Basilicumolie capsules tegen spierkrampen en - spanningen

Het welbekende keukenkruid is niet alleen een ingrediënt in pesto's, maar ook een fantastisch middel om spieren te ontspannen. De plant, met zijn uitgesproken parfum, heeft verschillende mooie eigenschappen waaronder spierontspanning en ontkramping. We kennen natuurlijk allerlei wrijfmiddeltjes uit de drogisterij die verwarmend werken, maar het verwarmende karakter van basilicum helpt doormiddel van massage of inname ook op een natuurlijke manier tegen allerlei vormen van kramp.

Basilicum, keukenkruid of geneesmiddel?

Het aromatisch kruid is verwarmend en geeft nieuwe energie. Dat basilicum onmisbaar is voor in de keuken staat vast. We kennen allemaal de pesto waarin het verwerkt wordt, of de salade Caprese: heerlijk met basilicumblaadjes, tomaten en mozarella. Het geurige kruid geeft ook smaak aan likeuren zoals de befaamde Chartreuse, gemaakt door monniken van het Katuizerklooster.

Ocimum basilicum komt oorspronkelijk uit India. Een ander variëteit die daar veel voorkomt is de" heilige basilicum" of Tulsi (ocimum tenuiflorum), een kruid dat veel in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt. De bewoners van India kozen Tulsi ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. Karel de Grote heeft basilicum naar Midden-Europa gebracht en verplichtte kloosterabts en kasteelheren het te laten kweken in hun tuinen als geneeskrachtig kruid.

De basilicum die wij kennen heeft zijn naam te danken aan het Griekse woord " basilikos", wat koning of koninklijk betekent.
De botanische naam Ocimum is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse woord ozein. Ozein betekent ruiken. Door de woorden Basilikos (koninklijk) en Ozein (ruiken) samen te voegen krijgen we de naam " koninklijke geur". Basilicum wordt ook wel het koningskruid genoemd. In Griekenland wordt een struikje basilicum boven de ingang van kerkjes gehangen, niet de grotere maar de kleine kapelletjes in de binnenlanden. Het is een heilig kruid en wordt daarom niet in de traditionele Griekse keuken gebruikt.

Basilicum kan op meerdere manieren worden toegepast. Het kruid wordt sinds mensenheugenis gebruikt in de volksgeneeskunde. In de 11e eeuw gebruikte Hildegard von Bingen het in een gecompliceerd mengsel om kankergezwellen te behandelen. De Grieken en Romeinen kauwden het kruid als kalmeermiddel en mengden het in drankjes om het spijsverteringssysteem te kalmeren. Daarnaast werd het ook als slijmafdrijvend- en laxeermiddel gebruikt. Sommige artsen schreven basilicum echter met tegenzin voor. De 17e eeuwse kruidenkundige Nicholas Culpeper zei dan ook dat het kruid " ofwel vijanden maakt ofwel vrienden, er is geen tussenweg ".

Naast het gebruik van het kruid zelf is er ook de etherische olie met de diverse mogelijkheden.

De kracht van basilicumolie.

De etherische olie van ocimum basilicum is een van de beste antispasmodische oliën voor de spieren. Het kan gebruikt worden zodra er krampen optreden; niet alleen de voor de hand liggende spierkrampen bij sporters, maar ook kan men denken aan krampen tijdens de menstruatie. Bij hoofdpijn of migraine die wordt veroorzaakt door b.v. gespannen nek- en schouderspieren kan basilicum uitstekend dienst doen als preventief middel. Bij reeds aanwezige hoofdpijn kan men eveneens denken aan een nek-schoudermassage, b.v. met de e.o. lavandin (lavandula × intermedia) of marjolienolie (origanum majorana). Deze beide oliën hebben eveneens bijzonder ontspannende kwaliteiten op het gebied van de spieren.

Uit een studie kwam naar voren dat deze olie goede anti-bacteriële kwaliteiten had (staphylococcus, enterococcus and pseudomonas). Men vond het gebruik van basilicumolie hoopgevend in de strijd tegen antibioticaresistente bacteriën.

