InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Natuurgeneeswijze > De helende werking van munt

De helende werking van munt

De helende werking van munt Munt is een heerlijk geurend kruid dat perfect past bij een zomerse fruitsalade en vaak gebruikt wordt in de Marokkaanse keuken. Maar de frisse groene blaadjes kunnen ook om hun medicinale werking gebruikt worden bij ongewenste haargroei, maag- en darmproblemen, een verkoudheid en hart- en vaatziekten. Daarnaast kan munt spierpijn verzachten, de mondhygiëne verbeteren en ontspannend werken bij stress.
Muntthee / Bron: Condesign / PixabayMuntthee / Bron: Condesign / Pixabay

Wat is munt

Munt of Mentha is een plant uit de lipbloemenfamilie, in dezelfde familie vinden we ook de kruiden tijm, salie, basilicum en rozemarijn. De olie (menthol) die in de plant aanwezig is, wordt vaak gebruikt in snoepgoed, thee of tandpasta. Maar ook in de keuken kan munt goed tot zijn recht komen in een groene salade, een cocktail of in zoete gerechten. Er bestaan verschillende soorten munt, in aarmunt vinden we de meeste olie en het is deze soort die meestal verkocht wordt bij de groenteboer of de supermarkt. Aarmunt (Mentha spicata) of groene munt komt in het wild voor in Midden- en Zuid-Europa. Pepermunt is een variëteit die vaak gebruikt wordt in snoepgoed of kauwgum, het is een kruising van watermunt en aarmunt. Het is vooral aarmunt die gebruikt wordt om zijn medicinale werking, maar ook pepermunt heeft dezelfde gezondheidsvoordelen.

Naast de etherische olie menthol vinden we ook carvon, limoneen en cineol terug in munt. Andere belangrijke bestanddelen van munt zijn calcium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer en de vitamines A, C, D en E. Munt werkt antibacterieel en ontstekingsremmend, tevens bevat het tal van antioxidanten.

De medicinale werking van munt

Ongewenste haargroei bij vrouwen
Munt kan gebruikt worden door vrouwen als ze last hebben van ongewenste en overtollige haargroei op het gezicht of lichaam. Munt kan het hormoonsysteem in balans brengen en verlaagt de hoeveelheid testosteron (mannelijk hormoon) dat zorgt voor de ongewenste beharing.

Maag- en darmproblemen
Munt bevordert de productie van spijsverteringsenzymen, gal en speeksel om de vertering van voedsel te vergemakkelijken. Het helpt ook de spieren van het maag- en darmstelsel te kalmeren en spasmen te voorkomen. Munt kan gebruikt worden bij maagkrampen, winderigheid, indigestie, opgeblazen gevoel en diarree. Ook kan het gebruikt worden bij ochtendmisselijkheid bij zwangeren.

Pijn
Munt werkt verkoelend en verdovend, het kan dus plaatselijk gebruikt worden bij spierpijn. Een studie die in 2007 gepubliceerd werd in de International Breastfeeding Journal testte de doeltreffendheid van pepermuntwater tegen de pijn en kloven aan de tepels bij 196 moeders die borstvoeding gaven. De studie kon besluiten dat de vrouwen die pepermuntwater gebruikten minder vaak last had van pijnlijke tepels en kloven (9%) in vergelijking met de vrouwen in de controlegroep (27%).

Mondhygiëne
De antibacteriële werking in combinatie met het ontstekingsremmende effect zorgen ervoor dat munt ideaal is voor een goede mondhygiëne, om tandbederf te voorkomen en om een slechte adem tegen te gaan. Kauwen op muntblaadjes of gorgelen met muntwater kan ook helpen bij tandvleesontstekingen en mondabcessen.

Verkoudheid
Munt kan de symptomen van een verkoudheid verzachten door de luchtwegen open te zetten, bacteriën te doden en slijmoplossend de werken. Ook zal keelpijn verzacht worden. Bij een verkoudheid is het dus een goed idee om een tas muntthee te drinken of een stoombadje voor het gezicht te nemen met stomend water met enkele blaadjes munt erin.

Stress
Munt zou kunnen helpen bij stress omdat het helpt om de neurotransmitter serotonine af te geven aan de hersenen. Deze heeft een invloed op het humeur, de emoties, het geheugen en de slaap. Een kopje muntthee kan helpen om te ontspannen.

Hart- en vaatziekten
Dankzij de aanwezigheid van kalium is munt ook goed voor het hart. Het helpt om het hartritme te reguleren, de bloeddruk te verlagen en de bloeddoorstroming te verbeteren. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten af.

Een dessert met munt en rode vruchten / Bron: Charlottem / PixabayEen dessert met munt en rode vruchten / Bron: Charlottem / Pixabay

Hoe innemen

Munt komt goed tot zijn recht in zomerse salades, aardappelsalades en een frisse yoghurtdressing zoals bijvoorbeeld tzatziki. Het wordt ook vaak gebruikt in de Marokkaanse en Midden-Oosterse keuken en past goed bij lamsvlees. We kennen munt ook van cocktails zoals mojito en het brengt een frisse toets aan fruitige smoothies. Muntthee is de bekendste manier om munt in te nemen. Daarnaast kan munt ook gebruikt worden in desserts met chocolade, aardbeien, ananas en citroen.

Bijwerkingen

Munt wordt over het algemeen goed verdragen, maar het kan bij sommige mensen wel allergische reacties uitlokken, zoals moeilijk ademen, een gezwollen tong en gezwollen lippen. Als je al galstenen hebt, is het beter om geen munt te gebruiken want door de extra productie van gal kunnen er nog meer galstenen ontstaan. De etherische olie mag nooit ingenomen worden en pillen met muntextract moeten beperkt worden tot 90 gram per dag. Het is aan te raden om je te beperken tot drie kopjes muntthee per dag als je zwanger bent omdat het effect van munt op zwangeren nog onvoldoende onderzocht is.

Lees verder

© 2016 - 2017 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Muntthee: lekker en gezondTegenwoordig worden naast normale thees van originele theeplanten ook vele verschillende theesoorten op de markt gebrach…
Kruiden in de voedingDeze lijst geeft zowel het culinaire als de terapeutische krachten van diverse kruiden. Kruiden hebben weinig voedingswa…
Hoe gezond is munt?Hoe gezond is munt?Munt, al vanaf even voor de eeuwwisseling mateloos populair als thee of enkele takjes in de kan met water (en wat ijsklo…
De geneeskracht van muntDe geneeskracht van muntMunt is een heerlijk fris en gezond kruid dat we vooral kennen van de verse muntthee. Je kunt ook gedroogde munt gebruik…
Warme wijn, Marokkaanse muntthee, koken met kruidenWarme wijn, Marokkaanse muntthee, koken met kruidenDeze glühwein van rode wijn, kruiden en bruine suiker smaakt heerlijk op een winterse dag en is net zo weldadig als een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Betultiker0 / Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Munt_(geslacht)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aarmunt
  • https://extragezond.nl/superfoods/geneeskracht-van-groene-munt/
  • http://www.medicalnewstoday.com/articles/275944.php
  • http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-705-peppermint.aspx?activeingredientid=705&activeingredientname=peppermint
  • https://internationalbreastfeedingjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1746-4358-2-7
  • Afbeelding bron 1: Condesign / Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Charlottem / Pixabay

Reageer op het artikel "De helende werking van munt"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Valedevento
Gepubliceerd: 25-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Special: Kruiden en specerijen
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!