Chronisch ziek of niet?

Hebt u, of iemand in uw familie ook jarenlang de deur bij de huisarts en specialisten in het ziekenhuis plat gelopen en telkens weer de woorden "leer er maar mee leven"of "we kunnen niets meer voor u doen" of “het is chronisch” te horen gekregen? Zit u in een neerwaartse spiraal zonder uitzicht op enige verbetering? Er is misschien nog wel meer mogelijk dan u denkt!

De diagnose is gesteld en dan?

Voor een patiënt met chronische klachten begint dan pas de lange weg naar acceptatie en ermee leren leven, al dan niet met hulpmiddelen. Gezonde mensen staan er vaak niet bij stil wat er allemaal in het leven van een chronisch zieke gebeurt, als de diagnose is gesteld en de behandelingen worden gestart.

Beperkingen in het dagelijks leven

Voor veel chronische patiënten worden er leefregels ed. voorgeschreven om zo goed mogelijk te leren omgaan met hun beperking. Simpele dingen, zoals douchen, aankleden, boodschappen doen, kunnen ineens een onoverkomelijk probleem worden.

Beperkingen en werken

Voor chronische patiënten is werken niet altijd een optie. Vaak is het mogelijk door aanpassingen te doen aan werkplek en werkinhoud om toch te blijven werken. Maar soms kunnen beperkingen zo ingrijpend zijn in iemands leven, dat werken (tijdelijk) niet meer mogelijk is.

Sociaal Isolement.

“De wereld om mij heen werd steeds kleiner”
Vaak is het moeilijk uit te leggen aan familie en vrienden, wat er in het leven van een chronische patiënt gebeurt. Wat de beperkingen inhouden voor de patiënt zelf, maar ook voor zijn/haar omgeving. Het kost de patiënt vaak veel meer energie om dezelfde dingen te kunnen blijven doen als voor hun ziekte, waardoor ze sneller moe zijn en ze dan ook steeds minder vaak nog kunnen deelnemen aan sociale activiteiten, die voorheen vanzelfsprekend en normaal waren. Hierdoor kan een patiënt in een sociaal isolement terecht komen.

Onbegrip:

Het is voor een patiënt al moeilijk genoeg om te leren omgaan met zijn/haar veranderde gezondheid en vaak is het ook niet uit te leggen wat een diagnose precies inhoudt. Vaak heeft een cliënt tijd nodig om te beseffen wat de gestelde diagnose voor hem/haar betekent en hoe hij hiermee om moet gaan. Veel patiënten merken dat hun omgeving niet weet om te gaan met veranderende omstandigheden, terwijl een patiënt net dan behoefte heeft aan steun en begrip. Soms blijven vrienden weg, omdat ze bang zijn iets verkeerds te zeggen en de cliënt niet willen kwetsen en hem/haar niet willen herinneren aan zijn beperking.

Toekomstplannen bijstellen of zelfs helemaal laten varen

Hoe ingrijpend kan het leven van een patiënt veranderen? Voor sommigen is het een geleidelijke progressieve beperking, waardoor ze in staat zijn met minimale aanpassing aan hun normale levensstijl, normaal te blijven functioneren, maar soms kunnen diagnoses zo ingrijpend zijn, dat gemaakte toekomstplannen rigoureus moeten worden bijgesteld, zodanig dat het zelfs gereduceerd wordt tot “ bij de dag leven”. Elke dag weer opstaan en kijken wat die dag wel of niet mogelijk is en zo elke dag weer opnieuw.

Op zoek naar gezondheid

Indien de reguliere geneeskunde geen antwoorden meer heeft, kan het raadzaam zijn eens te gaan kijken naar alternatieven. De complementaire geneeskunde kan vaak de oplossing bieden bij zowel acute alsook chronische klachten.

