Problemen met mediteren

Problemen met mediteren Serieus te willen mediteren, wil niet altijd zeggen dat je gaat zitten en aan de slag gaat. Er kan altijd een blokkade in de weg zitten en hoewel deze blokkade opgeruimd kan worden, is het wel goed om hier eerst zorgvuldig naar te kijken. Waar ligt de oorzaak en neem die weg, alvorens serieus aan de slag te gaan met mediteren.

Blokkades

Zonder dat je je er bewust van bent, kan er een blokkade zijn waarom het mediteren niet wil lukken. Het is goed om, zodra je een obstakel bemerkt, te achterhalen waar het aan ligt. Er zijn verschillende redenen waarom mediteren niet lukt, t.w.:
  • Emotionele storingen
  • Mentale storingen
  • Fysieke storingen
Neem er de tijd voor om te achterhalen waar het aan ligt en bekijk of het iets is wat je zelf op kunt lossen of waarbij je (professionele) hulp bij nodig hebt.

Redenen

Fysieke obstakels

Een waar veel mensen niet bij stil staan, maar wel degelijk een rol kan spelen is het fysieke lichaam. Er zijn namelijk verschillende voedingsmiddelen welke een rol kunnen spelen in het proces. Dit heeft te maken met de hoge hersengolffrequentie waarin je je kunt blijven bevinden (niveau bèta). De hoge hersengolffrequentie is die waarin je je begeeft als je wakker bent.

Waaraan moet je zoal denken als het gaat om obstakels in voeding?
  • Pepmiddelen is een verzamelwoord en het betreft alle middelen die je in een bepaald niveau houden en welke een negatieve rol spelen waardoor je niet uit bèta komt. Denk hierbij aan middelen als koffie, chocolade, zwarte thee, middelen waar stevig zout aan toegevoegd is zoals drop of de gehele maaltijd.
  • Onrust kan ook zorgen dan je niet een niveau verder komt en onrust kan, als het om voeding gaat, door bepaalde voedingsstoffen komen. Ook rood vlees, zeker uit de bio-industrie, kan hier een rol in spelen. Denk aan bijvoorbeeld een hoog gehalte aan stress hormoon.
  • Om concentratieverlies tegen te gaan kan je kijken of zoetstoffen roet in het eten gooien. Soms kan, bij gevoeligheid voor zoetstof, bepaalde zoetstof je direct in slaap brengen en kan je het gewenste meditatieniveau niet vasthouden.
Een diëtist kan je mogelijk helpen en neem anders contact op met de (natuurgeneeskundige) huisarts of homeopaat.

Mentale obstakels

Onrust in ons lijf, niet zijnde afkomstig vanuit voeding, kennen we in meer of mindere mate allemaal wel. Als het een moment is, is er nog niet zoveel aan de hand. Iedereen kent vanuit de werk- of privésituatie wel zo’n moment. Als het je dagelijks doen gaat belemmeren of je meditatiemoment in de weg zit, dan is het goed te achterhalen waar de oorzaak ligt.

Enkele van de veel voorkomende mentale oorzaken:
  • Teveel hoge gedachten in je hoofd. De dagelijkse dingen die aan de oppervlakte blijven drijven en welke je niet weg kunt krijgen. Ze blijven je gedachten maar vullen en er is geen ruimte voor iets anders.
  • Een grote mate van opwinding, zowel vanuit positieve als ook vanuit negatieve zin. Het lichaam is op dat moment vol adrenaline en de overstap naar de innerlijke rust die je voor meditatie nodig hebt, is even te groot.
  • Chaotisch in je hoofd kost energie en je zult hetgeen je allemaal nog moet doen in je hoge gedachten moeten houden om het überhaupt niet te vergeten. Ditzelfde geldt voor zaken die je nog moet doen, maar waar je tegenop ziet. Deze blijven prominent, mogelijk dus té prominent, aanwezig, Er is geen ruimte voor iets anders.
  • Zorgen, terecht of onterecht houden de mens bezig. Het kan dusdanige vormen aannemen, dat je eigenlijk niet eens meer goed kunt functioneren.
Soms kan het aan het papier toevertrouwen wat je allemaal in je hoofd houdt al een oplossing zijn. Helaas werkt dit niet voor alle zaken. Een mentalcoach kan je vaak wel verder helpen.

Emotionele obstakels

Emoties zijn erg krachtig en kunnen zomaar je rationele gedachten opzij zetten. Lang niet iedereen staat er bij stil dat je normale functioneren belemmerd kan worden door emoties. Pas als mensen niet meer functioneren, komt er bijvoorbeeld een niet verwerkte emotie naar boven. Emoties willen namelijk beleefd worden en je zult er dus doorheen moeten. Dit geldt ook voor “oude” emoties van verlies, verdriet etc. Hier zal je doorheen moeten om ruimte te creëren, ruimte waar dan ook voor.

Waar moet je zoal aan denken:
  • Niet of niet goed verwerkt verdriet vanuit bijvoorbeeld het verliezen van een dierbare.
  • Schuldgevoel naar een of meer mensen, waarbij het feitelijk niet relevant is of het terecht of onterecht is.
  • Perfectionisme kan dermate vormen aannemen dat je jezelf geen fouten mag veroorloven en de lat extreem hoog legt. Je vergeeft jezelf niet als je een fout maakt.
Neem voor verwerkingsproblemen contact op met de professional. Meestal kan de psychotherapeut je verder helpen.

Aanpakken

Behalve het feit dat het sowieso goed is om zaken aan te pakken die je, op wat voor manier dan ook, belemmeren, krijg je er ook meer zelfinzicht door. Je zult merken dat als je je “probleem” aanpakt (al of niet met professionele hulp), je langzaam maar zeker in die staat komt waar je je prettiger voelt en waar je je leert ontspannen. Los van het gegeven dat meditatie aantoonbaar resultaat levert, heeft het voor je zelfinzicht ook nog de nodige voordelen. Soms is het zo op te lossen, soms vergt het wat meer tijd. Maar het gegeven dat je jezelf hoe dan ook aan het “helen” bent, is al een mijlpaal op zich.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…

Meditatiemomenten over liefdeMeditatiemomenten over liefdeMediteren kan je in principe over alles, waarbij we er uiteraard vanuit gaan dat je al vaker gemediteerd hebt. Mocht dit…
Bronnen en referenties
  • Thera Goffry - mentalcoach
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.