Iedereen kan mediteren

Iedereen kan mediteren Wat ik meteen aan de koptekst toe moet voegen, is dat niet iedereen er al aan toe is. Wat weer wil zeggen dat de kans op allerlei excuses groot is. Als je echt niet wilt, is het “niet kunnen” niet het verhaal, maar het “niet willen”… en wees daar gewoon eerlijk over. Als je het wel echt wilt leren of minimaal een kans wilt geven, neem er dan de tijd voor en maak het onderdeel van het leven.

Mediteren

Volgens de verschillende woordenboeken wil mediteren het volgende zeggen: “bezinning, bespiegeling, overdenken/overpeinzen, concentratie op het innerlijk”. Als je dit zo leest is er weinig zweverigs aan, terwijl mediteren nog wel dat imago heeft. Mediteren past prima in het drukke westerse leven en kan je zelfs helpen bij de balans, zonder dat je je nu in bochten moet wringen (letterlijk en/of figuurlijk).

Waarom niet mediteren?

Je kunt mensen proberen te overtuigen dat meditatie ze bij bepaalde aspecten van het leven kan helpen, maar iemand moet echt willen. De bekende redenen dat je niet kunt mediteren zijn:
  • Geen geschikte plaats in huis? Alsof je bij een altaar en kaartjes moet zitten. Gewoon lekker comfortabel en rustig zitten, is al voldoende.
  • Zo’n vast ritme past niet bij me? Sommige mediteren iedere ochtend, maar niet omdat ze moeten, maar omdat ze willen. Er zit dus geen verplichting aan het wel of niet moeten mediteren. Je geeft jezelf het “cadeautje” wat stilte heet … of niet.
  • Niet lang onbeweeglijk kunnen zitten? De meeste mensen die niet erg bekend zijn met mediteren, denken aan de monnik die met gekruiste benen langere tijd onbeweeglijk in zichzelf gekeerd is. Maar even kriebelen als iets jeukt, even verzitten als je toch niet lekker zit of zelfs de bel die gaat, geen probleem. Keer wel weer terug naar je beginpunt.
  • Mediteren werkt niet voor mij? Strikt genomen is dit gebaseerd op angst voor het onbekende en het gegeven dat het nog steeds een zweverig imago heeft en daar willen nog veel mensen niet mee geassocieerd worden. Echter, je hoeft niet spiritueel te zijn om te weten dat meditatie goed voor je is. De meest uiteenlopende mensen, in alle rangen, standen en beroepen mediteren.
  • Te druk, geen tijd? Tja, wat kan je daar nog tegenin brengen? Ieder is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen leven en dus ook de agenda. Je maakt er dus tijd voor of niet. Bovendien hoef je helemaal niet iedere dag een half uur te gaan zitten.
  • De gedachten gaan maar door? Dat is het enige argument wat wel eens steekhoudend kan zijn. Want met gemiddeld één gedachte per seconde, gaat dit inderdaad de hele dag door. Stilleggen van je gedachten kan dus helemaal niet. Maar je kunt je gedachten wel “kalmeren” en de gaten tussen gedachten door de rust groter maken. Dat is een kwestie van leren… en daar moet je het de tijd voor geven.

"The happiness of your life depends upon the quality of your thoughts." (Marcus Aurelius)

Wat levert het op?

De mensen die er over nadenken, maar nog niets ondernomen hebben, komen vaak met de vraag: “Wat levert me regelmatig een meditatiemoment nu eigenlijk op?” Veel mensen hebben het idee dat het lampje boven het hoofd plots aan moet gaan en je een brainwave moet krijgen of je gaat zweven of je krijgt visioenen. Dit is natuurlijk helemaal niet zo.

Een meditatiemoment kan je wel verkwikken, het kan je nieuwe inzichten geven en kan je helpen je balans te houden in een druk bestaan. Voor veel mensen die enig moment gaan mediteren, geldt dat ze in de loop van de tijd er achter komen waar het mediteren hen bij helpt. En is er niets specifieks, dan levert het in ieder geval een rustig moment voor jezelf op.

Starten met mediteren

Niet iedereen kan zomaar gaan zitten en de hersenactiviteit naar een lager niveau brengen. Wat kan helpen is je te focussen op één ding, namelijk je ademhaling. Aangezien de normale ademhaling als vanzelf gaat, is het beter goed te ademen en tel hierbij. Dan kan je niets anders doen.

Ademhaling

Ga rustig en vooral lekker comfortabel zitten in een houding die je prettig vindt. Belangrijk is dat je je rug recht houdt en je met je kruintje recht omhoog zit en je zitbotje goed op de grond. Adem in alle rust diep in en laat je schouders rustig hangen en laat je buik uitzetten als je inademt. Tijdens de inademing tel je rustig tot vier, even vasthouden en ook dan weer tot drie of vier tellen en adem tot vijf tellen goed uit. Blijf dit even herhalen en behalve dat je lichaam steeds verder in een rustige stand komt, levert het bovendien een betere focus en controle op.

Hartchakra

Je hoeft geen kennis te hebben of te geloven in de chakra’s. Focus je slechts op de kleur groen in je hartstreek en spreek tijdens deze gedachten de volgende woorden uit: harmonie, vrede, liefde en lachen. Gewoon een vijftal keer deze vier woorden in alle rust uitspreken. Doe dit regelmatig en bedenk vooral niet dat er wat moet gebeuren. Laat het maar gaan.

Tot slot

Het wordt tijd dat mediteren van het zweverige imago afkomt en wordt geaccepteerd als iets wat gewoon bij het leven hoort of kan horen. Pas het toe op een manier die in je leven past en focus op jezelf, je lichaam… en geniet.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…

Mooie meditatie momentenMooie meditatie momentenVoor de een is mediteren de ver van zijn/haar bed show en voor andere een prettig dagelijks ritueel. Waarbij het mooie v…
Overweldigende stilteOverweldigende stilteVreemd toch eigenlijk dat veel mensen altijd geluid om zich heen willen hebben. Dit ondanks dat we massaal roepen hoe dr…
Bronnen en referenties
  • Annemiek Cornelisse - www.niiraja.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.