Stress en hoe je op natuurlijke wijze stress kan bestrijden

Stress en hoe je op natuurlijke wijze stress kan bestrijden Uit sommige onderzoeken is gebleken dat stress de grootste kwaal is van het Westen, maar wat is stress nu eigenlijk? Hoe komt het tot stand en wat doet het met ons lichaam en onze geest? In grote mate en voor lange tijd stress ervaren is in ieder geval niet gezond, maar hoe geraken we er dan vanaf? In de eerste plaats kan je zelf heel wat doen om stress te verminderen. Zo kan je wat meer sporten, je wat meer ontspannen, erover praten, gezond eten... Wat ook kan helpen, is het gebruik van kruiden. Zo helpen bijvoorbeeld citroenmelisse, linde, camille, hartgespan, lavendel en bachbloesems om stress te reduceren. Bovendien helpen hierbij ook vitaminen als zink, ginseng, kalium en vitamine B.

Wat is stress?

Elke persoon stelt doelen op in zijn leven. De een wil een groot schrijver worden, de ander een tandarts. Wie zo'n doel in zijn leven vervult, wordt beloond met een succeservaring. Wie daar helaas niet zozeer in slaagt, of problemen ondervindt tijdens zijn/haar streven naar die droom, zal stress beginnen ervaren. Een tweede voorbeeld waarbij je stress kan ervaren is het te laat komen op het werk. Een derde is dan weer schooldruk of examenstress.

Stress staat gelijk aan druk. Deze term komt oorspronkelijk van de bouwsector waarbij 'stress' staat voor de kracht die wordt aangewend op een object. Of stress negatieve gevolgen heeft voor de mens is afhankelijk van de draagkracht die men bezit. Zelfs het hardste hout krijgt het zwaar te verduren als het te zwaar onder druk komt te staan. Dit gebeurt ook bij mensen. Als de druk namelijk te groot wordt, ga je beginnen te stressen. Wanneer dit gevoel zich blijvend blijft manifesteren, ontstaan er fysieke en mentale klachten bij mensen.

Het verschil tussen goede en slechte stress

Stress heeft dus een zeer negatieve bijklank, maar toch mag men niet vergeten dat stress ook gezond kan zijn. Een beetje stress kan bijvoorbeeld geen kwaad. De druk die stress namelijk genereert, zorgt ervoor dat het lichaam kan ingaan op gevaarlijke situaties. Wie een dreiging ervaart die stress oplevert, is veel alerter. Wie bijvoorbeeld oog in oog staat met een beer, zal daadkrachtiger reageren. Ook tijdens wedstrijden zal de druk die je ervaart ervoor zorgen dat je beter presteert.

Klachten bij alledaagse stress

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
Wie teveel en te lang stress ervaart, kan bepaalde klachten ontwikkelen. Een aantal kwalen op een rijtje:
  • Infecties: wie constante stress ondervindt, zal te kampen krijgen met een zwakkere weerstand, wat infecties teweeg kan brengen. Een voorbeeld hiervan zijn koortsblaasjes.
  • Hoofdpijn.
  • Maagproblemen zoals maagirritatie, misselijkheid, maagzuur en zelfs maagontstekingen en maagzweren.
  • Slechte nachtrust: niet kunnen slapen, onrustig slapen, wakker worden en niet meer kunnen inslapen...
  • Lichtgeraaktheid.
  • Vergeetachtig zijn.
  • Je slecht in je vel voelen.
  • Spierpijnen.
  • Hartkloppingen.
  • Een drukkend gevoel op je borst ervaren.
  • Darmproblemen zoals constipatie of diarree.
  • Zich moe en neerslachtig voelen.
  • Vaak piekeren.
  • Problemen hebben met je te concentreren.
  • Verminderen of vermeerderen van eetlust.
  • Je onmogelijk kunnen relaxen.
  • Geen zin hebben in seks.

Bovendien zullen mensen die roken en/of drinken ook in grotere hoeveelheden beginnen roken/drinken.

Bron: Jools Sh, PixabayBron: Jools Sh, Pixabay

Methoden om alledaagse stress te bestrijden

Oorzaken van stress opsporen

Het beste dat je kan doen in een stresssituatie, is het opsporen van het probleem. Heb je het probleem opgespoord? Probeer het dan te veranderen. Heb je bijvoorbeeld een vervelende klasgenoot die altijd naast je zit? Of een collega die je de hele tijd lastigvalt met vragen? Probeer dan eens met die persoon in kwestie te praten en de situatie op te lossen.

