Alles over de citroen

Alles over de citroen De citroen is lid van de citrus familie. Dit is een belangrijke vertegenwoordiger van de wijnruitfamilie. De hele familie waartoe de citroen behoort, heeft olieklieren in de bladeren. Wel heeft elke soort zijn heel eigen geur. Bij citrusvruchten is niet alleen het blad aromatisch, maar is ook de schil rijk aan etherische oliën. De citroen kan bovendien overal in worden gebruikt.

De citroenboom bloeit het hele jaar

De citroenboom doet het het best in een mediterraan klimaat. Dit betekent dat houdt van zachte winters en mooie zomers met veel zon. In de volle grond kan de boom drie tot vijf meter hoog worden. De blaadjes lijken bijna van leer, zo sterk zijn ze en ze zitten vast aan korte steeltjes. Bloeien doet de boom het hele jaar. Er vormen zich dan geurige bloemen in trosjes. Wel is hier en daar ook alleen een bloem te vinden aan een tak. De kleur van de bloemen varieert en loopt uiteen van wit tot lichtroze.

Vruchten: 3 tot 4 keer per jaar

In goede omstandigheden geeft een citroenboom 3 tot 4 keer per jaar vruchten.
  1. Bianchetto is de witgele voorjaarscitroen
  2. Verdello blijft groen, ook als hij al rijp is en wordt in de zomer geoogst
  3. Primo fiore is een citroen die pas geel wordt in november

De kleur van de citroen

Overigens krijgt een citroen pas zijn gele kleur bij lagere temperaturen en dus niet zoals veel mensen denken in de warmte.

Herkomst van de citroen

Oorspronkelijk komen alle citrussoorten uit Zuidoost-Azië. Rond onze jaartelling zijn ze vervolgens via Italië langs de kust van de Middellandse Zee verspreid in die gebieden waar de boom het goed deed. De citroen bewees ook al heel vroeg dienst: zeelieden wisten al heel snel dat de vrucht met zijn hoge vitaminegehalte heel goed was om scheurbuik te voorkomen.

Citroenzuur en bioflavonoïden

Citrusvruchten zijn rijk aan antioxidanten, die het immuunsysteem versterken. Het gaat daarbij om het citroenzuur waar de vrucht rijk aan is en om de bioflavonoïden. Die laatsten zijn stoffen die de kleur van groenten en fruit bepalen. Citroenzuur heeft bovendien een antibacteriële waarde. Dit komt door de lage PH waarde. Door die eigenschap wordt het zuur daarom vaak verwerkt in schoonmaakmiddelen, natuurlijke deodorants en reinigingsproducten voor de huid.

Olie uit de schil van de citroen

Ook de olie uit de schil van de citroen is heel goed voor de huid doordat het een antioxidant is. De citroen ruikt zo fris doordat er citral en limonene inzit. Ook deze stoffen hebben een antibacteriële werking.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…
Waarom je vaker citroen moet etenWaarom je vaker citroen moet etenCitroen is een vrucht die veel positieve eigenschappen kent. Het is daarom ook raadzaam om regelmatig citroen aan je eet…
Natuurlijke borstvergroting met smoothies en sapNatuurlijke borstvergroting met smoothies en sapSap en smoothies zorgen voor een natuurlijke borstvergroting omdat ze je lichaam van de nodige voedingsstoffen voorzien.…
10 frisse citroentipsEen citroen is een lekker ingrediënt in drankjes en salades. De citroen smaakt fris, is gezond en werkt dorstlessend. Ee…

Natuurlijke cholesterol-, en bloeddrukverlagerCholesterol en bloeddruk zijn te verlagen met een natuurlijk middel. Uit klinische studies is gebleken dat kleine meidoo…
Herderstasje, bloedstelpend en goed voor de baarmoederHerderstasje, bloedstelpend en goed voor de baarmoederEen onooglijker plantje dan het Herderstasje kunnen we ons nauwelijks voorstellen. Een schraal vuilgroen onkruid met aan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eelffica, Pixabay
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 01-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.