De geneeskracht van lavendelolie

De geneeskracht van lavendelolie Lavendelolie is een etherische olie die al duizenden jaren lang met succes wordt gebruikt door de mens. Het is vooral een rustgevende en pijnverlichtende olie. Daarnaast kun je eczeem, slapeloosheid, pijnlijke menstruatie en pijnlijke bevallingen ermee behandelen. Je hoeft niet ziek te zijn om lavendelolie te gebruiken. Het is een olie die uitstekend geschikt is voor een rustgevende voetmassage. Als je lavendelolie koopt is het belangrijk om te zorgen dat je onverdunde biologische olie koopt. Lavendelolie is van alle etherische oliën het meest aangelengd met synthetische stoffen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Essentiële olie / Bron: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)Essentiële olie / Bron: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Gebruik een basisolie

Essentiële olie is het natuurlijk beschermingsmechanisme van een plant. Wij als mensen kunnen dit beschermingsmechanisme ook gebruiken. Essentiële oliën bevatten een concentratie aan stoffen. Een druppel pepermuntolie bevat net zoveel gezonde stoffen als 28 kopjes pepermuntthee. Dat geeft aan hoe potent de essentiële oliën zijn. Essentiële olie moet nooit gebruikt worden in concentratie. Je moet ze mengen met een andere ongevaarlijke olie zoals kokosnootolie. Ook extra vergine saffloerolie, biologische extra vergine zonnebloemolie, jojoba-olie en amandelolie kunnen worden gebruikt als basisolie. Kokosnootolie kun je gebruiken om oliën te verdunnen maar heeft in onze contreien als nadeel dat het stolt onder de 25 graden. Dit nadeel kun je ook als voordeel gebruiken; zo ontstaat een natuurlijke crème. Probeer nooit een olie te verdunnen met bakolie of supermarktolie. Supermarktolie moet je eigenlijk helemaal uit je leven bannen als je gezondheid je lief is. Supermarktoliën bevatten transvetten, zeer ongezonde vetten. Pepermuntolie is een olie die je inwendig kunt gebruiken. Om het inwendig te gebruiken kun je een druppel in een liter water doen. Als je een druppel in een glas theewater doet, smaakt het veel te sterk. De olie lost niet echt op in het water maar het zorgt er wel voor dat je het binnen krijgt.

Etherische oliën worden volop gebruikt

Essentiële oliën ook wel etherische oliën genaamd zitten in allerlei soorten planten. Als je een mandarijn schilt aan de waterkant dan zie je als je goed kijkt allerlei oliën op het water verschijnen, elke keer als je een stukje schil eraf haalt. Deze olie vervluchtigt in de lucht maar in het water duurt het langer voordat het is opgelost. De vluchtige essentiële olie is verantwoordelijk voor de geur die en vrucht verspreid. Wanneer de olie wordt opgevangen en in een flesje wordt gedaan kun je het op medicinale wijze gebruiken. In de parfumindustrie maakt men gebruik van essentiële oliën om zepen, crèmes, shampoos en allerlei andere cosmetische producten mee te maken. In de aromatherapie wordt essentiële olie gebruikt om mensen te behandelen en hopelijk te genezen.

Lavendel voor je rust

Lavendelolie kun je gebruiken als massageolie. Lavendel zorgt voor rust. Het wordt bij voorkeur gebruikt voor voetmassage. Je hoeft niet ziek te zijn om lavendelolie te gebruiken. Het geeft rust en stress is een factor in vrijwel alle ziekten. Door rustig te worden verklein je het risico op het oplopen van een ziekte.

Naamgeving

De naam lavendel komt van het Latijnse woord ‘Lavare’, wat ‘wassen’ of ‘baden’ betekent. Lavendel wordt van oudsher gebruikt in baden. Zo gebruikten de Romeinen baden met druppels lavendelolie erin. In Zuid-Frankrijk werden kleren gewassen met behulp van lavendelolie om ze lekker fris te laten ruiken.

EEG bewijst rustgevende werking

Thais wetenschappelijk onderzoek uit 2012 toont aan dat lavendelolie inderdaad rust geeft. Uit het Thais onderzoek blijkt dat inhalatie leidt tot een lagere bloeddruk, een lager hartritme en een lagere huidtemperatuur. Daarnaast werd de hersenactiviteit gemeten. Deze meetgegevens werden vergeleken met hoe mensen zeiden dat ze zich voelden. Men voelde zich over het algemeen meer fris en alert als men lavendelolie had geïnhaleerd. Dat kan kloppen want de EEG’s, de instrumenten die de hersenactiviteit meten door 21 elektroden op de scalp te plaatsen, vertoonden aanwijzingen dat de hersenen in bepaalde gebieden actiever worden.

