Huwelijken in verschillende soorten en vormen

Huwelijken in verschillende soorten en vormen Iedereen kent wel het "traditionele" huwelijk tussen man en vrouw. In sommige landen is het voor homo stellen tegenwoordig ook mogelijk om elkaar het ja-woord te geven. Wereldwijd komen monogame en heterosexuele huwelijken het meest voor. Er zijn echter ook nog andere huwelijksvormen die niet altijd even bekend zijn. Lees in onderstaand artikel meer over huwelijken in verschillende soorten en vormen.

Huwelijk

Wanneer een man en en vrouw graag de rest van hun leven samen door willen brengen, wordt er vaak gekozen om met elkaar te trouwen. Dit wordt ook wel "in het huwelijk treden" genoemd. Dit is een officiële procedure die tot stand komt door een ambtenaar van de burgerlijke stand.

Wereldwijd wordt het huwelijk gezien als een goede basis voor het gezin, waar een man en een vrouw samen de kinderen groot brengen. In landen met een westerse cultuur wordt een monogame (met één partner) heterosexuele huwelijk als normaal beschouwd. Afwijkende huwelijken worden vaak sterk veroordeeld of zijn in de meeste gevallen verboden.

Homohuwelijk

Het homohuwelijk is een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen oftewel, een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht. Nederland was het eerste land ter wereld waar deze vorm van huwelijk werd toegestaan (april 2001). In Zuid-Amerika was Argentinië het eerste land waar homo's met elkaar mogen trouwen. In de Verenigde Staten is men sterk verdeeld over het homohuwelijk, in 9 staten is deze huwelijksvorm erkend maar in 18 staten nadrukkelijk verboden.

In de meeste landen, ook in Europa, is het homohuwelijk echter niet toegestaan en is het zelfs strafbaar, in het extreemste geval wordt het met de doodstraf bestraft. Voornamelijk christenen (uit verschillende stromingen) en moslims zijn felle tegenstanders van het homohuwelijk maar ook conservatieve regeringen, zullen een huwelijk tussen man-man vrouw-vrouw niet toestaan.

Landen waar het homohuwelijk wel is toegestaan:

  • 2001 Nederland
  • 2003 België
  • 2005 Spanje, Canada
  • 2006 Zuid-Afrika
  • 2009 Noorwegen, Zweden
  • 2010 Portugal, IJsland. Argentinië, Mexico
  • 2012 Denemarken
  • 2013 Frankrijk

Aan het eind van het jaar 2013 kunnen Engeland, Wales, Schotland en Luxemburg aan bovenstaand rijtje worden toegevoegd.

Polygaam huwelijk

Bij een polygaam huwelijk is één persoon getrouwd met meerdere personen. (poly = veel) (gamos = huwelijk).
Polygamie is onder te verdelen in meerdere huwelijksvormen:

Polygynie

Als een man is getrouwd met meerdere vrouwen wordt dit polygynie genoemd. Dit is de op één na meest voorkomende huwelijksvorm. Dit wordt ook wel eens oneerbiedig veelwijverij genoemd. In veel Afrikaanse landen en sommige Islamitische landen is polygynie toegestaan.

Polyandrie

In zeer zeldzame gevallen is een vrouw getrouwd met meerdere mannen. Deze vorm heet polyandrie. Polyandrie komt steeds minder vaak voor. In vroegere tijden kwam het voor in o.a India, Tibet en Nepal. In China kwam het wel eens voor dat bij zeer arme families alle zonen uit een gezin trouwden met de zelfde vrouw. Tegenwoordig komt veelmannerij, zoals het ook genoemd wordt, nog voor in Zuid-China bij de Mosuo.

Bigamie

Bi = twee. Gamos = huwelijk.
Men spreekt van bigamie als iemand is getrouwd met twee partners gelijktijdig. Bijvoorbeeld één man is getrouwd met twee vrouwen. In sommige landen is dit toegestaan maar in Nederland kan het worden bestraft met een forse straf: maximaal 6 jaar gevangenis. Ook de tweede partner kan een gevangenisstraf opgelegd krijgen als deze op de hoogte is van het misdrijf, dit kan oplopen tot maximaal 4 jaar.

Groepshuwelijk

Zeer zeldzaam is een huwelijk tussen meerdere mannen en vrouwen. Deze groepshuwelijken vind men voornamelijk terug bij de Kaingang indianen in Brazilië. April 2009 kwamen groepshuwelijken in het nieuws door kunstenaar Francisco Camacho. Volgens Camacho moet een burger de vrijheid hebben om te kiezen met hoeveel partners hij of zij het leven wil delen en moet het burgerhuwelijk ook opengesteld worden voor groepen. Tot op heden is in Nederland een groepshuwelijk verboden.

Postuumhuwelijk

In Frankrijk is het mogelijk dat als iemand overlijdt vóór zijn of haar trouwdag, om het huwelijk toch door te laten gaan. Voorwaarde is wel dat alle formaliteiten van tevoren op de juiste manier zijn afgehandeld. Bij een postuumhuwelijk trouwt men dus met een overleden persoon.

