Muziektherapie als alternatieve behandeling

Het gebruik van muziek tijdens het genezingsproces is geen nieuw concept. Reeds in de oudheid werd muziek gebruikt om tot rust te komen en de geest te kalmeren. Onderzoek heeft uitgewezen dat meditatieve muziek een zeer gunstig effect heeft op stress waardoor deze muzikale interventie vaak wordt gebruikt als therapeutische behandeling. De verschillende soorten muziek die hierbij worden gebruikt zijn afhankelijk van de cognitieve, emotionele en fysieke behoeften van de patiënt. Muziektherapie wordt reeds gebruikt in vele rehabilitatieprogramma’s met als doel de patiënt te begeleiden door de verschillende fasen van het genezingsproces.

Jal Tarang, het geluid van stromend water

Het is niet onbekend dat geluiden van stromend water, ruisende golven en zachte regen een kalmerend effect hebben op de geest. Daarom is het ook niet zo opmerkelijk dat klankschalen met water reeds sterk aan populariteit hebben gewonnen bij uiteenlopende vormen van muziektherapie. Een voorbeeld hiervan is de Jal Tarang, een melodisch percussie-instrument afkomstig uit India, welke bestaat uit keramische of metalen kommen met een verschillende grootte, die elk een andere klank voortbrengen afhankelijk van de hoeveelheid water in elke kom. Het geluid komt tot stand door met een houten stok op de rand van te kom te slagen. Yogabeoefenaars gebruiken de klanken van dit instrument tijdens verschillende yogahoudingen in een meditatieve toestand.

Doel van muziektherapie

Muziek ontspant de geest. Meditatieve muziek in combinatie met toegepaste yogahoudingen ontdoen het lichaam van alle negativiteit en stress waardoor patiënten vrij van zorgen hun genezingsproces kunnen doorstaan. Daarnaast wordt muziektherapie gebruikt door medici in de gezondheidszorg op verschillende vakgebieden met als doel het leven van de patiënt te verbeteren op het vlak van cognitieve vaardigheden, emotionele ontwikkeling, motoriek en sociale vaardigheden. Bijvoorbeeld: muziek wordt vaak gebruikt als alternatieve behandeling bij mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Mensen die niet meer in staat zijn om te communiceren kunnen zichzelf uiten via muziektherapie.

Toepassingen van muziektherapie

In vele therapeutische programma’s heeft het gebruik van muziek heel wat voordelen. Bijvoorbeeld voor patiënten die herstellen en proberen afkicken van een verslaving aan drugs of andere substanties. Ook worden beelden en muziek vaak gebruikt door psychiaters bij het behandelen van gedragsproblemen. Therapeutische methodes omschrijven het gebruik van klassieke muziek immers als rustgevend. Ook mensen met speciale behoeften zouden geholpen zijn met muziektherapie. Muziektherapie is een van de vele ontspanningstechnieken die wordt gebruikt om mensen met psychische of psychiatrische problemen te helpen omgaan met zelfbewustzijn en gedragsproblemen. Het is wel belangrijk op te merken dat therapeuten het gebruik van muziektherapie afstemmen op basis van de behoefte en in overeenstemming met de patiënt.

Effect bij autisme

Muziektherapie werkt ook heel effectief bij mensen die lijden aan autisme. Hoewel reeds verschillende soorten therapieën worden gebruikt in de behandeling van neurologische aandoeningen wordt muziektherapie toch naar voor geschoven ter verbetering van de sociale vaardigheden en communicatieve vaardigheden van kinderen en volwassenen die lijden aan autisme. Een studie waarbij autistische kinderen een muziektherapie ondergingen heeft opmerkelijke resultaten opgeleverd waarbij een progressieve verbetering merkbaar was van het vermogen van de kinderen om te begrijpen en instructies van anderen te kunnen volgen, net zoals een positieve ontwikkeling van de sociale vaardigheden en communicatieve vaardigheden. In sommige gevallen werd zelfs een verbetering van de motoriek en aandachtspatronen vastgesteld.

Effect op baby’s en ongeboren kinderen

Muziektherapie staat er ook om bekend dat het de band tussen moeder en kind zou versterken. Zingen is immers de meest effectieve manier om de communicatie met een baby te verbeteren. Dit is dan ook de reden waarom moeders zingen voor hun kinderen. Denk maar aan een eenvoudig slaapliedje dat een moeder zingt voor haar kind waardoor het kind vertrouwd geraakt met intonatie en gevoel. Maar muziektherapie heeft daarnaast ook een sterk effect op de connectie tussen de moeder en haar ongeboren kind. Studies hebben aangetoond dat de foetus zachte bewegingen maakt wanneer de moeder zingt of naar zachte, rustgevende muziek luistert. Ook kan muziektherapie helpen om ontwikkelingsstoornissen bij te vroeg geboren baby’s tegen te gaan en gedragspatronen van premature kinderen te verbeteren.

Besluit

Muziektherapie wordt vaak gebruikt als een alternatieve methode om de fysieke, emotionele en geestelijke gezondheid te verbeteren. Verschillende modellen van muziektherapie worden gebruikt in overeenstemming met gedragstherapie, psychodynamische en cognitieve therapie. Muziektherapeuten werken met patiënten in overeenstemming met de verschillende eisen met betrekking tot gedrags- en emotionele stoornissen. Hoewel muziektherapie nog steeds wordt beschouwd als alternatieve genezingswijze of behandelingsmethode en de wetenschap hier nog vrij sceptisch tegenover staat zal deze therapie op termijn toch evolueren naar een volwaardige medisch erkende therapie.

Lees verder

© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Rett syndroom: behandeling & therapieHet Rett syndroom: behandeling & therapieIn een ander artikel staat geschreven wat het Rett syndroom nou eigenlijk is, met de daarbij horende symptomen. In dit a…
Wat is muziektherapie?Wat is muziektherapie?Muziektherapie is een vakgebied dat nog maar weinig bekendheid betreft binnen de hulpverlening, maar langzaam leert men…
Wat biedt een Kinderdagcentrum (KDC)Wat biedt een Kinderdagcentrum (KDC)Een kinderdagcentrum, ook wel orthopedagogisch dagcentrum (ODC) genoemd, is een gespecialiseerd kinderdagverblijf voor k…

Natuurgeneeskundige oplossingen als je een burn-out hebtHeel veel mensen in Nederland krijgen te maken met de vervelende situatie dat ze mentaal en fysiek opgebrand zijn (een b…
De geneeskracht van duizendblad (Achillea millefolium)De geneeskracht van duizendblad (Achillea millefolium)Door zijn fijn verdeelde bladeren lijkt het of dit kruid wel duizenden blaadjes heeft. Duizendblad, of Achillea, werd ge…
Bronnen en referenties
  • Muziektherapie als psychotherapie - Uitgeverij Van Gorcum
  • http://www.nvvmt.nl/muziektherapie/wat-is-muziektherapie/7-wat-is-muziektherapie.html
  • http://www.stichtingpapageno.nl/nl/muziektherapie/muziektherapie
  • http://www.multiplus.be/literatuur/muziek.pdf
  • Afbeelding:www.youtube.com
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.