bloeddruk, verminderde bloedsuikercontrole en verminderde hormoonwerking, volgens een meta-studie uit 2012 van het Beth Israel Deaconess Medical Center en de Harvard Medical School.

Nicotine

Roken is een bekende oorzaak van slaapproblemen. Nicotine is een opwekkende stof die je uit je slaap houdt. Het kan zijn dat je jarenlang rookt zonder problemen omdat je lichaam een ander evenwicht heeft gevonden om toch je te doen slapen. Maar met het klimmen der jaren kan blijken dat dit kunstmatig gecreëerde evenwicht niet meer in balans kan worden gehouden waardoor de nicotine ineens je wakker houdt.

Koffie

Sommige mensen slapen pas goed als ze een kop koffie op hebben. Dat is echter zeer tegennatuurlijk omdat koffie je in principe juist wakker houdt. Mensen die meer dan 10 koppen koffie op een dag drinken verstoren de hormoonbalans in hun lichaam waardoor het lichaam hard moet werken om toch voldoende stoffen in omloop te brengen die je doen gaan slapen. Deze roofbouw op de hormoonhuishouding kan in jonge jaren succesvol plaats vinden maar vanaf je 35e tot 40e wordt het een stuk moeilijker en is het meer waarschijnlijk dat koffie mensen wakker houdt, ook de stevige koffiedrinkers zullen dan moeten inbinden willen ze van een gezonde nachtrust genieten.

Alcohol

Alcohol is een opwekkende drug. Je krijgt er meer energie van, tenminste dat denk je natuurlijk; in feite is alcohol een drug die zo verwoestend is op het lichaam dat het meer energieproductie nodig heeft om gezond te blijven. De afgifte van dopamine in de hersenen wordt door alcohol verhoogd; daarom kan je een energiekick krijgen van alcohol. Doch je maakt wel gebruik van je reserves; je pleegt roofbouw op je energiehuishouding en dat merk je de volgende dag al omdat je vermoeider bent dan op dagen waarop je geen alcohol hebt genuttigd. Veel mensen komen moeilijk hun bed uit als ze de avond ervoor enkele alcoholconsumpties hebben ingenomen.

Magnesiumtekort

Steeds meer personen leiden tegenwoordig aan een magnesiumtekort. Dat kun je hebben zonder dat je het weet. In onze voeding zit door bodemverarming veel minder mineralen dan in vroegere tijden. We vullen ons, maar we voeden onszelf niet. Nutteloze vulsels zoals wit meel, witte pasta, wit brood, suiker en transvetten dragen sterk bij aan het magnesiumtekort. Van magnesium is bekend dat dit mineraal de slaap-waakcyclus reguleert. Daarom is het belangrijk voor mensen met een slaapprobleem om magnesiumhoudende voeding te gebruiken. Misschien ligt de oorzaak van je slaapprobleem in een magnesiumtekort en is het innemen van slaapmedicatie overbodig als de magnesiumhuishouding in balans is.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaappillen: de oplossing voor je slaapprobleem?Slaappillen: de oplossing voor je slaapprobleem?Mensen die last hebben van slapeloosheid willen zo snel mogelijk weer goed slapen en zien de slaappil daarvoor als oplos…
De kenmerken van slaaptekort; wat doet het met je lichaam?De kenmerken van slaaptekort; wat doet het met je lichaam?Onderzoekers zeggen dat we ongeveer één derde van ons leven slapend doorbrengen. Slapen is daarom één van onze belangrij…
Warme klassieke koffiecocktailsWie houd er nu niet van een lekkere koffie na de maaltijd. Hieronder zijn 4 klassieke recepten te vinden om een koffie t…

81 geneesplanten uit Polynesië81 geneesplanten uit PolynesiëHieronder staan 81 planten vermeld die in heel Polynesië (Samoa, Tonga, Wallis, Futuna, Cookeilanden, Frans Polynesië, T…
OscillococcinumOscillococcinumOscillococcinum, het moeilijk uitspreekbare woord van de reclame. Oscillococcinum is een homeopathisch middel dat wordt…
Bronnen en referenties
  • Medisch dossier jan 2015
  • Algemene info slaaptekort: http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_deprivation
  • Metastudie 2012: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3403737/
  • Foto slaapzak park: Joe Mabel, wikimedia commons
  • Slaappillen verhogen kans op vroegtijdig overlijden: http://europepmc.org/articles/PMC3700708
  • Slapen op parkeerplaats: Antjeverena, wikimedia Commons
  • Hoofdfoto: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Joe Mabel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Antjeverena, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Reactie

Mording (infoteur), 12-04-2015 #1
Hi Tom008,

Inderdaad een interessant artikel. Ik heb zelf af en toe last van slaap problemen met name zomers als de temperatuur boven de 25 graden komt. Het grote probleem is dan om ondanks de warmte in slaap te komen en inderdaad, word je 's nachts wakker, dan is het moeilijk om weer in slaap te vallen.

Een tip voor een edit van je artikel is om in je artikel een verwijzing op te nemen naar het voedingscentrum.nl waar men een etensdagboek heeft. In dat dagboek kun je je gehele dag voor wat betreft voeding (eten en drinken) opnemen en je kunt zien hoeveel van de verschillende mineralen je binnenkrijgt. Het zijn schattingen, alleen al omdat je niet alle mogelijke voedsel producten kunt invoeren. Maar het gros kun je goed zien. Als je weet dat je veel brood eet, en veel fast food, kom je vanzelf op een magnesium en nog veel meer tekorten.

Een kanttekening daarbij is, dat je de adviezen uit dit dagboek met de nodige argwaan kunt bekijken, omdat het voedingscentrum gericht is op de voedsel industrie. Hun samenwerkingsverbanden zijn met name met de voedsel industrie. Hun financiering komt voor 50% van het ministerie van volksgezondheid en 50% van het ministerie van economische zaken. Verwacht dus niet, dat het voedingscentrum veel uitspraken doet die de voedingsindrustrie schaden, al hebben zij wel waardevolle informatie beschikbaar, zij het enigzins gekleurd.

Toch, het eetdagboek dat zij aanbieden, geeft mensen een ingang om hun mineraal inname te meten. Reactie infoteur, 13-04-2015
In plaats van dat eetdagboek op te nemen zou ik iedereen willen adviseren om gewoon wat nootjes en verse groente te eten voor de mineralen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.