Kerkelijk huwelijk

Bij een kerkelijk huwelijk worden man en vrouw met elkaar verbonden voor het oog van God en hun gemeente. In Nederland is alléén een kerkelijk huwelijk niet toegestaan. Eerst moet er een een burgerlijk huwelijk worden afgesloten en pas daarna mag er een kerkelijk huwelijk plaats vinden. In sommige landen, zoals Polen, Spanje en Ierland, kent men geen onderscheid tussen een burgerlijk huwelijk en kerkelijk huwelijk en is alléén een kerkelijk huwelijk ook rechtsgeldig.

Leviraatshuwelijk

Indien een man trouwt met de vrouw van zijn overleden broer, waarbij uit het eerste huwelijk geen kinderen zijn verwekt, noemt men dat leviraatshuwelijk. In de volksmond wordt dit ook wel zwagerhuwelijk genoemd. Het eerste kind dat uit dit tweede huwelijk voortkomt, is dan zogenaamd van de overleden broer. Op deze manier krijgt de weduwe toch nog een kind, die later voor haar kan gaan zorgen. Ook de familie eigendommen komen op deze manier goed terecht omdat de zoon of dochter alles erft. Deze vorm is het bekendst bij het jodendom en ook in de bijbel wordt over het leviraatshuwelijk gesproken.

Uithuwelijken

Wanneer ouders een trouwpartner regelen voor hun kinderen, noemt men dit uithuwelijken (uithuwelijking). De kinderen zelf hebben niks in te brengen over hun toekomstige partner. De leeftijd waarop kinderen worden uitgehuwelijkt verschilt sterk per land. Soms wordt een meisje al voor haar tiende verjaardag uitgehuwelijkt terwijl dit in andere landen gebeurt vanaf hun 18e levensjaar. Er wordt niet altijd gekeken naar de leeftijd van de toekomstige partner, er kan sprake zijn van (zeer) groot leeftijdsverschil. In sommige gevallen moet een (minderjarig) meisje trouwen met een veel oudere (bejaarde) man. Meestal krijgen de ouders geld of overige waardevolle spullen waardoor ze sneller instemmen met het huwelijk. Er zijn ook landen waar er juist gekozen wordt voor een leeftijdsgenoot. Uithuwelijking is in veel Islamitische- en Afrikaanse landen legaal maar brengt bij de meisjes en vrouwen veel verdriet en angst met zich mee. In Nederland en veel overige westerse landen is uithuwelijking streng verboden.
© 2010 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het huwelijk - Geschiedenis, plichten en de bruidsschatHet huwelijk - Geschiedenis, plichten en de bruidsschatDe trouwdag wordt door velen de mooiste dag van hun leven genoemd, maar hoe is deze traditie ontstaan? Spoiler: de gesch…
Het homohuwelijkIn Nederland is het sinds 2001 mogelijk dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. Zo kunnen twee mannen of t…
Op welke leeftijd trouwen mensen gemiddeld?Op welke leeftijd trouwen mensen gemiddeld?De gemiddelde leeftijd waarop mensen trouwen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals religie, cultuur en het ontwi…
Trouwen als lesbisch stel in NederlandTrouwen als lesbisch stel in NederlandSinds 1 april 2001 kunnen twee vrouwen of twee mannen legaal voor de wet trouwen in Nederland. Hiermee is Nederland het…

Leuke low budget bruiloftDe trouwdag is de duurste dag van het leven wordt gezegd, dit kan zeker zo zijn maar iedereen heeft uiteraard verschille…
Overwin liefdesverdrietOverwin liefdesverdrietJij bent verliefd, of je houdt nog veel van je ex partner, maar de ander houdt niet meer van jou. Liefdesverdriet als ge…
Bronnen en referenties
  • Van Dale, Groot Woordenboek Der Nederlandse Taal
  • www.telegraaf.nl
Reactie

Daniela, 18-03-2014
Wat is het verschil tussen Bigamie en Polyandrie + Polygynie?
Want er staat dat dat Bigamie is als je met 2 mensen tegelijk getrouwd bent. Maar dat ben je bij Polyandrie en Polygynie toch ook? Reactie infoteur, 18-03-2014
@Daniela,
Op zich heeft u gelijk, de termen polygamie en bigamie worden ook wel door elkaar heen gebruikt. Echter bij bigamie is een persoon altijd gehuwd met twee partners (bi=twee) dit kan gaan om twee mannen, twee vrouwen maar ook een man en een vrouw, komt er toch nog een extra persoon bij, dan is er automatisch sprake van polygamie.
Poly = veel. Bij Polyandrie is een vrouw getrouwd met twee of nog meer mannen. Bij polygynie is een man getrouwd met twee of meer vrouwen.
MvG El-Ja

El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 09-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.