Echtscheiding begeleiding, aanvragen & kosten

Een scheiding is een stressvolle periode in je leven. Hoe zorg je ervoor dat alles goed wordt geregeld? Kies je voor professionele begeleiding (een echtscheidingsadvocaat) of regel je zelf de zaken. Hoe vraag je een echtscheiding aan? En als je een eigen woning hebt met een hypotheekschuld, hoe los je dat op? Sommige kosten kun je aftrekken bij de belastingdienst. En wat kost een echtscheiding eigenlijk?

Een echtscheiding en nu?

Wanneer je in een echtscheiding terechtkomt staat je hele wereld op z'n kop. Alle vastigheid die je eerst had is ineens erg onzeker geworden. Emotioneel raak je in de problemen. Er moeten veel zaken worden geregeld, praktisch maar ook juridisch. Hoe vraag je een echtscheiding aan. Hoe gaat het verder met de woning en de inboedel. Blijft één van de twee erin wonen of verkoop je het huis? Als je kinderen hebt is het handig om alimentatie te regelen als je terugvalt in inkomen. Kan je ex-partner wel alimentatie betalen? En wat voor regeling wil je met de kinderen en je ex-partner? Co-ouderschap of bijvoorbeeld een bezoekregeling? Allemaal vragen waarbij je hulp kunt krijgen van specialisten in scheidingszaken, waarbij je persoonlijke begeleiding krijgt zodat de scheiding tot een goed eind kan worden gebracht.

Begeleiding bij echtscheiding

Een huwelijk is een juridische verbintenis. Bij een scheiding ben je in Nederland verplicht om een advocaat in te schakelen. Er bestaan advocaten die gespecialiseerd zijn in echtscheidingszaken. Deze advocaten kunnen zich inleven in jouw situatie en daarom ook echt rekening houden met de situatie waarin je zit. Een advocaat geeft verder juridisch advies en staat je bij in de gerechtelijke procedure. Een echtscheidingsadvocaat is in feite een scheidingscoach die je door het hele traject heen begeleidt. Pas nadat de rechter een echtscheidingsbeschikking heeft laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand is de scheiding definitief.

Wat doe je met het huis?

In gemeenschap van goederen getrouwd zijn betekent dat je alles deelt. Dit geldt ook voor alle bezittingen en schulden die je samen hebt. Een woning (bezit) en de hypotheek (schuld) deel je dus ook. Bij een echtscheiding moet worden bekeken of een van beiden in de woning wil blijven wonen. Als je genoeg verdient kun je ervoor kiezen om in de woning te blijven wonen. Je kunt dan zelf iedere maand de hypotheeklast betalen. Als er een overwaarde op het huis zit moet de helft daarvan aan de ex-partner worden betaald. Als dit niet het geval is wordt de woning verkocht. De opbrengst uit de verkoop van het huis wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen. Als er daarna een schuld overblijft wordt deze verdeeld. Dit geldt ook voor een eventuele overwaarde.

De belastingdienst

Sommige kosten die je maakt tijdens een echtscheiding kun je aftrekken bij de belastingdienst. De kosten die je kunt aftrekken zijn:

Partner alimentatie

Kosten die je voor je ex-partner maakt zijn aftrekbaar. Ook de kosten die je als ex-partner maakt om de alimentatie te behouden of te verhogen zijn aftrekbaar. Dit zijn bijvoorbeeld proceskosten (juridische procedure), kosten van een advocaat, telefoonkosten en portokosten. Wanneer een ex-partner weigert de alimentatie te betalen en je daarvoor incassokosten maakt, zijn die kosten ook aftrekbaar.

Kinderalimentatie

Als je als man kosten alimentatie betaald voor kinderen kun je deze geheel of gedeeltelijk aftrekken bij de belastingdienst. Kosten die je als vrouw maakt om de kinderalimentatie te behouden of te verhogen zijn niet aftrekbaar. Dit komt omdat de belastingdienst kinderalimentatie niet ziet als inkomen, zoals bij gewone alimentatie.

Wat kost een echtscheiding aanvragen?

De hoogte van de kosten van een echtscheiding zijn afhankelijk de (gezins)situatie. Bij een echtscheiding zonder kinderen liggen de kosten rond de € 3.500. Met kinderen kunnen de kosten oplopen tot een bedrag ronde de € 5.000.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedVerschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedGehuwden die niet meer samen door het leven willen gaan, kunnen een echtscheiding aanvragen of een scheiding van tafel e…
Zorgtoeslag na scheidingZorgtoeslag na scheidingWanneer kunt u bij een echtscheiding zelf een zorgtoeslag aanvragen en hoeveel zorgtoeslag krijgt u dan? Een scheiding h…
De echtscheiding in BelgieHelaas beslissen heel wat getrouwde stellen om na verloop van tijd hun eigen weg in te slaan. Ze kiezen voor een echtsch…
Eenzijdige scheiding: eenzijdig verzoek tot echtscheidingEenzijdige scheiding: eenzijdig verzoek tot echtscheidingEen echtscheiding is een vervelende gebeurtenis. Nog vervelender is het wanneer alleen de man wil scheiden, of alleen de…

Vreemdgaan: de "Schietstoel" affaireVreemdgaan: de "Schietstoel" affaireOm uit te zoeken waarom iemand vreemdgaat, is het noodzakelijk te weten welke soorten en typen affaires er zijn. Verschi…
Vreemdgaan: de "Stel Dat" affaireVreemdgaan: de "Stel Dat" affaireWaarom gaat iemand vreemd? Wat zegt het over de vreemdganger als hij of zij twee verschillende relaties heeft? Er zijn v…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 07-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.