Honing als medicijn

Soms vergeten we dat de meest gewone dingen des levens het allerbelangrijkste zijn voor onze gezondheid en geluk. Dat geldt voor frisse lucht, zon, beweging en voor vanzelfsprekende zaken zoals water en zoetstof zoals honing. Misschien komt dat ook, omdat we voor water en zoet nu zo weinig inspanningen moeten leveren. Dat is vroeger wel anders geweest. Honing vinden en oogsten hoog in bomen vroeg zeer grote inspanningen, werd dan ook hogelijk gewaardeerd en was een bijna religieus ritueel.

Medische geschiedenis van honing

Reeds 1550 jaar voor Christus wordt in Egypte al melding gemaakt van de geneeskrachtige werking van honing (Kaal, 1985). Tussen 2000 en 1000 voor Christus vinden we in verschillende papyrusdocumenten ongeveer 900 recepten en in 600 daarvan is honing verwerkt. Ook voor Hyppocrates was honing het basismiddel voor de huid. Bij alle vormen van verwondingen, zweren of etterende ontstekingen schreef hij het voor. De onvermijdelijke Dioscorides heeft het over ‘de donkerte der ogen’ die door honing genezen zou kunnen worden. Mogelijk een vorm van staar. Opvallend is toch, in die tijd, het honinggebruik bij oogkwalen. Ik wil hier niet het medisch gebruik van honing door de eeuwen heen beschrijven, dat zou ten andere een dik boek kunnen worden, maar toch nog even ons aller Hildegard von Bingen vermelden. Zij verwerkte de honing in haar hartwijn ‘ wie pijn heeft in de hartsstreek, milt of zijde, koke peterselie in wijn, voege matig azijn en voldoende honing toe, zeve dit mengsel en drinke het dikwijls en hij zal beter worden.

Tijdens de Eerste en Tweede wereldoorlog behandelden artsen achter de vuurlinies wonden van soldaten met honing. Met de opkomst van antibiotica rond 1950 verdween de belangstelling voor honing als geneesmiddel. Echter dankzij recente publicaties over positieve klinische ervaringen staat honing opnieuw in de belangstelling.

Honing voor de huid

De laatste jaren is er vooral ook weer veel belangstelling voor de therapeutische werking van honing op de huid, vooral ook bij brandwonden en voor de oudere huid. Als we ouder worden wordt de huid rimpelig omdat de vetklieren minder goed werken. Dit fysiologische proces kan geremd worden door honing, die de spierlaag van de huid met glucose voedt. De hygroscopische werking stelt het in staat huidafscheidingen te absorberen, terwijl de antibiotische eigenschappen de huid beschermen en een ontsmettende werking hebben. Het kan als masker, lotion of bad gebruikt worden. Vele huidproducten hebben honing als ingrediënt.

In sommige Nederlandse brandwondencentra wordt terug gebruikt gemaakt van honing, vooral om de kwaliteit van de genezing te bevorderen en littekenvorming tegen te gaan. In een vergelijkend onderzoek bij varkens is gebleken dat honingkompressen de beste en snelste genezing gaf zonder littekenvorming of andere bijwerkingen. Het wordt gebruikt voor de behandeling van gewone wonden en brandwonden. Het anti-infectieprincipe berust enerzijds op hyperosmotische werking en anderzijds op één of meer antibacteriële factoren. Vooral voor behandeling van sterk geïnfecteerde brandwonden is honing een goede therapie (Postmes, 1992).

Honing voor het hart.

Al in 1953 schreef de Weense dierenarts in zijn proefschrift dat honing kikkerharten die aangetast waren door kaliumchloride terug aan het kloppen bracht. Een stilstaand hart zou ik nu zeker niet meer proberen op te starten met honing, maar voor een versleten hart, het zogenaamde ouderdomshart, is honing een goede ondersteuning. In sommige landen kende men het gebruik van meidoornhoning als hartmiddel. We weten nu dat meidoornbloesem een van de allerbeste kruiden is voor hartzwakte of ouderdomshart. Honing van meidoornbloesem is nu moeilijk te vinden, maar we kunnen ook wat meidoornbloesems in vloeibare honing laten trekken en zo een zeer goed en veilig harttonicum maken.

Honing zeker geen wondermiddel maar toch ook goed

  • voor de luchtwegen als slijmoplossend middel bijvoorbeeld samen met tijm
  • voor het zenuwstelsel bij slapeloosheid bijvoorbeed samen met lindebloesem en citroenmelisse
  • als versterkend middel na ziekte samen met ginseng of rozenwortel.
In zijn algemeenheid ondersteunt of versterkt honing de werking van vele kruiden.
© 2009 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Je wilt van je hoest af wat nu? Hoesten kan heel erg vervelend zijn zeker als je niet weet wat je er precies tegen kunt…
Hoe gezond is honing?Hoe gezond is honing?Honing is een natuurproduct en dat maakt het gezond, althans zo redeneren we. Gezond leven lijkt een soort hype en we vi…
Manukahoning voor uw gezondheid, let wel op het UMF gehalteManukahoning voor uw gezondheid, let wel op het UMF gehalteManukahoning oftewel honing afkomstig van de Leptospermum scoparium, heeft een unieke eigenschap het is een van de sterk…
Natuurlijke middeltjes tegen hoestenNatuurlijke middeltjes tegen hoestenHerhaaldelijk hoesten wijst meestal op de aanwezigheid van een virus of infectie, maar ook een allergie, stof, schimmels…

Maden voor moderne wondenWaarom komen vliegen in open wonden hun eitjes leggen? Het zal wel zijn om hun broedsel in een later stadium lekker voed…
Blaasontsteking genezen met citroensapBlaasontsteking genezen met citroensapBlaasontsteking is een vervelende aandoening aan de urinewegen dat veroorzaakt wordt door een bacterie. De dokter schrij…
Bronnen en referenties
  • Uccusic. De geneeskracht van bijen. Gottmer 1983. Herold. Bijen, honing, gezondheid. Strengholt 1976. Beek BF. Bee venom therapy. Bee venom, its nature and its effect on arthritic and rheumatoid conditions. D. Appleton-Century Company. 1935. Kaal J. Natural medicine from honey bees (apitherapy). Kaal's Printing House, Amsterdam. 1987. Nederlands tijdschrift voor fytotherapie. December 2001 Postmes, Honing en brandwonden, Maastricht, Academisch Ziekenhuis, afdeling Interne Geneeskunde 1994 Hoekstra MJ., Postmes Th., De plaats van honing in wondbehandeling. In: WCS-nieuws 1997 Hoekstra MJ., Honing: een oud middel met een nieuwe toekomst. WCS-nieuws 1998
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.