Leg jezelf niet teveel druk op

Ben jij een persoon die niemand wil teleurstellen en alles voor iemand anders wil doen? Ben jij iemand die er alles aan doet om goede prestaties te leveren? Ben je een perfectionist? Zorg er dan voor dat jouw doelen haalbaar blijven en zet jezelf niet constant onder druk. Het is echt niet erg om eens een keertje een werk niet af te maken of om eens niet alles tot de puntjes in orde te hebben. Het komt allemaal wel goed.

Ontspan op tijd en stond

Iedereen heeft recht op een moment van rust. Zet jezelf eens een keer voor de televisie met jouw voeten in de lucht of doe eens gewoon niets. Ontspanning zorgt er namelijk voor dat het leven veel draaglijker wordt gemaakt.

Bron: PourquoiPas, PixabayBron: PourquoiPas, Pixabay
Hup met die beentjes
Geloof het of niet, maar sporten is een heel goede remedie tegen stress. Zie je het even niet meer zitten? Ga dan buiten eens een luchtje scheppen of slaag eens goed tegen een tennisbal. Geen zin om naar buiten te gaan? Koop dan een matje en doe wat yoga-oefeningen bij jou thuis met wat ontspannende muziek op de achtergrond.

Zeg eens een keer 'nee'

Als je altijd 'ja' zegt en de hele tijd mensen wil behagen, zal je al gauw merken dat je op een bepaald moment toch altijd eens een belofte zal moeten breken. Ook dit levert stress op.

Haast en spoed is zelden goed

Probeer ervoor te zorgen dat jouw leven niet bestaat uit het van her naar der rennen. Zit jouw agenda overvol? Schrap dan eens iets. Het leven is veel mooier als je ervan kan genieten.

Praten helpt

Wat er ook gebeurt en hoe je je ook voelt, praten helpt altijd. Rek eens wat tijd uit met je partner, familieleden en/of vrienden om over jouw gevoelens en problemen te praten. Je zal je daarna opgelucht en gesteund voelen. Het is trouwens heel belangrijk om in periodes van stress te weten dat je er nooit alleen voorstaat. Er zal wel altijd iemand er voor je zijn. Kets verzoeken om hulp dan ook niet af, maar laat mensen je helpen, ook al wil je dat zelf misschien helemaal niet.

Bron: Pezibear, PixabayBron: Pezibear, Pixabay
Mens sana in corpore sano
Sporten, goed eten en voldoende slapen zullen je steeds helpen om beter bestand te zijn tegen stress.

Durf te leven

Blijf niet binnen zitten, maar ga dingen doen. Maak eens een wandeling in het park, ga eens met je vrienden iets drinken of uiteten, ga op reis...

Durf vreemd te doen

Een andere mogelijkheid: doe eens iets gek. Doe eens iets wat je zelf nooit zou gedaan hebben zoals bergbeklimmen of mountainbiken. Omhels eens een boom of ga eens vissen. Herbron jezelf, vind jezelf terug en schaam je nergens voor.

En als dat niet helpt?

Naar de dokter

Zie je het echt niet meer zitten en/of heb je teveel last van klachten? Ga dan eens langs bij de dokter en leg de situatie uit. Stress is zeker niets om je voor te schamen en de dokter zal je zeker kunnen helpen.

Natuurlijke middelen

Geloof je in de kracht van kruiden en/of vitaminen? Probeer dan eens een natuurlijk middel uit. Kruiden/vitaminen worden reeds lange tijd om ongemakken te verhelpen bij mensen. Een aantal mogelijkheden:

Kruiden om op natuurlijke wijze alledaagse stress bestrijden
  • Passiflora Rustgevend Extra Sterk van A. Vogel. Kruiden als passiebloem, citroenmelisse en valeriaan in druppelvorm helpen om stress te temperen. De Passiflora-Melisse bestaat ook in thee-vorm. Deze thee kan je bijvoorbeeld kopen bij de apotheker. Lekker en rustgevend.
  • Hartgespan (leonurus cardiaca). Dit kruid is familie van muntkruid.
  • Haver. Dit kruid laat je bijvoorbeeld na een tijd ook rustiger slapen.
  • Citroenmelisse (melissa officinalis). Dit kruid kan je gemakkelijk in jouw tuin planten. Pas wel goed op want de plant zal al snel gaan woekeren. Citroenmelisse ruikt en proeft naar citroen. Je kan het in druppelvorm verkrijgen bij natuurwinkels of je kan de blaadjes in thee of in salades gebruiken. Citroenmelisse maakt je vooral opgewekter. Zelfs de frisse geur alleen al kan een invloed hebben op het gemoed.
  • Kamille en linde. In plaats van koffie te drinken, kan je kamillethee drinken. Maak een infuus van kamille en dek het kopje thee af. Laat een aantal minuten trekken en drink vervolgens de thee op. Kamillethee gaat stress, maag- en darmproblemen tegen. Geen kamillethee-fan? Probeer dan lindethee. Ook dit kruid doet stress verminderen.
  • Lavendel. Ook lavendel werkt goed tegen stress. Je kan lavendel in thee drinken maar wie graag ijs eet, kan genieten van lavendelijs. Lekker en rustgevend.
  • Meidoorn. Meidoorn(thee) heeft een positief effect op de gemoedstoestand en helpt je stresssituaties door te komen.
  • Bachbloesems. Dit kruid werkt ook tegen stress. De bloesems gaan vooral negatieve emoties tegen.

