Kruiden tegen griep en keelpijn

Kruiden tegen griep en keelpijn Fytotherapie, genezen met kruiden, wordt al sinds mensengeheugenis toegepast. Geneeskrachtige kruiden kunnen helpen kwaaltjes te behandelen en verzachten. Zo zijn er ook kruiden tegen griep en keelpijn, waar je kruidenthee van kunt zetten.

Genezen met kruiden

Genezen met kruiden kent een lange geschiedenis. Al duizenden jaren houden mensen zich bezig met de geneeskrachtige eigenschappen van kruiden. Vroeger werden de beoefenaars van deze zogenaamde natuurlijke geneeskunde sjamanen genoemd, of 'wijze vrouwen'. In verscheidene culturen, verspreid over de wereld, wordt kruidengeneeskunde nog steeds veelvuldig toegepast. Medicijnmannen en sjamanen in Afrika en Latijns-Amerika krijgen genezingen voor elkaar die de moderne geneeskunde niet kan bevatten. Hoe zij het precies doen, weet niemand. Maar met hun kruidenmengsels en ingewikkelde rituelen krijgen zij soms dingen voor elkaar die wetenschappers doen verbluffen. Sommigen zeggen dat de moderne mens te ver van de natuur afgeraakt is, dat men van de natuur vervreemd. Toch zijn er ook nu nog honderdduizenden mensen die zich bezighouden met kruiden geneeskunde, ook wel fytotherapie genoemd. Een veelgebruikte toepassing van medicinale kruiden is kruidenthee. Je kunt de thee zelf maken, maar veel van deze soorten kruidenthee zijn kant en klaar in de (natuur) winkel te koop.

LET OP!
Het gebruik van geneeskrachtige kruiden moet altijd in overleg met een arts gebeuren. Sommige kruiden kunnen namelijk een wisselwerking met voorgeschreven medicijnen hebben, waardoor de werking van de medicijnen vermindert of juist versterkt. Ook kunnen sommige kruiden of delen ervan allergische reacties veroorzaken. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Kruiden tegen griep

Een griepinfectie is een vervelende aandoening die veroorzaakt wordt door een virus. Wanneer je griep hebt, komen verschijnselen als hoest, keelontsteking, koorts en verkoudheid vaak voor. Wanneer de koorts enkele dagen aanhoudt of erg hoog is, is het verstandig een arts te raadplegen. In het geval van hoge koorts mag men geen vlierbessen- of lindebloesemthee drinken.

Vlierbessen- en lindebloesemthee kunnen wel erg nuttig zijn bij het afdrijven van zweet. Deze medicinale kruiden versterken de lichaamseigen afweerkrachten. Het is verstandig om 1 tot 2 koppen, zo heet als mogelijk, van deze kruidenthee te drinken. Je kunt ook zelf thee zetten door gelijke hoeveelheden van goudsbloem, sint-janskruid, lindebloesem, vlierbloesem, waterdrieblad en moerasspirea tot een theemengsel te vermalen, waarna je 1 theelepel van dit mengsel per kop in koud water stopt en aan de kook brengt.
Een andere thee die je kunt gebruiken bij griep is een mengsel bestaande uit kaasjeskruidbloemen, venkel, heemstwortel, een blad van een klein hoefblad, IJslands mos, zoethoutwortel, vlierbloesem, ereprijs en sleutelbloem in een kom water op kamertemperatuur laten trekken gedurende zes tot twaalf uur. Na die tijd kun je het mengsel koken, zeven en eventueel op smaak brengen met zoetstoffen.

Kruiden tegen keelpijn

Keelpijn kan gepaard gaan met een kriebelig gevoel in de keel, pijn bij het slikken, roodgezwollen amandelen, een droge keel en heesheid. Dergelijke keelpijn wordt vaak veroorzaakt door een keelontsteking. Wanneer je keelpijn hebt, kan het pijnstillend werken om af en toe te gorgelen met thee. De volgende soorten thee zijn daarvoor geschikt:
  • Thee van gelijke hoeveelheden kamille en salie
  • Thee van gelijke hoeveelheden kamille en varkensgras
  • Thee van eikenschors

Meer weten?! Bezoek dan de special geneeskrachtige kruiden eens.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…
Verkoudheid en griep verlichten met kruidenVerkoudheid en griep verlichten met kruidenDe winter staat weer voor de deur en de griep en verkoudheid zijn weer in aantocht. Er zijn tal van middelen op de markt…
Geneeskrachtige kruidenGeneeskrachtige kruidenNatuurgeneeskunde wordt steeds populairder, er is dan ook steeds meer onderzoek naar verricht en de meeste mensen die ge…
Zo bewaar je verse kruidenZo bewaar je verse kruidenHoe bewaar je het best verse kruiden? Men kan ze al dan niet opgelost in olie of boter in de koelkast bewaren, men kan z…

Aromatherapie: spieren en sportblessuresAromatherapie: spieren en sportblessuresAromatherapie is het behandelen van kwaaltjes met etherische oliën. Deze natuurgeneeswijze is al eeuwen oud en wordt vee…
Kruiden om beter te slapenKruiden om beter te slapenNiks is vervelender dan slecht kunnen slapen. Slapeloosheid vormt tegenwoordig een groot probleem waar meer en meer mens…
Bronnen en referenties
  • Künkele, U. & Lohmeyer, T. R. (2009). Gezondheid uit de natuur: geneeskrachtige planten & kruiden. Parragon.
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 10-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.