Invloed van drugs op de seksualiteit

Invloed van drugs op de seksualiteit Drugs hebben een invloed op de seksualiteit. Soms wordt het seksuele verlangen verlengt, ervaart men een intenser orgasme en is de seksuele bevrediging hoger. In andere gevallen krijgt men last van erectieproblemen, seksuele ontremming en een grotere kans op ongewenste seksuele intimiteiten (bijvoorbeeld met GHB of een andere rape drug).

Alchohol

Alcohol speelt een grote rol bij gewenste en ongewenste seksuele contacten. Alcohol staat er om bekend dat het het subjectieve verlangen vergroot en de prestaties in bed vermindert. Alcohol kan daarnaast tot seksuele ontremming leiden. Alcohol onderdrukt de werking van het centrale zenuwstelsel, waardoor seksuele functies zoals een erectie en orgasme eveneens onderdrukt worden. Bij een laag alcholpercentage verhoogt de hoeveelheid testosteron in het bloed wat voor meer zin in seks kan zorgen.

Alcohol blijkt geen risicofactor te zijn wat betreft de kans op SOA's. Mensen die een condoom gebruiken wanneer zij nuchter zijn blijken dit ook te doen wanneer zij alcohol gedronken hebben. Daarentegen blijkt dat in twee van de drie gevallen van seksueel misbruik alcohol gebruikt is.

Er is een groot verschil tussen de invloed van alcohol op de seksualiteit bij incidenteel en bij chronisch gebruik. Bij chronisch gebruik kunnen de hormoonspiegels en leverfuncties ontregeld raken. Dit kan er bij mannen voor zorgen dat het seksueel verlangen daalt en er borstvorming optreedt. Bij vrouwen kan een vermannelijking van het uiterlijk optreden en de menstruatiecyclus kan ontregeld raken.

Amfetaminen

Amfetaminen zijn stoffen die stimulerend werken op het centrale zenuwstelsel. Speed en pep zijn voorbeelden van amfetaminen. Door inname van een amfetamine neemt het seksuele verlangen en de opwinding toe, terwijl het orgasme vertraagd raakt. Bij een zeer hoge dosis amfetaminen ervaren sommige gebruikers spontane orgasmes.

Benzodiazepinen

Benzodiazepinen zijn kalmerings- en slaapmiddelen die angst verminderen en een mate van ontspanning of verdoving geven. Benzodiazepinen hebben een sterk verslavende werking.

De invloed van benzodiazepinen op het seksleven is onder meer afhankelijk van de angst van de gebruiker. Iemand met een seksgerelateerde angst kan minder angst ervaren na de inname van benzodiazepinen. Wanneer men echter geen seksgerelateerde angst heeft vermindert het seksuele functioneren dikwijls. Bij de meeste mensen wordt het orgasme vertraagd maar bij sommige versnelt het orgasme juist, evenals de seksuele opwinding.

Benzodiazepinen wordt soms misbruikt door slimme daders die een benzodiazepine in het drinken van een slachtoffer stoppen. Benzodiazepinen maken een slachtoffer seksueel gewilliger en er kan een tijdelijk geheugenverlies optreden waardoor het slachtoffer de verkrachting of aanranding niet goed meer kan herinneren.

Cannabis (wiet)

Bij het merendeel van de gebruikers van cannabis neemt het seksueel plezier toe. Men voelt zich meer ontspannen en minder agressief. Daarnaast is er vaak sprake van een toename van sensualiteit, erotische gevoelens en openheid.

Bij één joint is er dikwijls sprake van positieve effecten op het seksleven, terwijl bij twee joints verdoving op kan treden waardoor het seksueel functioneren juist afneemt.

Cocaïne

Cocaïne (ook wel coke genoemd) is een stof met zowel stimulerende als verdovende effecten. Wanneer men slechts af en toe cocaïne gebruikt kan men de duur van de seksuele opwinding verlengen omdat het langer duurt voor men een orgasme bereikt heeft.

Cocaïne wordt in de praktijk vrij vaak gebruikt door mannen met een sterke seksuele drang.

GHB

GHB, gammahydroxyboterzuur valt onder de categorie stemmingsregulerende partydrugs. GHB wordt ervaren als een sterk middel dat leidt tot een versterking van de seksuele zin, de erectie en het orgasme.

GHB kent echter ook een keerzijde: het wordt dikwijls gebruikt als zogenaamde "rape-drug" omdat het het centrale zenuwstelsel als het ware remt. Hierdoor treedt geheugenverlies en spierverslapping op. De combinatie van GHB met alcohol kan fataal zijn.

Opiaten

Morfine en heroïne zijn twee stoffen die behoren tot de categorie opiaten. Beide stoffen worden dikwijls gebruikt als pijnbestrijders maar worden ook recreatief gebruikt als drug. Opiaten veroorzaken bij langdurig (recreatief én medisch) gebruik een daling in de hormoonspiegels en soms erectieproblemen.

XTC

XTC, ook wel MDMA genoemd, is een partydrug die zeer veel gebruikt wordt. XTC veroorzaakt een euforische stemming met een sterkere werking van de zintuigen waardoor men gevoelens intenser ervaart. De meesten ervaren een versterkt seksueel verlangen en bevrediging. Bij de helft van de mannen werd het orgasme uitgesteld en intenser, de andere helft van de mannen ervaarde echter erectieproblemen.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom gebruiken mensen drugsBijna iedereen is wel eens in aanraking gekomen met drugs, al is het niet cannabis (de meest gebruikte drug in Nederland…
De gevaren van drugsDe gevaren van drugsIedereen weet dat drugs niet gezond zijn. Velen weten niet dat drugs heel gevaarlijk kunnen zijn. Maar wat zijn eigenlij…
Drugs & Drugsverslaving (soorten + effecten blowen)Je kent het wel je bent een jaar of 16 jaar en je gaat uit en komt voor het eerst in aanraking met drugs je wilt erbij h…
Met een joint op ook rijontzegging: autorijden en drugsMet een joint op ook rijontzegging: autorijden en drugsEen joint roken en dan binnen 3 uur in de auto gaan zitten, wordt binnenkort net zo hard bestraft als rijden onder invlo…

Sexverslaving: wanneer je verslaafd aan sex bentSexverslaving: wanneer je verslaafd aan sex bentEen sexverslaving is een verslaving waarbij onder andere overmatig en dwangmatig masturberen, te veel porno kijken en ee…
Masturberen op het werkUit onderzoek is gebleken dat 2 op de 10 vrouwen regelmatig masturbeert op het werk. Gewoon op de wc tijdens werktijd of…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.