Natuurgeneeskunde

De Natuurgeneeskunde bekijkt iedere cliënt individueel. Als een cliënt met klachten op het spreekuur komt, zijn er meestal al tal van onderzoeken en diagnoses vanuit de reguliere geneeskunde aan vooraf gegaan. Deze diagnoses worden door de therapeut dan ook meegenomen in de keuze van therapievormen. De natuurgeneeskundige benadert de cliënt echter op een andere zienswijze. E.e.a. zal door de therapeut in het intakegesprek ook goed aan de cliënt uitgelegd worden. Vooropgesteld wordt dat de cliënt geen schade toegebracht wordt en veilig met de (toch al kwetsbare) gezondheid van de cliënt omgegaan wordt. Natuurgeneeskunde wordt niet in plaats van reguliere geneeskunde aanbevolen, maar werkt aanvullend (complementair) aan de reguliere geneeskunde. In overleg met de cliënt worden een aantal mogelijke therapieën besproken en ingezet.

Een aantal natuurgeneeskundige principes zijn:

“behandel de zieke in plaats van de ziekte”
Dit wil zeggen dat er naar de cliënt wordt gekeken en het ziektebeeld wordt geïndividualiseerd. Een voorbeeld: twee cliënten komen afzonderlijk op consult en geven beiden aan dat ze Reuma hebben. Door naar de cliënt als individu te kijken kan het mogelijk zijn, dat bij de ene cliënt een heel andere combinatie aan therapievormen wordt in gezet dan bij de andere cliënt. Het uitgangspunt is altijd de cliënt zelf, maar daarnaast wordt ook nog gekeken naar factoren die in het leven van de cliënt spelen. (persoonskenmerken, constitutie, dispositie en expositie).

De cliënt wordt gezien als een psychosomatische eenheid (lichaam en geest zijn één). In de reguliere geneeskunde ligt hierin nog vaak een scheiding tussen de verschillende specialismen, bij fysieke klachten gaat men naar de huisarts of specialist, bij emotionele klachten naar de psycholoog. De Natuurgeneeskundige kijkt naar alle factoren die van belang kunnen zijn bij het ontstaan van ziekte. Zo kunnen langdurig aanhoudende fysieke klachten, uiteindelijk ook zorgen voor emotionele klachten en andersom. Omdat de cliënt als eenheid wordt gezien, worden zowel fysieke klachten alsook emotionele klachten bekeken om te komen tot genezing.

De Natuurgeneeskunde gaat er verder van uit dat de mens deel uitmaakt van zijn omgeving. De cliënt heeft in zijn omgeving verstorende factoren die van invloed kunnen zijn op de ziekte. Door grondig onderzoek te doen, worden deze factoren opgespoord en, indien mogelijk opgelost.

De Natuurgeneeskunde gaat er verder van uit, dat ieder organisme beschikt over een zelfgenezende kracht. Eigenlijk kan men het lichaam zien als een kleine chemische fabriek, waarbinnen een aantal mechanismen en systemen werkzaam zijn, die een bijdrage leveren aan het spontane en natuurlijke genezingsproces. De zelfgenezende kracht zal alles in het werk stellen om de ziekte te overwinnen. Indien dit echter niet meer mogelijk is, doordat de ziekte in een verder gevorderd stadium is, dan is ondersteuning nodig om deze zelfgenezende kracht weer opnieuw te activeren.

Een ander natuurgeneeskundig principe is: dat genezen ontgiften is. Ziekte wil zeggen dat er een verstoring is van de natuurlijke balans en dat het lichaam zelf niet meer in staat is, zonder hulp van buitenaf deze balans te herstellen.

Gezondheidstherapeut

De gezondheidstherapeut gaat samen met de cliënt kijken welke mogelijkheden en therapievormen ter beschikking staan. In principe betekent die dat het lichaam weer “aangeleerd” krijgt (of eraan herinnerd wordt) hoe het zelf effectiever bepaalde ziektekiemen kan bestrijden. Voor de therapeut ligt hier enkel een bijsturende functie weggelegd.

