Ontstaan van vijandigheid en frustratie in de relatie

Ontstaan van vijandigheid en frustratie in de relatie Emoties spelen een grote rol in de relatie. Problemen tussen de partners kunnen ontstaan door relationele gevoelens niet onder woorden kunnen brengen. Hoe kan vijandigheid binnen de relatie ontstaan? Hoe ontstaat frustratie in de relatie? Hoe kan het dat als de partners veel van elkaar houden, er toch vijandigheid en frustratie in een relatie aanwezig kan zijn?

Relationele gevoelens

Wat zijn relationele gevoelens? Relationele gevoelens zijn de gevoelens die partners in de relatie en echtgenoten in het huwelijk, tegenover elkaar hebben.

Vijandigheid

Hoe kan er vijandigheid ontstaan binnen een relatie? Als een van de partners een gevoel heeft, t.o.v. de ander of t.o.v. de relatie, en de ander toont geen:
  • Medeleven,
  • Begrip,
  • Steun en
  • Empathie

Kan dat voor de partner een intens gevoel van vijandigheid oproepen. De partner kan zijn relationele gevoel niet kwijt bij de ander en de ander kan niet meevoelen of begrip tonen, kan er (onbewust) gevoelens van vijandigheid worden opgeroepen binnen de relatie.

Houden van

Als er sprake is van vijandigheid binnen de relatie, waar de partners nog echt van elkaar houden, waar komt dat gevoel dan vandaan?
  • Vijandigheid is ontstaan uit kwaadheid,
  • Deze kwaadheid is ontstaan door frustratie,
  • Deze frustratie is ontstaan door een gevoel genegeerd te zijn,
  • Dit gevoel genegeerd te zijn ontstond uit een noodzakelijke behoefte om dichtbij de partner te zijn,
  • De noodzakelijke behoefte om dichtbij de partner te zijn ontstond uit het gevoel van “houden van” en van liefde voor de partner.

Bewust

Niet iedereen is er zich altijd van bewust dat er sprake is van relationele gevoelens. Laat staan dat iemand in staat is om relationele gevoelens onder woorden te brengen. Door ervaringen uit vorige relaties is het zelfs heel goed mogelijk dat relatieve gevoelens worden:
  • Weggedrukt of
  • Verdrongen.

Ook kan er sprake zijn dat iemand zich oprecht niet bewust is van zulke relationele gevoelens en deze gevoelens kan noemen als:
  • Innerlijk gedrag of
  • Onbewuste gevoelens.

Problemen binnen de relatie kunnen ontstaan doordat een van de partners niet (goed) in staat is de relationele gevoelens te vinden of onder woorden te brengen. Deskundige hulp zoals (bijvoorbeeld) relatietherapie kan hierbij helpen. De partner van diegene die problemen ondervindt de relationele gevoelens onder woorden te brengen, zal eindelijk in staat kunnen zijn om mee te voelen.

Omgaan met gevoelens

Hoe om te gaan met gevoelens binnen de relatie? Wat is de beste manier om beter om te gaan met gevoelens tussen de partners? Als er inderdaad (grote) problemen ontstaan binnen de relatie omdat een van de partners (grote) moeite ondervindt om relationele gevoelens onder woorden te brengen, of zich niet eens bewust is van deze gevoelens, is deskundig advies en begeleiding wel eens noodzakelijk! Hoe kunnen de partners goed op elkaar reageren? Door:
  • Altijd begrip, steun en empathie te tonen naar de partner die moeite ondervindt met gevoelens,
  • Altijd het gevoel serieus te nemen tijdens het “gevecht” om deze gevoelens onder woorden te brengen,
  • Door altijd te beseffen dat de vrees en terughoudende gevoelens van de een, woede en frustratie bij de ander kan uitlokken,
  • Door altijd uit te gaan van de basisgevoelens: iedereen wil door zijn of haar partner belangrijk gevonden te worden en het gevoel bemind te worden, dat kan door samen de basisgevoelens te delen:
  • Vrees, verdriet, woede, blijdschap, liefde, veiligheid, dichtbij elkaar zijn. Het gevoel iets te betekenen voor de ander,
  • Door altijd klaar te staan door die partner die problemen ondervindt met de relationele gevoelens, zodat deze beter in staat is deze gevoelens te vinden en te aanvaarden,
  • Door altijd van elkaar te beseffen welke blokkades in het verleden er voor kunnen zorgen dat er nu problemen zijn met de gevoelens op het relationele vlak.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…
Vernietiging van de relatie door vernederingVernietiging van de relatie door vernederingAls je te vaak vernederd wordt door je partner, als je te vaak dat zeurende gevoel hebt dat je niet meetelt binnen je ei…
Relatieproblemen en de seksuoloogRelatieproblemen en de seksuoloogSeksuele problemen binnen de relatie geeft grote spanningen, stress, sombere gevoelens en communicatieproblemen. Anderso…
Conflicten en ruzies binnen het huwelijkConflicten en ruzies binnen het huwelijkZijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal…

Nieuwe liefde en omgaan met je exNieuwe liefde en omgaan met je exJe bent verliefd en wil een nieuwe liefdesrelatie aangaan, maar, je hebt een ex. Omgaan met je ex, goed idee of niet? Is…
Relatie in balans, hoeveel tijd samen doorbrengen?Relatie in balans, hoeveel tijd samen doorbrengen?Hoeveel tijd brengt u samen door met uw partner? Echtparen en partners kunnen flink botsen over de vraag hoeveel tijd u…
Bronnen en referenties
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/35228-kenmerken-van-een-ongelukkige-relatie-of-huwelijk.html
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/51981-ontdekken-vreemdgaan-emotionele-uitbarsting.html
  • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/52862-verklaring-vreemdgaan.html
  • Relationele gevoelens en relatietherapie – Helpen bij partner relatie problemen – Alfons Vansteenwegen – Bohn Stafleu van Loghum – Houten 2005
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.