Seks in je slaap, een variant op slaapwandelen

Seks in je slaap, een variant op slaapwandelen Seks hebben terwijl je slaapt. Je zou denken dat het bijna onmogelijk is, maar ontzettend veel mensen kunnen over dit onderwerp mee praten. Slaapseks wordt ook wel sexsomnia genoemd en is een erkende slaapstoornis. Het kan lijken of dit een prettige slaapstoornis is, maar er kunnen grote problemen van komen. Zo zijn er gevallen bekend van mensen die iemand in hun slaap hebben verkracht.

Wat is sexsomnia?

Sexomnia, of slaapseks, is een aandoening die thuishoort in het rijtje slaapactiviteiten. Mensen die aan sexsomnia lijden verrichten seksuele handelingen terwijl ze slapen en zich er niet bewust van zijn. De handelingen kunnen variëren van masturberen tot geslachtsgemeenschap. In de meeste gevallen gebeurt geslachtsgemeenschap met de persoon die naast de betreffende persoon ligt, maar dit is lang niet altijd het geval. De seks die tijdens de slaap tot uitvoering wordt gebracht is compleet onbewust en bezorg de persoon daarom ook geen tot weinig genot. Wanneer hen bij ontwaken wordt verteld dat zij seks hebben gehad, kunnen zij het zich niet meer herinneren.
Sexsomnia wordt gerekend tot de parasomnia's. Parasomnia's zijn aandoeningen waarbij mensen gedrag vertonen van een wakker en bewust persoon terwijl zij slapen. Slaapwandelen en praten in de slaap behoren ook tot parasomnia's.

Vervelende zaken

Mensen met sexsomnia hebben geen makkelijk leven. Het gaat soms zelfs zo ver dat zij zich in hun slaapruimte moeten opsluiten om te voorkomen dat zij een ander ongewenst iets aandoen op seksueel gebied. Mensen die geen ervaring hebben met sexsomnia, hetzij persoonlijk of in de directe omgeving, reageren vaak wat lacherig en zien er de humor wel van in. Er worden vaak grappen over gemaakt en lachwekkende opmerkingen, maar sexsomnia is alles behalve lachwekkend. Zo zijn er zaken bekend waarbij iemand met sexsomnia seks had met een familielid, een kind of zelfs een dier. Mensen met sexsomnia zijn in staat iemand te verkrachten in hun slaap, terwijl zij daar in het dagelijks leven, en in wakkere toestand, compleet niet toe in staat zouden zijn. Zij hebben een afkeer tegen verkrachters, zoals de meeste mensen dit hebben, maar worden er in hun slaap zelf één zonder het te weten.

Gevangenisstraf na seks in de slaap

Voordat de aandoening erkend werd zijn er veel mensen in de gevangenis beland na een verkrachting of aanranding. Dat zij zich absoluut niet bewust waren van de gepleegde misdaad werd niet geloofd. Tegenwoordig is sexsomnia een erkende aandoening. Het grootste deel van de van verkrachting of aanranding beschuldigde personen met de aandoening wordt vrijgesproken nadat zij in de rechtszaal hebben aangevoerd dat zij zich niet bewust waren van de daad. Uiteraard moet de slaapstoornis dan wel worden bevestigd.

Onderzoek in een slaapkliniek

Een aantal onderzoekers van het University Health Network Toronto besloot onderzoek te doen naar slaapseks en andere slaapaandoeningen. Het onderzoek was voornamelijk gericht op sexsomnia en de mate waarin dit voorkomt. Zij onderzochten 800 personen die zich op dat moment in de slaapkliniek bevonden. 64 personen bleken tijdens hun slaap seksuele handelingen te verrichten of te proberen seks te hebben met een bedpartner of iemand in de omgeving. Van deze 64 personen (8%) was 11% mannelijk en 4% vrouwelijk. Ook ontdekten de onderzoekers dat de meeste personen met sexsomnia actief alcohol- en/of drugsgebruikers zijn. Dit is echter niet altijd het geval.

