Wees als water!

Wees als water! “Wees als water” is zo’n kreet die we wel vaker horen, maar we staan er niet of nauwelijks bij stil wat het nu daadwerkelijk wil zeggen en wat we er mee kunnen of hoe je het toe kunt passen. Het is iets ongrijpbaars als water, water laat zich niet vangen en eigenlijk is “wees als water” exact dat. De vraag is alleen wat kan je er mee, hoe kan je het toepassen en voor de meeste mensen geldt ook … wat levert het op?

Organisch

We hebben het de laatste tijd steeds meer over alles wat organisch is of zou moeten zijn. Organisch wil zeggen voortgekomen uit iets levends en organische vormen zijn eigenlijk logische vormen door de natuur gevormd. Denk maar eens aan een rivierloop, door al die jaren dat er water doorheen gegaan is, heeft het water de kanten “uitgeslepen” op een manier dat dit het meest logisch is voor het water. Het water wil de meest korte weg aanhouden en logisch dat een rivierbedding zich dus als zodanig vormt.

Het organische brengt ons, in ieder geval gevoelsmatig weer dichter bij de natuur en onze basis. Wat weer in strijd is met de westerse manier van leven, waar alles op uur en tijd moet plaatsvinden. Anders krijgen we het niet in ons drukke leven geperst.
Juist om dit laatste wat meer in balans te brengen, gaan steeds meer mensen over tot terug naar die basis. Alleen terug gaan naar die basis is natuurlijk niet voldoende. Het gaat er ook niet om dat je er over nadenkt of iets dergelijks, het gaat er om dat het (een tweede) natuur wordt. Echter, met name het inpassen in het leven, eigenlijk in alles wat je doet, is het grootste probleem voor veel mensen. Al was het maar dat er bij veel mensen ingeramd is dat men vooral de controle over het leven moet willen hebben. Echt meer organisch leven is talenten ontdekken en daarmee aan de slag gaan en dat doen wat goed voelt, zonder belemmerende overtuigingen, (ver)oordelend en dit alles met voldoende eigenwaarde.

Laat je meevoeren op het water

Tegen de stroming in roeien kost veel energie en levert je per saldo meestal maar bar weinig op. Wel is er niets mis mee een pad te volgen waar je naar toe wil met je carrière, een eventueel gezien of wat je in je leven dan ook graag wilt zien en/of realiseren. Alleen is het pad er naar toe een waar je van moet genieten en je talenten volgen. Daarmee niet gezegd dat je je niet in hoeft te spannen, alleen niet roeien tegen de stroom in.

Wel of niet plannen?

Dat blijkt in de praktijk voor menigeen nog steeds een lastige te zijn, want het uitgestippelde pad is er een die gevolgd moet worden. Dat leren de meeste mensen al op jonge leeftijd. Je pad volgen, kan ook een pad zijn dat misschien wel door je ouders is ingegeven of omdat vrienden ook in die richting iets zijn gaan doen. Echt je eigen pad volgen in de zin dat je iets met je talenten doet en dit “organisch” laat verlopen, brengt ook een risico met zich mee (immers, het kan anders lopen dan gepland). Een risico dat niet iedereen wil nemen, want het heeft meer onzekere factoren in zich dan iets totaal plannen. Waarbij gezegd dient te worden dat planningen niets voor niets soms een heel andere wending krijgen.

Bron: Waterval Frankrijk - AnnastaalBron: Waterval Frankrijk - Annastaal
Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder. Lao-Tse

Vechten of knuffelen?

We horen het wel vaker, we moeten vechten voor ons doel … maar waarom zou het niet kunnen bereiken door te knuffelen? Het klinkt wellicht vreemd, maar het is niet wezenlijk anders dan je gelijk krijgen of halen. Kost wat kost iets uitspreken wat de wereld moet weten (ook al loop je continu tegen problemen op) of op een geruisloze manier mensen individueel benaderen om je woord te verspreiden. Ofwel … men vangt meer vliegen met honing of stroop dan met azijn. Soms moet je iets op een andere manier voor elkaar krijgen. De situatie overzien en daar naar handelen.
Als je dit op een natuurlijke manier doet, dan ga je mee in de stroom van het leven en bereik je uiteindelijk toch je doel … en niet zelden zonder moeite.

Zelfkennis

Maar om het bovenstaande te realiseren is het wel belangrijk dat je jezelf goed kent. Zelfkennis is belangrijk om te weten waar je kwaliteiten liggen en hoe je die op een natuurlijke / organische manier vorm kunt geven.
Sommige mensen komen zelf tot dat inzicht en andere hebben een nadrukkelijke spiegel nodig. Feitelijk kan iedereen die spiegel zijn, zolang je maar eerlijk, oprecht en respectvol reageert.

Tot slot

Als je op deze manier kunt gaan werken, is de kans ook groter dat je een verdraagzamer mens wordt. Niet murw geslagen, maar je leert alles vanuit een breder perspectief te bezien, drijfveren van andere mensen te onderkennen en te accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn. Daar tussendoor laveren, zoals water altijd een weg omlaag vindt, is een organische manier van leven … en dat is wat in ons systeem terecht moet komen en als vanzelfsprekend moet worden.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: De basisHet belangrijkste bij vrijheidsdressuur is een goede basis. Maar wat is een goede basis en hoe zorg je voor een goede ba…
Maak je eigen biologische bestrijdingsmiddelenEen biologische tuin begint met een goede grond, rijk en vruchtbaar. Goed gekozen planten die passen bij de grond en het…
Een lekker watertjeEen lekker watertjeWater is voor een groot gedeelte van de mensheid een vanzelfsprekendheid, maar niet voor iedereen. Toch krijgen we het,…
Leuke weetjes - WaterWater heeft zo veel bizarre eigenschappen dat we er gemakkelijk een boek over zouden kunnen schrijven. Wist je bijvoorbe…

Spiritualiteit: De wereld toelatenSpiritualiteit: De wereld toelatenHet is zo eenvoudig om jaloers te zijn op wat een ander heeft (en jij zou willen hebben) of alles zit je tegen en je zie…
Leren praten met overledenenVeel mensen hebben nog vragen aan een overleden dierbare, en zoeken daar soms hulp voor bij een medium. Het is niet eenv…
Bronnen en referenties
  • H. Vroomans – mental coach
  • Afbeelding bron 1: Waterval Frankrijk - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.