Een katholiek kerkelijk huwelijk of een burgerlijk huwelijk

Een katholiek kerkelijk huwelijk of een burgerlijk huwelijk Stapelverliefd zijn jullie op elkaar. En dat wil je graag bezegelen met een huwelijk. Dan komt vanzelf de vraag of je naast het burgerlijk huwelijk (wettelijk) ook zal kiezen voor een kerkceremonie. We gaan uit van een kerkelijk huwelijk voor een katholiek koppel. De ene wil wel voor de kerk trouwen en de andere helemaal niet of vindt het niet nodig. Denk als koppel goed na waarom jullie voor de kerk willen trouwen. Dit kan vele redenen hebben maar wees vooral eerlijk voor jezelf. Het katholieke kerkelijk huwelijk is één van de zeven sacramenten, en als je hiervoor kiest, dien je er toch serieus gefundeerd over na te denken. Niemand zal je iets verwijten als je niet voor de kerk trouwt. Het is een persoonlijke keuze van de twee partners waar niemand anders jullie moet beïnvloeden.

Vijf redenen waarom we trouwen voor de Kerk

  • Geloofsredenen: je bent katholiek opgevoed en je wil dan ook deze dag met je partner in de kerk plechtig vieren. Je gelooft in God en wil dat die dag ook duidelijk maken.
  • De ceremonie, de bloemen, de pracht, de kerkliedjes, de voorgelezen teksten zijn zoveel mooier dan een koele ceremonie op het gemeente-of stadhuis.
  • Uit traditie: je grootouders zijn voor de kerk getrouwd. Je ouders, broers en zussen ook. Het zou ongepast zijn in de familiekring moesten jij en je partner dit nu niet doen.
  • Als je ooit zou trouwen, wou je het met ‘alles op en aan’. Dit is nu je kans om dit waar te maken en er een onvergetelijke dag van te maken.
  • Je staat graag die dag in de belangstelling. Je gaat trouwen met je levensgezel(lin) en iedereen mag dat weten.

Vijf redenen waarom we niet kiezen voor een kerkelijk huwelijk

  • Je ziet er eenvoudig weg het nu niet van in. Wat gaat dit aan ons huwelijk veranderen als dit nu al dan niet bezegeld is door de Katholieke Kerk?
  • Je bent niet gelovig en wenst daarom ook niet te trouwen voor de kerk.
  • Je houdt het liever sober zonder de ‘grand chique’ van een kerkelijk huwelijk. Als jullie zouden trouwen voor de kerk, dan zou het ergens privé met de kindjes moeten zijn in een of andere kapel zonder pottenkijkers
  • De schandalen in de Katholieke Kerk van de afgelopen jaren hebben je geloof in de kerkgemeenschap aangetast. Je kan je niet vereenzelvigen met de houding rond deze schandalen en trouwt daarom toch niet voor de kerk.
  • Financiële redenen: Een kerkdienst met de nodige pracht en praal kost toch al gauw wat centjes.

De keuze ligt bij de twee partners

Het is duidelijk dat er voor- en nadelen zijn rond de keuze van voor de kerk trouwen, al dan niet. De keuze ligt alvast bij de beide partners wat ze juist willen en hoe ze dit willen invullen. Ben je gelovig, je partner ook en wil je later je kinderen christelijk opvoeden, dan is het logisch dat je die stap zet en het sacrament aanvaardt. Wringt er ergens iets of twijfel je aan iets, dan kan je aannemen dat je niet 100% overtuigd bent en je toch niet voor de kerk zou moeten trouwen. De realiteit is vaak anders en de ene partner geeft toe voor de andere. Dat is mogelijk, maar het ondermijnt een beetje de overtuiging in de keuze voor elkaar en de andere lief te hebben in eeuwige trouw, door de kerk bezegeld.

Hoe wordt een katholieke kerkceremonie voorbereid?

Er komt best wat voorbereiding bij kijken. Je kan dat niet zomaar vandaag beslissen en de week erop al trouwen. De priester of pastoor zal jullie als koppel willen zien en heel goed met jullie nagaan wat het kerkelijk huwelijk juist inhoudt. De gesprekken bestaan vaak uit een kennismaking en gesprekken over thema’s zoals rechten en plichten, kinderwens en eeuwige trouw.

Wat kan je voorbereiden?

  • De viering wordt samengesteld in samenspraak met de priester, die jullie hierin zal begeleiden.
  • Stel zelf persoonlijke teksten op die je kan gebruiken bij de gebeden, of waar de priester ruimte laat voor een persoonlijke toets.
  • Zoek zelf mooie liedjes die je tijdens de viering kan laten afspelen op CD, of zoek iemand die ze voor jou kan zingen. Dit brengt een hele warme sfeer in de kerk. Overleg steeds met de priester.
  • Kijk uit naar prachtige witte bloemen om de kerk aan te kleden.
  • Denk na hoe je de trouwringen zal aanbrengen. Doen jullie dat zelf, of laten jullie een bruidsmeisje uit de familie deze aanbrengen? Dit zullen bijzonder mooie momenten zijn die voor ontroering zullen zorgen.

De burgerlijke trouwceremonie met persoonlijke toets

Zij die niet kiezen voor een kerkelijke trouw, hebben natuurlijk de mogelijkheid om de burgerlijke trouwceremonie iets persoonlijker en langer te maken. Spreek af met degene die je zal trouwen (burgemeester, schepen,…) of je zelf een tekst mag voorlezen of een liedje mag afspelen tijdens de burgerlijke aangelegenheid. In het gemeente- of stadhuis worden traditioneel en verplicht de wettelijke rechten en verplichtingen van man en vrouw overlopen, wat een saaie beleving is. Het is daarom dat je ervoor moet zorgen dat, indien je niet voor de kerk trouwt, er toch een persoonlijke toets aanwezig is. Een kort tekstje aan je geliefde, voor het aanbrengen van de ringen, is altijd fijn en bewijst je gemeende eeuwige trouw voor je vrouw of man in wording.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trouwen in de kerkTrouwen in de kerkNaast het burgerlijk huwelijk, waarna je officieel man en vrouw van elkaar bent, kun je er voor kiezen om in de kerk te…
Het huwelijk; wat is trouwen en voor wie is het mogelijk?Het huwelijk; wat is trouwen en voor wie is het mogelijk?Veel stellen kiezen ervoor om te gaan trouwen, anderen vinden het achterhaald, ouderwets en een hoop gedoe voor het ''bo…
Het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en MáximaHet huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en MáximaOp 02-02-2002 trouwt onze kroonprins Willem-Alexander met de bruid van zijn keuze Máxima Zorreguieta. Het wordt een zono…
Het instituut dat huwelijk heetHet instituut dat huwelijk heetTrouwen is weer in, steeds meer mensen willen hun relatie bezegelen met een huwelijk. Los van de mooie dag die je er van…

French kissing - Tongzoenen verhoogt de weerstandFrench kissing - Tongzoenen verhoogt de weerstandTongzoenen (het wordt ook wel French kissing genoemd) is niet alleen lekker, het is ook gezond. Het is uiteraard gezond…
De tien geboden van een goede relatieDe tien geboden van een goede relatieEen relatie is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het leven: sommige relaties duren zelfs levenslang. Het is…
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.