Vitaminen om op natuurlijke wijze alledaagse stress te bestrijden
  • Zink. Zink vermindert stress door het zenuwstelsel te kalmeren.
  • Ginseng. Ginseng zorgt voor een goede bloeddruk en een goed suikergehalte. Het laat ook de bijnieren optimaal functioneren. Opgepast: laat eerst een bloedonderzoek doen. Als jouw bloeddruk, suikergehalte en bijnieren in orde zijn, kan ginseng ervoor zorgen dat jouw nieren bijvoorbeeld té goed gaan functioneren en dat is ook weer niet de bedoeling. Ginseng kan je overal verkrijgen.
  • Magnesium geeft je dan weer meer energie. Via voedsel krijg je niet zoveel magnesium binnen dus het kan zeker nooit kwaad om extra magnesium te nemen.
  • Vitamine B zorgt er ook voor dat je meer energie krijgt. Het tempert ook de stress. Belangrijk zijn vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (nicotinezuur), B5 (panthotheenzuur), B6 (pyridoxine), B7 (biotine), B9 (foliumzuur) en B12 (cobolamine). Kijk zeker of deze B's in de vitaminen zitten die je neemt.
  • Kalium. Kalium zorgt ervoor dat de bijnieren goed werken wat helpt tegen stress. Een banaan eten voor een belangrijk examen helpt bijvoorbeeld om stress te verminderen
  • Vitamine C heeft dezelfde werking als kalium.

Opgepast: ben je zwanger? Vraag dan zeker aan de dokter of de apotheker of je een bepaald kruid mag gebruiken.
© 2015 - 2024 Lizzzay, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stres, stress, stress en nog eens stress!STres. Iedereen heeft er mee te maken. Wat zijn de oorzaken van stress en hoe kun je de draagkracht (dat wat je aankunt)…
Remedies tegen droge hoofdhuid, schilfertjes, droge plekkenRemedies tegen droge hoofdhuid, schilfertjes, droge plekkenLast van een droge hoofdhuid, jeuk, schilfertjes en/of verdroogde plekken op het hoofd? Voor dit probleem zijn een aanta…
Vermoeid of oververmoeidVermoeid of oververmoeidElke dag bezoeken grote aantallen mensen de dokter met klachten over vermoeidheid. Toch zijn er veel mensen die na afloo…
Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Een klacht dat veel mensen treft is het hebben van een doof, tintelend en soms slapend of duizelig gevoel in het hoofd,…

De heilzame eigenschappen van ontgiftende badenDe heilzame eigenschappen van ontgiftende badenOntgiftende baden zijn heilzaam voor het hele lichaam: het is een eenvoudig middel om allerlei kwalen te bestrijden, om…
Superproducten uit de natuurSuperproducten uit de natuurDe natuur heeft de mens veel te bieden, we staan er alleen lang niet altijd bij stil. Of we staan er op zijn minst niet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StillWorksImagery, Pixabay
  • http://www.preventievegezondheidszorg.com/stress.php
  • http://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/wat-is-stress
  • http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/stress/voorkomen.jsp
  • www.mijnkwartier.be
  • www.psychischegezondheid.nl
  • www.avogel.be/blog/natuurlijk-en-gezond/wat-te-doen-tegen-stress/
  • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/646/Angst/article/detail/1584387/2013/02/22/10-natuurlijke-rustgevers.dhtml
  • http://www.bachbloesemadvies.be/infohoek/stress/kruiden-tegen-stress.htm
  • http://www.ahealthylife.nl/natuurlijke-supplementen-tegen-angst-en-stress/
  • www.avogel.be
  • http://rubriek.nl/gezondheid/10-rustgevende-thee-soorten
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jools Sh, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: PourquoiPas, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Pezibear, Pixabay
Lizzzay (7 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.