Traditioneel gebruik lavendelolie

De kalmerende werking is reeds duizenden jaren lang gebruikt. Lavendelolie wordt zowel in- als uitwendig gebruikt. Inwendig gebruik dienst met mate te gebeuren. Je kunt driemaal per dag drie druppels na de maaltijd innemen, opgelost in honing, warme melk of kruidenthee. Lavendelolie wordt aanbevolen bij licht verhoogde bloeddruk, depressie, diarree, duizeligheid, griep, hoesten, koortsuitslag, migraine, reumatische klachten, stress, kramp, hartkloppingen en allergie.

Lavendelolie en reguliere medicijnen

Iraans-Duits meta-onderzoek uit 2013 laat zien dat vrijwel alle traditioneel toegepaste behandelingsmethoden van etherische lavendelolie door de wetenschap zijn onderschreven. Lavendelolie werkt goed tegen angsten en depressies. Het blijkt onder andere dat het synthetische medicijn Imipramine beter werkt in combinatie met lavendelolie en dat de bijwerkingen worden verminderd wanneer lavendelolie als aanvulling worden gebruikt.

Wetenschappelijk bewezen slaapmiddel

Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer mensen verslaafd zijn aan een slaapmiddel van het type benzodiazepinen, zij makkelijker in slaap vallen als ze na het stoppen met dit synthetisch slaapmiddel lavendelolie gebruiken. Synthetische slaapmiddelen hebben sterke bijwerkingen. Het is verstandig om deze helemaal niet te gebruiken en voortaan je tot lavendelolie te richten mocht je de slaap niet kunnen vatten. Lavendelolie wordt geïnhaleerd om beter te kunnen slapen maar kan ook op het kussen worden aangebracht of in een verdamper worden gedaan.

Contra-indicatie en mogelijke bijwerkingen van lavendelolie

Zwangere vrouwen mogen in de eerste maanden van de zwangerschap geen lavendelolie gebruiken omdat het licht de menstruatie bevordert. De olie moet niet puur op de huid worden aangebracht omdat dit irritatie kan veroorzaken. Wanneer je meer dan de voorgeschreven hoeveelheid druppels inneemt kan dat hoofdpijn veroorzaken. Sommige mensen zijn allergisch voor lavendelolie. Vooral mensen met hooikoorts of andere allergieën zijn gevoelig voor het krijgen van allergische reacties op lavendelolie.

Lavendelolie bij brandwonden

Lavendelolie kun je gebruiken om brandwonden sneller te laten herstellen. Eerst maak je met lauwwarm water de wond schoon. Gebruik geen koud water want dat leidt tot blaren na een brandwond. Meng 1 tot 2 druppels lavendel met Aloë Vera gel en breng dit op de wond aan. De gel van aloë vera kun je eventueel gebruiken van een plant die je in huis hebt staan door een blad af te nemen en de schil eraf te halen; de binnenkant is te gebruiken als een gel. Het mengsel kun je ieder uur opbrengen totdat de pijn is verlicht.

Bijen- en wespensteken

Wespen- en bijensteken zijn zeer pijnlijk. Deze steken kun je eerst behandelen met azijn om de zwelling te verminderen. Je kunt ook gelijk een druppel pure lavendelolie op de wond aanbrengen. Bij een bijensteek moet je eerst de angel uit de wond halen voordat je de wond behandelt. Als je de wond gelijk met lavendelolie behandelt, blijft langdurige pijn uit. Eventueel kun je lavendelolie ook gebruiken voor beten van andere dieren zoals spinnen en schorpioenen.

Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes kun je behandelen met 10 druppels lavendel en 5 druppels kamfer. Deze druppels doe je in een glas gekookt water. Dit water gebruik je tweemaal per dag om de huid mee schoon te maken.

Acne

Acne is hardnekkiger dan puistjes. Hiervoor bestaat een recept dat meerdere essentiële oliën bevat. Als basisolie kun je 2 eetlepels Sint Janskruidolie gebruiken. Dit kun je mengen met twee druppels lavendelolie, 2 druppels citroenolie en één druppel rozemarijnolie. Eventueel kun je er ook 4 druppels helicryse en 2 druppels petitgrain doorheen doen. Het oliemengsel gebruik je om de aangetaste huid mee te masseren.

Eczeem

Eczeem komt van binnenuit. Het heeft vaak te maken met een slecht werkende lever. Eczeem komt vaak omdat er meer of minder sprake is van leververvetting. Toch kan een tweevoudige aanpak goed werken. Inwendig kan men bijvoorbeeld leverondersteunende groenten zoals wortel eten en uitwendig kan men 50ml basisolie zoals saffloerolie of kokosolie mengen met 20 druppels lavendelolie. Hier kan je het eczeemgebied dagelijks zachtjes mee inwrijven. Bij nat eczeem is het goed om eerst aloë veragel of tea treeolie te te gebruiken voordat je de lavendeloplossing aanbrengt.

