De bijwerkingen van de anticonceptiepil

De bijwerkingen van de anticonceptiepil De pil wordt al heel wat jaren gebruikt in Nederland. Het is ook het meest gebruikte en meeste betrouwbare anticonceptiemiddel. De pil beschermt je tegen ongewenste zwangerschap, helaas zit er ook een keerzijde aan de pil en dat je met het gebruik van de pil nare bijwerkingen kunt krijgen. Veel mensen met deze bijwerkingen weten niet dat ze van de pil kunnen komen.

Algemeen

In Nederland is in 1964 de anticonceptiepil voor het eerst op de markt verschenen. Tot 1969 was de pil alleen op doktersrecept verkrijgbaar. De pil zorgt ervoor dat de ovulatie geblokkeerd wordt, de baarmoeder wordt ook minder geschikt gemaakt voor de bevruchting. De pil maakt ook het slijm dikker waardoor het sperma moeilijker bij de eicel kan komen. Het staat vast dat de pil verreweg de meest betrouwbare vorm van anticonceptie is. Slecht 3 op de 1.000 vrouwen wordt toch zwanger, maar veelal is dit te wijten aan een verkeerd gebruik.

Inname

De meeste pillen worden elke dag ingenomen en eenmaal per maand is er een stopweek. Je kan de pil het beste innemen in de avond voordat je naar bed gaat, als je je tanden gaat poetsen. Je moet de pil ook iedere dag rond hetzelfde tijdstip innemen, dus niet de ene keer in de ochtend en de andere keer in de avond. Nee, altijd in de avond mocht je dat altijd doen. Bij sommige medicijnen als antibiotica kan de pil niet goed werken, het is dan verstandig om met extra bescherming te vrijen. Ook bij diarree kan de pil soms niet goed werken.

Bijwerkingen

Sinds de introductie van de pil bleek al snel dat er niet alleen voordelen aan de pil zitten, zo hadden veel vrouwen last van een sterk verlaagd libido, vermoeidheid en later bleek zelfs dat het risico op borstkanker groter is als je de pil slikt, het risico is vergroot met 24%. Welke pil het beste bij jou past is even uittesten en goed overleggen met je dokter. In de eerste drie maand van het pilgebruik is er de meeste kans op bijwerkingen, het kan zijn dat deze bijwerkingen na drie maanden verdwijnen en dat je nergens meer last van hebt.

Verlaagd libido

Een verlaagd libido, minder zin in seks, is een veel voorkomend probleem bij pilgebruik. Als het je heel erg belemmerd in je liefdesleven dan is het raadzaam om naar andere vormen van anticonceptie te kijken of om over te stappen naar een andere pil.

Migraine en hoofdpijn

Veel mensen die regelmatig last hebben van hoofdpijn en/of migraine kunnen de oorzaak wijten aan het gebruik van de pil. De hoofdpijn kan op verschillende plekken op het hoofd ontstaan net als aanvallen van migraine. Migraine is een zwaardere vorm van hoofdpijn waarbij je licht en geluiden niet kunt verdragen. Je kan dit proberen te verhelpen met rust in een donkere kamer en met het gebruik van paracetamol. Mocht je regelmatig last hebben van hoofdpijn of migraine dan is het aan te raden om naar je dokter te gaan en een en ander te bespreken. Meestal ontstaan hoofdpijn en migraine in de stopweek.

Doorbraakbloedingen

Doorbraakbloedingen kunnen ook voor komen, vaak is dit te wijten aan een verkeerd pil gebruik of het vergeten van de pil. Doorbraakbloedingen zie je vaak bij pillen met een lage dosis hormonen. Het kan soms ook zomaar gebeuren, als het af en toe gebeurd is het niet echt iets om je zorgen over te maken.

Vaginale afscheiding

Met het gebruik van de pil kan je afscheiding veranderen, het kan meer worden of, zoals meestal het geval is, minder worden. Het slijm wordt vaak ook wat dikker.

Andere bijwerkingen

In de gebruiksaanwijzing vind je heel veel bijwerkingen die kunnen voorkomen. Dit zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, buikkrampen, huiduitslag en er is in zeldzame gevallen ook een verhoogde kans op trombose. Er zijn heel veel bijwerkingen mogelijk, dat wil niet zeggen dat het bij jou ook het geval is.
© 2013 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
nieuws uitgelichtNieuwe anticonceptiepil: de natuurlijke pilDe anticonceptiepil is een van de meest gebruikte en betrouwbaarste anticonceptie voor vrouwen. Miljoenen vrouwen gebrui…
Qlaira, de nieuwe anticonceptiepilQlaira, de nieuwe anticonceptiepilAnticonceptie voorkomt dat vrouwen zwanger worden. De pil is de meest gebruikte anticonceptie. Er is nu een nieuwe antic…
Bijwerkingen van “de pil” Diana-35Bijwerkingen van “de pil” Diana-35Diana-35 is een vreemde eend in de bijt als het aankomt tot anticonceptiepillen. Oorspronkelijk is Diana-35 namelijk bed…
Bijwerkingen van de pil Microgynon 30Bijwerkingen van de pil Microgynon 30We weten allemaal dat de pil zwangerschap voorkomt, maar wat we niet allemaal weten is dat anticonceptie pillen ook veel…

Hoe gezond is seks?Hoe gezond is seks?Hoe gezond is seks? Met seks creëren we nageslacht. Onmisbaar voor het voortbestaan van de soort. Maar ook voor vrijende…
Continu Orgasme Syndroom, symptomen en behandelingContinu Orgasme Syndroom, symptomen en behandelingHet Continu Orgasme Syndroom of Restless Genital Syndrome is een vreemd verschijnsel waarmee vooral vrouwen te kampen he…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.anticonceptie.nl
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.