Enkele eigenschappen op een rijtje

  • Sterk krampstillend
  • Onstekingsremmend (antiviraal)
  • Slijmoplossend
  • Verwarmend

Werkzaam bij:

  • Pijnlijke menstruatie
  • Spierkrampen
  • Spasmen, slapeloosheid en angst
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid, darmkrampen en winderigheid

Ocimum basilicum geeft helderheid en allertheid doordat het de bloedtoevoer naar de hersenen stimuleert. Het is behulpzaam bij neusslijmvlies- en bijholteontsteking: ook als de reuk door veelvuldige ontstekingen verminderd is kan basilicumolie deze doen terugkeren.

Tip: doe een paar druppels basilicumolie op een tissue tijdens het examen en ruik er regelmatig aan.

Inwendig gebruik

Is inname van etherische oliën veilig?

Basilicumolie wordt verkregen in capsulevorm. Deze capsules kunnen veilig ingenomen worden. Je krijgt op een verantwoorde manier de etherische olie binnen met de juiste dosering en aangegeven frequentie. Als je geplaagd wordt door hoofd- menstruatie- of spierpijn, is inname van de aangegeven hoeveelheid capsules daags een prettig manier om er vanaf te komen. Ook als je uit ervaring weet dat de kans bestaat op een van de genoemde klachten, kun je de capsules profilactisch innemen.

Als de huisarts spierontspanners voorschrijft zou je in plaats daarvan ook basilicumcapsules kunnen nemen.* Aanvullend kun je een wrijf- of een massageolie gebruiken met lavandin (lavandula × intermedia), een etherische olie die ook een geweldig spierontspannende kwaliteit heeft.

Bij nervositeit waardoor je helemaal verkrampt, kunnen de capsules ook uitkomst brengen.

Waarschuwing

  • Te hoge dosering kan afstompend werken: niet lange tijd achter elkaar gebruiken.
  • Niet gebruiken bij zwangerschap.
  • Niet gebruiken bij baby’s en kinderen.
  • Voor uitwendig gebruik de olie verdunnen tot een maximum van 20% in een plantaardige basisolie vanwege de inhoudsstofmethyl chavicol

Nooit de aangegeven dosering overschrijden

* Natuurlijke geneeswijze kan nooit van een bezoek aan een arts vervangen.
© 2010 - 2024 Kamille, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De werking van etherische oliën: basilicumDe werking van etherische oliën: basilicumBasilicum is een plant die de meeste mensen zullen kennen vanuit de keuken. Veel mensen gebruiken regelmatig basilicum a…
Hoe kun je spierpijn voorkomen en behandelen?Spierpijn kan allerlei oorzaken hebben. Je kunt spierpijn krijgen door een spier te overbelastten of te blesseren. Ook n…
Alles wat je moet weten over spierpijnHet is gezond om regelmatig te gaan sporten. Zo blijven we fit en op gewicht. Of kunnen we zelfs de nodige kilo’s afvall…
Wat te doen tegen spierpijn?Wat te doen tegen spierpijn?Na een dag heerlijk sporten kun je de volgende dag wakker worden met een pijn in je spieren. Dit kan zelfs nog enkele da…

Homeopatische geneesmiddelen van VSM voor baby'sBaby’s kunnen regelmatig ziek zijn; soms wel 10 tot 12 keer per jaar. Veelvoorkomende kwalen bij baby’s zijn verkoudheid…
Slapeloosheid voorkomen of te lijf gaan met mandarijnMandarijntjes: lekker en gezond! Het herinnert ons aan onze kindertijd. De fris-zoete geur van de "gezonde snack" die we…
Bronnen en referenties
  • Aromecum,Aromatherapie van Absinth tot Zonnebloem. Auteur Drs. Harmen Rijpkema Aromatherapie, Verzorging met essentiële oliën. Auteur Dominique Badoux Comparative studies on the activity of basil—an essential oil from Ocimum basilicum L.—against multidrug resistant clinical isolates etc.by: G. Opalchenovaa and D. Obreshkovab www.heyoka.com/monografie/monobasil.htm www.natuurlijkerwijs.com/basilicum.htm www.gielenaroma.nl
Kamille (3 artikelen)
Laatste update: 23-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.