Slapeloosheid

Wanneer je last hebt van slecht slapen is het een idee om het hoofdkussen te besprenkelen met 5 druppels pure lavendelolie. Ook kun je een speciale etherische olieverdamper gebruiken waarin je 6 tot 10 druppels aanbrengt.

Voetmassage met lavendelolie bij pijn

Een voetmassage met lavendelolie bij mensen met pijn leidt tot een lagere bloeddruk, lagere hartritme, lagere ademhalingsfrequentie, toegenomen staat van wakker-zijn en minder pijn. De reden dat het op de voeten werkt is dat hier veel meridianen of energiebanen samenkomen die de werkzame stoffen in lavendelolie naar de juiste plek in het lichaam brengen. De pijnbeleving neemt aanzienlijk af waardoor minder of geen pijnstillers hoeven te worden geslikt. Dat is belangrijke kennis aangezien synthetische pijnbestrijders voor veel bijwerkingen kunnen zorgen. In de reguliere geneeskunde is het echter nog geen algemeen gebruik om lavendelolie te gebruiken.

Lavendelolie tegen pijn

Twee delen lavendelolie en een deel majoraanolie plus een deel salie-olie blijkt volgens wetenschappelijk onderzoek een pijnlijke menstruatie tegen te gaan. Ook blijkt het goed te werken bij vrouwen die van een kind bevallen middels de keizersnede en bij pijnlijke bevallingen in het algemeen. Ook nekpijn, rugpijn, onderrugpijn en hoofdpijn worden effectief bestreden met lavendelolie. Voor dit doel kun je twee druppels pure olie of in basisolie opgeloste olie aanbrengen op de huid. Bij migraine werd in een wetenschappelijk onderzoek vermeld dat 2 druppels lavendelolie aanbrengen op de bovenlip kan helpen. Na 15 minuten vermindert migraine aanval omdat via de neus het lavendelolie-aroma het lichaam binnenkomt.

Goed voor cognitieve vermogens

Lavendelolie werd in een wetenschappelijk onderzoek gegeven aan mensen met dementie. Het bleek dat na inname van lavendelolie men over betere cognitieve vermogens beschikt. Het zorgt ervoor dat er minder fouten worden gemaakt in de wiskundige berekeningen die de proefpersonen moesten ondergaan. Ook het geheugen verbeterd na het gebruik van een verdamper met 4 druppels lavendelolie.De deelnemende personen melden eveneens dat hun humeur en gemoedstoestand erop
Lavendel aan zee / Bron: Kecia O'Sullivan, PublicDomainPicturesLavendel aan zee / Bron: Kecia O'Sullivan, PublicDomainPictures
vooruit gaat.

Massage met lavendelolie

Massage met lavendelolie kan allerlei symptomen sterk verlichten. Vrouwen die last hadden van opvliegingen, depressies en pijn werden in een onderzoek 8 weken lang eenmaal per week gemasseerd met een combinatie van lavendelolie, geraniumolie, roosolie en jasmijnolie. Er werd in het onderzoek een basisolie gebruikt van amandel- en sleutelbloemolie. De rustgevende en pijnverlichtende eigenschappen van lavendelolie kunnen bij een massage therapeutisch aangewend worden.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen van lavendelolieVoordelen van lavendelolieLavendelolie heeft verschillende gezondheidsvoordelen, onder andere het elimineren van spanning, het helpen met verminde…
Mogelijkheden van lavendelolie?Mogelijkheden van lavendelolie?De lavendelplant kennen we nagenoeg allemaal. Zijn het niet die prachtige velden (in kleur en geur) in Zuidoost-Frankrij…
Aromatherapie bij slaapproblemenAromatherapie bij slaapproblemenVeel mensen hebben last van slaapproblemen: onrustig slapen, nachtmerries, niet in slaap kunnen vallen et cetera. Een op…
Weleda deodorant op basis van etherische olieWeleda deodorant is deodorant op basis van etherische olie: vluchtige olie uit planten die geurstoffen bevat en vaak ook…

De geneeskracht van oregano-olieDe geneeskracht van oregano-olieEtherische of essentiële olie op basis van oregano beschikt over diverse medicinale capaciteiten. Zo kan oregano-olie de…
De geneeskracht van frankincense-olieDe geneeskracht van frankincense-olieFrankincense is het meest bekend van het feit dat er wierook van deze boom wordt gemaakt. In het Nederlands wordt het oo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Devanath, Pixabay
  • Thais onderzoek 2012: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22612017
  • Meta-onderzoek 2013: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/
  • http://www.gielenaroma.nl/index.php?page=lavandula-angustifolia
  • Afbeelding bron 1: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Kecia O'Sullivan, PublicDomainPictures
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.