Wat mediteren interessant maakt

Wat mediteren interessant maakt Het klinkt erg als het uitwisselen van zaken, als ik mediteer dan moet het mij iets opleveren. Zonder waarde oordeel uit te spreken, is dat wel waar het veel mensen om gaat. Ten tijde van een economisch mindere periode, zoeken mensen hun ‘heil’ in diepgang. De mogelijkheid om daar enige vorm van zekerheid te zoeken, zekerheid die in de westerse cultuur soms ver te zoeken is.

Serieus aan de slag

Op zich is de diepgang - ook in een dergelijke periode - zoeken, niet eens zo gek. Je weet nooit wanneer het het beste moment is, om verdieping in het leven te vinden. Mediteren kan veel opleveren en of je het nu doet om er iets voor terug te krijgen, uit nieuwsgierigheid of uit persoonlijke ontwikkeling... doe het serieus en met overgave of doe het niet. Als het dan ook nog zo simpel lijkt – het is de ogen sluiten, toch? -, wil menigeen wel een poging wagen. Maar er komen ook bijna net zoveel mensen weer terug op het ‘gemak’. Immers, als je serieus aan de slag gaat, blijkt mediteren helemaal niet zo simpel. De prikkels die we van buitenaf krijgen, en daar kunnen we niet omheen tenzij we op een bergtop in ‘the middle of nowhere’ gaan zitten, kunnen heel inspirerend zijn. Maar diezelfde prikkels kunnen ook dodelijk zijn voor het concentratievermogen. Niet voor niets dat er tegenwoordig veel meer drukke kinderen zijn dan in het verleden en diezelfde prikkels zorgen er voor dat iets ogenschijnlijk simpels als mediteren, toch niet zo eenvoudig is.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Creëer de juiste ruimte om je heen
Maar als je echt serieus bent die innerlijke rust of bedachtzame overpeinzingen op te zoeken, zijn er genoeg mogelijkheden om wel te mediteren. Dat proces begint bij een stuk zelfkennis en dat betreft een omgeving die ruimte geeft aan de spirituele oefening die meditatie heeft. Voor de meeste mensen geldt dat in ieder geval een rustige omgeving, waar men niet gestoord wordt, een basis vormt. Geen deurbel, rinkelende telefoon, jengelende kinderen of blaffende honden, maar even een rustmoment voor jezelf.

Als je het als prettig ervaart of misschien zelfs concentratieverhogend werkt, kan je geuren of geluiden toevoegen aan de ruimte. Er zijn speciale cd’s die vooral rustgevend en in mindere mate ook concentratieverhogend kunnen werken, maar strikt genomen zijn er ook genoeg gangbare vormen van muziek die je kunnen stimuleren in dit proces. Denk hierbij aan klassieke muziek of Gregoriaanse liederen en soms kunnen dierengeluiden, zoals de walvis, zelfs helpen. Als het om geuren gaat, heeft iedereen wel een of enkele geuren die e als prettig ervaren worden. Gewoon lekkere geuren, geuren die je aan mooie momenten doet herinneren of geuren die een rustgevend effect op je hebben.

Het totaalplaatje van omgeving, geuren, kleuren en geluiden maakt of je je op een prettige manier terug kunt trekken. Echter, dan nog geeft dat geen garantie op succesvol mediteren. Soms is het ook gewoon een proces van blijven doen, aan ‘niets’ denken blijkt veelal toch niet zo simpel. Laat je niet afschrikken, als je serieus de rust in jezelf zoekt en/of je denkt hulp bij bepaalde processen in het leven met meditatie te vinden, zorg dan dat je het volhoudt. Een serieuze poging kan veel tijd kosten.

Bron: Zon - AnnastaalBron: Zon - Annastaal

Beginneling

Ieder zoekt zo zijn of haar momenten op, maar een begin maak je door je hoge gedachten een plek te geven. Hoge gedachten zijn de dagelijkse dingen die de hele dag door het hoofd spelen en waar je voor je meditatiemoment (even) afstand van moet doen. De een kan die knop wellicht relatief eenvoudig omzetten, maar dat geldt niet voor iedereen. Als je rustig zit en je gedachten kunt laten gaan, plaats deze hoge gedachten dan op wolken (die in Nederland toch al genoeg voorbij drijven) en laat ze gaan. Visualiseer ze op die wolken en laat de wolken aan je voorbij gaan, net zolang tot die gedachten je niet meer bezighouden. Op het moment dat er ‘ruimte’ in je hoofd komt, begint het mediteren pas echt.

Wat levert het op?

Niets voor niets, zo lijkt het en hoewel het nooit voor niets is, willen we toch dat meditatie iets ‘oplevert’ en is het niet zomaar tijdverdrijf. De spirituele oefening kan in de drukke westerse maatschappij verschillende zaken opleveren en iedereen zal zo eigen motieven hebben om te mediteren. Denk onder meer aan:
  • Innerlijke rust
  • Balans (in een drukke westerse maatschappij)
  • Stiltemoment
  • Overpeinzingen/inzichten op levensvragen
  • (Spirituele) wijsheid
Als je bevoorrecht bent kan het in een enkel geval ook betekenen dat het een gevoel van ‘thuiskomen’ geeft. Wat dat ‘thuiskomen’ behelst merk je echter pas als het plaatsvindt en heeft te maken met versmelting van zaken die in het dagelijks leven al spelen, maar waar de hectiek (en het moment dat rust nemen ontbreekt) het leven beheerst en er normaal dus geen ruimte is.

Tot slot

Hoe serieus je ook bent, voor sommige mensen is mediteren (nog) niet weggelegd. De een zal volhouden en de ander komt er vanzelf weer een keer op terug. Volg je gevoel, je intuïtie.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…
Lucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenLucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenIedereen heeft dromen waarbij er soms de meest absurde dingen voorkomen. Ze kunnen fascinerend zijn en je kunt je de bet…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Zon - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.