Toegepaste therapievormen

De gezondheidstherapeut heeft een aantal therapievormen ter beschikking, die individueel of in combinatie met elkaar kunnen worden ingezet. Enkele voorbeelden zijn:
  • Voedingsadvies- & Therapie
  • Biofarmacotherapie
  • Psychotherapie
  • Gastro-intestinale therapie
  • Bachbloesemtherapie (BBT)
  • Fytotherapie
  • Fytotherapeutische systemen:
    • Probioticatherapie
    • Aromatherapie
    • Acetotherapie
    • Apitherapie(bijenproducten)
    • Enzymtherapie
    • Immuniteitstherapie
  • Bio Energetische Kruiden Geneeskunde (BEKG)
  • DSR®/ Derma-segmentale reflexologie (bindweefsel-massage)
  • PSR® / Podo-segmentale reflexologie (voetreflex - massage)
  • Biorelaxatie
  • Iriscopie
  • EFT
  • Biomagnetisme
  • Biologische kankerbestrijding etc.
  • Orthomoleculaire therapie

Klachten en indicaties

Er zijn tal van klachten waarbij de Natuurgeneeskunde kan ondersteunen en de gezondheidstoestand aanzienlijk kan verbeteren cq. Genezen. Een aantal zijn hieronder weergegeven:
Allergieën, CVS, MS, astma/bronchitis, hooikoorts, blaas / nierstenen, prostaatklachten, urineweginfectie, hartklachten ( angina pectoris, hartkloppingen, pijn op de borst, spanning op de borst) artrose, carpaal tunnel syndroom, fibromyalgie, gewrichtsontstekingen, krampen, nekklachten, reuma, RSI, rugklachten, menstruatieklachten (PMS), overgangsklachten, burn-out, slaapproblemen, Duizeligheid, hoofdpijn, migraine, overspannenheid, acne, droge huid, eczeem, gordelroos, jeuk, hoge of lage bloeddruk, angst, depressie, doorbloedingsstoornissen, bloedarmoede, diabetes, schildklieraandoeningen, spijsverteringsklachten, klachten aan maag en darm, diarree, constipatie, slechte eetlust, overgewicht, slechte adem, aften, nervositeit, vermoeidheid, vergeetachtigheid, stress.

Indien u klachten hebt, welke niet in deze lijst zijn opgenomen, neem dan vrijblijvend contact op met een therapeut bij u in de buurt en vraag welke mogelijkheden er voor uw klachten zijn. Vaak zien cliënten na een aantal behandelingen al beduidend resultaat, e.e.a. natuurlijk afhankelijk van de aard van de ziekte en het stadium waarin de ziekte zich bevindt.

Indien u denkt dat Natuurgeneeskunde ook voor u uitkomst zal kunnen bieden, neem dan vrijblijvend contact op met een therapeut bij u in de buurt. Omdat de Natuurgeneeskundige op zoek gaat naar de oorzaak van de ziekte, is vaak blijvend herstel mogelijk!
© 2011 - 2024 Jazzy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeGezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeWat is natuurgeneeskunde, wat zijn de principes van deze geneeskunde? Kern van de natuurgeneeskunde is dat de algehele b…
Natuurlijke geneeswijzen krijgen steeds meer aandachtNatuurlijke geneeswijzen krijgen steeds meer aandachtSteeds meer mensen zoeken oplossingen voor hun klachten bij een homeopaat of een andere vorm van natuurlijke geneeskunde…
Gezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurGezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurMet acupressuur worden de energiestromen in het menselijke lichaam gestimuleerd en verbeterd. De aanpak is een goed voor…

Aloë vera, wondermiddel!Aloë vera is de voorbije jaren zowaar verheven tot een wondermiddel. Een product dat heil brengt tegen allerlei soorten…
Ontgiften of detoxenIn deze tijd van steeds hoger wordende kosten voor gezondheidszorg, is het van belang, niet in de laatste plaats voor de…
Jazzy (2 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.