Mag je ruzie maken waar je kinderen bij zijn?

Mag je ruzie maken waar je kinderen bij zijn? Ruzie maken waar je kinderen bij zijn. Kan dat eigenlijk wel? Ruziënde ouders is in de ogen van veel kinderen het vreselijkste wat er is. Toch kan de schade beperkt worden als ouders ruzie maken waar hun kinderen bij zijn. Bovendien is het goed dat kinderen weten dat ruzie voorkomt. En dat een ruzie niet het einde van een vriendschap of relatie betekent. Maar mag je nu wel of niet ruzie maken waar je kinderen bij zijn?

Kinderen geven zichzelf vaak de schuld van een ruzie

Het is raar maar waar, maar veel kinderen geven zichzelf vaak de schuld van een ruzie tussen papa en mama. Ze denken dat ze niet lief genoeg zijn, dat ze teveel troep hebben gemaakt of dat ze naar gedrag hebben vertoond. Dat mama en papa dan ruzie krijgen is hun schuld. In gevallen waarbij ouders vaak ruzie hebben denken kinderen steeds dat zij de schuld zijn van die nare situatie. En dat is niet goed voor hun zelfvertrouwen. Maar ook niet voor hun geworteldheid.

Ouders die weglopen bij een ruzie en kinderen die geen uitleg krijgen bij een ruzie

Veel ouders hebben de neiging om bij een forse ruzie het huis te verlaten. Kinderen merken dat natuurlijk. Als de overgebleven ouder dan ook nog eens raar op de vragen van het kind reageert tast dat alle veiligheidszin van een kind aan. Het kind kan er niet over praten met de ouder, heeft er wel veel last van en denkt dat een van de beide ouders het huis wel voorgoed zal verlaten. Dit kan leiden tot:
  1. Onrustige slaap
  2. Concentratieproblemen
  3. Ruzie met vriendjes en vriendinnetjes
  4. Gevoel van verlatenheid

Ruzie van ouders is niet goed voor kinderen

Ruzie is voor kinderen nooit goed. Kinderen schrikken ervan en ze betrekken de boosheid altijd op zichzelf. Als dan daarna niet aan het kind wordt duidelijk gemaakt wat er precies aan de hand is, leidt dit tot problemen.

Gevolgen van ruzie voor het kind

De emotionele problemen die kinderen kunnen krijgen door ruzie zijn:
  1. Kinderen worden onzeker
  2. Kinderen durven de omgeving en zichzelf niet meer te vertrouwen
  3. Sommige kinderen worden daardoor stil en teruggetrokken
  4. Andere kinderen worden juist recalcitrant en opstandig en gaan rottigheid uithalen

Ruziemaken is niet erg: maak het wel weer goed

Toch is het voorkomen van ruzie niet altijd te doen. Het komt in de beste families voor. Als het echter voorkomt waar de kinderen bij zijn is het belangrijk dat hen duidelijk wordt gemaakt dat het niet hun schuld is. Bovendien moeten ze ook in de zekerheid verkeren dat de volwassenen het ook altijd weer “goed” zullen gaan maken.

Kinderen leren ook van ruzies

Vanzelfsprekend leren kinderen ook van ruzies. Als de ruzies op een eerlijke en open manier worden gevoerd leren kinderen hoe ze om moeten gaan met meningsverschillen en conflicten. De belangrijkste lering die ze eruit kunnen trekken is wel dat mensen van mening kunnen verschillen en daar ook fel over kunnen praten, maar dat ze ondanks dat gewoon van elkaar kunnen blijven houden. En dat iedere ruzie altijd weer goed wordt gemaakt en dat een ruzie niet dagenlang duurt. Ook leren kinderen dat je bij een ruzie soms eerst heel veel moet praten om duidelijk te maken wat het probleem nu precies is en hoe het kan worden opgelost. En kinderen kunnen op die manier leren dat het zeggen van sorry vaak al heel veel kan oplossen. Dat kan hen ook helpen bij eigen ruzies. Als ze nog klein zijn, maar ook later als ze groter of zelfs volwassen zijn.

Kinderen hebben veel last van een scheiding

Uit een onderzoek naar problemen bij kinderen die ontstaan door ruzies en scheiding van ouders is gebleken dat gemiddeld 1 op de 6 kinderen daar erge last van heeft. Daarbij gaat het om gedragsproblemen, het blijven zitten, roken en depressiviteit. Jaarlijks scheiden 50.000 tot 60.000 stellen per jaar. Dat betekent dat tienduizenden kinderen last hebben van deze klachten.

Langdurige conflicten tussen ouders brengen bij kinderen veel schade aan

Langdurige ruzies en conflicten tussen ouders zijn nog veel schadelijke voor kinderen dan een scheiding. Overigens komen dat soort situaties wel vaak voor als ouders gaan scheiden. Ouders zouden het belang van hun kinderen voorop moeten stellen, maar doen dat vaak niet. Ook vragen scheidende ouders vaak niet genoeg hulp om ervoor te zorgen dat hun kroost in die situatie schade oploopt.

Special over de ontwikkeling van het kind

In de special over de ontwikkeling van het kind komen de diverse stadia aan bod die een kind doormaakt op weg naar volwassenheid. Ook worden de diverse aspecten behandeld waarmee ouders te maken hebben.

Lees verder

© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Moet je bij elkaar blijven wegens de kinderen? Als de relatie zo slechts is dat er dagelijks sprake is van conflicten, r…
Advies en tips voor ouders die gaan of willen scheidenAdvies en tips voor ouders die gaan of willen scheidenTegenwoordig lopen veel relaties op de klippen, soms na jaren van therapie en moeite. Scheiden is nooit leuk; voor jezel…
Kinderen en scheidenKinderen en scheidenScheiden is een van de meest voorkomende problemen binnen een gezin. Vaak lijden de kinderen onder ruzies van de ouders…
Wel of niet scheiden als er kinderen in het spel zijn?Wel of niet scheiden als er kinderen in het spel zijn?Een scheiding is altijd moeilijk. Maar vooral wanneer er kinderen is het spel zijn, is het een gevoelig onderwerp. Moet…

De man als vreemdgangerDe man als vreemdgangerWaarom gaan mannen vreemd? Is de vreemdganger een macho, een vrouwenhater of juist iemand die vrouwen gebruikt? Of is de…
De vreemdganger met psychopatische trekjesDe vreemdganger met psychopatische trekjesGewetenloos en monsterlijk, maar aan de andere kant ook zeer charmant en hoffelijk kan de vreemdganger met psychopatisch…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • UMC Groningen
  • Onderzoeksbureau E-Quality
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.