Voetreflextherapie, als onderdeel van onze verzorging

Voetreflextherapie, als onderdeel van onze verzorging Voetreflextherapie, voetreflexzonetherapie of voetreflexmassage, het zijn allemaal andere woorden voor een beproefde therapie die behalve de basis aanpakt ook nog eens ontspannend is. Toch is het niet zo ingeburgerd als regelmatig naar de schoonheidsspecialiste, de sauna of zelfs een periodiek babbeltje met de psycholoog. Voetreflextherapie zit in de alternatieve hoek en niet iedereen is even doordrongen van het gegeven dat dit van toegevoegde waarde kan zijn. Tel daar het onbekende bij op en zie daar de achterstand die voetreflextherapie heeft als onderdeel van het totale verzorgingspakket.

Basisverzorging

Voor veel mensen houdt de basisverzorging op bij dagelijks de tanden te poetsen en zich te wassen c.q. onder de douche te gaan staan. Op zich is daar niets mis mee, maar zodra je je realiseert dat je nog veel meer voor jezelf kunt doen – en je je er erg prettig bij kunt voelen – besef je dat er meer is dan een schone mond en een schone huid.

We hebben als vast onderdeel van ons leven inmiddels ook bedacht dat wat die Scandinaviërs doen, wij ook kunnen doen om te ontspannen … de sauna in al haar vormen en mogelijkheden dus. De schoonheidsspecialiste kan de gezichts- en decolletéhuid weer optimaliseren en ontdoet de mens ons ongewenste haartjes. De kapper optimaliseert onze coupe en de manicure zorgt dat we weer mooie handen hebben. Toch komen we bij de voeten niet verder dan de pedicure en dan vaak alleen nog omdat het medisch noodzakelijke is. Voetreflex therapie zou voor hetzelfde geldt vast onderdeel van de persoonlijke verzorging kunnen zijn. Hoe werkt het?

Wat is voetreflextherapie?

We scharen voerreflextherapie, welke afkomstig is uit China, onder de pseudowetenschappelijke alternatieve geneeswijze. Dat wil zoveel zeggen dat het niet wetenschappelijk is vastgelegd zoals wij dat gewend zijn, maar waarvan wel veel aanhangers zijn c.q. mensen die er baat bij gehad hebben of nog steeds hebben.

De basis ligt bij het gegeven dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met plaatsen op de voet. Bepaalde delen op de voet corresponderen dus met het hart, de longen de nieren etc.
Door de zones aan te pakken – je voelt aan de voet waar een obstakel zit - bewerkstellig je een betere energiedoorstroming in het lichaam.
Energiedoorstroming is de basis voor voetreflextherapie en wordt een-op-een gekoppeld aan ziekten die kunnen ontstaan. Op zo’n 800 punten in het lichaam kunnen we deze energiebanen beïnvloeden.

Geen vervanging van de westerse geneeskunst

Voetreflextherapie is geen vervanging van de westerse geneeskunst, maar het kan wel een waardevolle toevoeging / aanvulling zijn. Enerzijds om de energiedoorstroming optimaal te krijgen, wat zeker tijdens een ziekteproces geen kwaad kan en anderzijds omdat het heerlijk ontspannend werkt. Het helpt je als het ware weer op te laden en ook dan kan tijdens een ziekteproces geen kwaad.

Als ontspanning en optimalisator

We gaan ook niet naar de schoonheidsspecialiste als we al een smerige huid hebben, we willen het voor zijn en die stralende huid behouden. De sauna zoek je op omdat je weet dat het goed voor lichaam en geest is en niet als je bijvoorbeeld al depressief thuis zit en de stress je teveel geworden is. Waarom dan niet periodiek voetreflextherapie toepassen. De energiebanen optimaal houden, zodat alles goed door kan stromen en een heel prettig bijeffect is dat de voeten ook heerlijk gemasseerd worden. Dit geeft een verkwikkend gevoel als je klaar bent. Zo ben je ook met voetreflex bezig met lichaam en geest, het brengt/houdt je weer in balans.

Waar kan voetreflextherapie je bij ondersteunen?

Omdat het alles in het lichaam aanpakt, is de waslijst groot waar voetreflex een rol bij kan spelen.
  • de ademhaling
  • stress en burn out
  • spieren en gewrichten
  • hoofdpijn en migraine
  • (even)vermoeidheid

Voetreflextherapie kan een positieve rol vervullen bij bovenstaande klachten. Zie het als een ondersteunend rol waarbij lichaamsprocessen op z'n plaats gezet worden.

Tot slot

Voetreflextherapie is al eeuwenoud en hoewel niet wetenschappelijk vastgelegd, wel een methode die veel aanhangers heeft en dus mensen die er beter van geworden zijn. Maak het onderdeel van die periodieke zaken die we zo belangrijk vinden voor ons eigen welzijn.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VoetreflextherapieVoetreflextherapieVoetreflex is al eeuwenoud, afkomstig uit het en het valt zelfs binnen het vergoedingensysteem van de zorgverzekeraars (…
De voetreflexmassageDe voetreflexmassageWat is nou voetreflexmassage en wat houdt dit in? Bij voetreflexmassage of voetreflexologie wordt de denkwijze gehanteer…
Voetreflextherapie voor iedereenVoetreflextherapie voor iedereenVoetreflextherapie is inmiddels een min of meer ingeburgerde therapie, de reguliere geneeskunde verwijst ook met enige r…
Gezondheid: HandreflexologieGezondheid: HandreflexologieMet de voetreflextherapie zijn we – binnen de alternatieve geneeskunst - zo langzaam maar zeker wel bekend. Voor de hand…

De werking van etherische oliën: basilicumDe werking van etherische oliën: basilicumBasilicum is een plant die de meeste mensen zullen kennen vanuit de keuken. Veel mensen gebruiken regelmatig basilicum a…
L-Theanine, de natuurlijke rustgever!L-Theanine, de natuurlijke rustgever!Uit theebladeren gehaald, is er nu het natuurlijke middel 'L-Theanine'. Thee is na water de meest gedronken drank ter we…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wokandapix, Pixabay
  • Wikipedia / Reflexologie mei 2015
  • Niiraja / Voetreflextherapie, interview therapeut A. Cornelisse mei 2015
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.