Feiten en verhoudingen

De meest voorkomende parasomnia is slaapwandelen. Ongeveer 1/5 van de wereldbevolking, 20%, heeft wel eens last van slaapwandelen. Naar schatting heeft 1% van de wereldbevolking last van sexsomnia, waarvan 66% mannelijk zou zijn. Hieruit kan worden geconcludeerd dat sexsomnia dubbel zo vaak bij mannen dan bij vrouwen voorkomt.
In 23% van alle gevallen van sexsomnia gaat het om masturbatie en wordt er geen tweede persoon bij betrokken. 45% van de gevallen blijft (in de meeste gevallen) beperkt tot seksuele aanrakingen en in 42% van de gevallen lijdt het tot geslachtsgemeenschap.
© 2010 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorzaken en gevolgen van slaapseksSlaapseks is iets waar veel mensen nog niet van gehoord hebben. Toch bestaat het wel degelijk, maar dan wel min of meer…
De positieve bijwerkingen van seksDe positieve bijwerkingen van seksBij relatief veel stellen is seks enig moment slechts een onderdeeltje van de relatie ... als het al een onderdeel is. T…
Misvattingen over seks in de relatieMisvattingen over seks in de relatieSeks is een onderwerp waar door veel mensen over wordt gepraat. Toch zie je dat er veel misvattingen zijn met betrekking…

Kamasutra en afrodisiaca, een inleidingKamasutra en afrodisiaca, een inleidingIn mijn dagboek van april 2001 lees ik. In het boekendorpje Redu weer wat rondgesnuffeld. Veel boeken zonder veel beteke…
De "Milkmaid" oftewel "Dutch Delight" dildo in Delfts BlauwBij het woord dildo denk je eerder aan seks dan aan een Hollands souvenir. En toch is de "Milkmaid" oftewel "Dutch Delig…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia Quest UHN
Reacties

Leslie, 17-01-2015
Volgens mijn vrouw masturbeer ik op zeer regelmatig in mijn slaap, zij voelt haar er zeer slecht bij, ze denkt dat ik niet genoeg heb aan haar, meestal staat ze dan op en zegt dat ze er genoeg van heeft, dan volgt er ruzie. Wat kun je eraan doen, nergens staat een oplossing. Reactie infoteur, 20-01-2015
Beste Leslie,

het is inderdaad heel vervelend als je hier last van hebt, zeker voor je partner. Dit verschijnsel is te vergelijken met slaapwandelen en over het algemeen kan daar maar weinig aan gedaan worden. Je kunt wel stappen zetten op neurologisch gebied. Je kunt laten uitzoeken waarom dit gebeurt, bijvoorbeeld in een slaapcentrum, waar je hersenactiviteit wordt geregistreerd in je slaap. Een andere stap die je kunt nemen is neurofeedback. Dit is een therapie die erop gericht is je doen en laten bij te stellen naar een ander level. Garanties zijn er helaas niet, maar het is te proberen.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Veer, 24-04-2013
Is het mogelijk dat mensen met sexomnia dit met hun ogen open doen? Dat het dus net lijkt alsof ze wakker zijn. Reactie infoteur, 24-04-2013
Dat is, net als met slaapwandelen, heel goed mogelijk. Dit verschilt per persoon.

Robert, 10-04-2013
Herkenbaar die masturbatie… slaapwandelen niet meer inmiddels…

bij masturbatie in slaap herken ik zelf een soort van 'half bewust half onbewust'status van de geest heel vaag, maar heerlijk gevoel, op een of andere manier slaap je daarna als een roos, terwijl ik anders het gevoel heb licht te slapen, dromen gebeurt ook niet meer…


heb ik dan verschillende stoornissen ofzo? Reactie infoteur, 11-04-2013
Beste Robert,

je kunt dan niet echt spreken van een stoornis, maar meer een soort gewoonte van het onderbewustzijn. Het kan inderdaad zijn dat je het gevoel hebt dat je 'half bewust en half onbewust' bent van wat je doet. Dit is te vergelijken met bepaalde dromen, waarbij je weet dat je droomt, maar toch ook niet helemaal wakker kunt worden.
Als je er zelf geen last van hebt (en een eventuele partner ook niet), dan zou ik het gewoon laten zoals het is. Als het bijdraagt aan een goede nachtrust, dan vormt het helemaal geen probleem.
Als jijzelf (wat ik niet kan opmaken uit je reactie) of een eventuele partner er wel last van heeft, dan kun je de klacht melden bij je huisarts. Deze zal je doorverwijzen naar een specialist, als bijvoorbeeld een neurotherapeut, die deze vorm van activiteit in de slaap kan behandelen.

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.