Rituelen: dagopening en avondsluiting

Rituelen: dagopening en avondsluiting We zijn ons er niet altijd bewust van, maar we hebben meer rituelen dan we ons direct realiseren. Op zich niets mis mee, want het geeft houvast en is voor velen een soort leidraad die ze – veelal onbewust – nodig hebben. Hoewel een andere invulling nieuwe deuren kan openen, nieuwe inzichten kan geven en afwisseling in het leven biedt, zitten de meeste mensen daar niet op te wachten. Waarom zou dat zijn en wat als je er wel iets mee doet?

Trapleuning

Als je het bewust maakt, zal menigeen er over gaan nadenken, maar tot die tijd stappen de meeste mensen in hun dagelijkse ritueel. Daar hoeft niet meer over nagedacht te worden, dat gaat bijna vanzelf. Bovendien is het iets wat mensen nodig hebben, noem het die trapleuning die houvast geeft om de trap van de huidige dag te beklimmen. Wat zijn dan zoals de vast ijkpunten die hier een rol in spelen?

Dagelijkse ijkpunten in het leven

We hebben allemaal dagelijkse ijkpunten in het leven en voor sommige zijn dat momenten dat de maaltijd genuttigd wordt, waarbij je je af moet vragen in hoeverre we dan eten omdat we honger hebben of omdat we eten omdat het “etenstijd” is en we ons dus laten leven door de tijd .

IJkpunten / rituelen kunnen ook vaste momenten met bijvoorbeeld collega’s zijn. Rond 10.00uur bijvoorbeeld even samen koffiedrinken of de onderbreking van de ochtend door met vriendinnen even af te spreken en bij te praten. Maar ook een vaste sportavond waar je na het sporten standaard even in de kantine bijpraat en/of de week doorneemt.

Als mensen goed in de eigen agenda kijken, is de agenda deels opgebouwd uit vaste ijkpunten en soms kan het ook niet anders. Denk maar eens aan een onderneming waar je werkoverleg moet voeren en mensen bij elkaar moet krijgen. Een vast punt waar zaken samen komen en besproken kunnen worden, werkt vaak het beste. Zo’n moment dat je weet dat iedereen er is.

Start en eind van de dag

Wat maakt nu dat een vast begin- en eindpunt van de dag als ijkpunt iets bijdraagt? Als je terug gaat in de tijd en er waren geen klokken, leefde de mens heel dicht bij het gevoel. Eten als je honger krijgt, slapen als je slaap krijgt en als het lichter wordt, wordt je wakker en begint je dag. We hebben met ijkpunten door de eeuwen heen en in verband met de “vooruitgang” vaste rituelen bedacht, omdat we dan per saldo meer (gestructureerd) kunnen doen. Dit heeft veel voordelen en dat is goed om verder te komen in de maatschappij (lees ook: je te ontwikkelen als mens en als volk), alleen is het lichaam niet mee “gegroeid”. Ons lichaam reageert nog als eeuwen geleden.

Bron: Waterval Frankrijk - AnnastaalBron: Waterval Frankrijk - Annastaal
De flow van het leven
Dit aspect maakt dat - wil je toch een begin en eind van de dag hebben die iets dichter bij de natuur komen - je er op in moet spelen. Dit, al was het maar om reden dat je je lichaam en geest wat dichter bij de natuur wilt brengen. Wat weer als voordeel heeft, dat je lichaam en geest zich beter zullen “nestelen” in je leven. Immers, alles wat je doet in de flow van het leven (en daar is luisteren naar je lichaam een heel belangrijke in), maakt je leven gemakkelijker en kost je minder energie.

Starten en stoppen

Het starten is het beste op een rustige manier. Je lichaam en geest zijn aan het verwerken en herstellen geweest en moet nu een ander ritme is. Als je dit niet met een “bigbang” doet, vloeit het leven zomaar een volgende fase in en uiteraard geldt dat ook voor de avond, waar je je “klaarmaakt” voor die volgende fase waarin je weer gaat herstellen en opladen.

Iedereen heeft zo z’n eigen rituelen om de dag te beginnen en waar hij/zij zich goed bij voelt. Echter, als je ook goed naar je lichaam luistert, moet je het in ieder geval niet overhaasten. En toch is dat wat veel mensen in de ochtend doen. Snel uit bed, onder de douche, wat eten … en wegwezen. Dit, terwijl we wel weten dat een goed begin van de dag cruciaal is en ook dat dit zich niet beperkt tot een goed ontbijt. Dus, waarom niet voldoende tijd nemen om rustig op gang te komen en dan maakt het niet uit of je wat (yoga) oefeningen doet, even wat rond loopt in huis, een meditatiemomentje neemt of een (lauwe) rustige douche je lichaam wakker maakt. Even lekker uitrekken is voor je fysiek sowieso goed om me te beginnen.

Ditzelfde geldt voor de dagsluiting. De hele dag druk, nog even voor de televisie of computer hangen en hup je bed in, is niet goed voor het lichaam en de kans dat je langer wakker ligt is groter. We weten het en toch doen we het vaak. Waarom de televisie of computer niet wat eerder uit, nog even een ommetje maken in de frisse buitenlucht, een meditatiemoment of andersoortige overdenking (al dan niet kijkend naar een heldere hemel die je geest “open” kan maken.) om de dag af te sluiten en mogelijk nog even een lauwe douche om de dag letterlijk en figuurlijk af te spoelen.

Tijd

Behalve dat er een groep mensen zegt het niet nodig te hebben, is er ook een grote groep die “tijd” de schuld geven en eigenlijk is er geen grotere onzin dan tijd. We bepalen onze tijd namelijk zelf. Dat je om je geld te verdienen een x-aantal uren je werk moet doen is evident, maar alles er omheen bepaal je zelf. Als je meer activiteiten in je dag wil proppen dan haalbaar, kom je inderdaad in tijdnood. Echter, als je vast bijvoorbeeld een half uur in de ochtend en een half uur in de avond hanteert, wordt dat net zo goed een gewoonte, een vast ritueel. Moet je er dan iets voor laten … mogelijk … maar dat is je eigen agenda en het is dus niet meer of minder dan prioriteiten stellen. Kies je voor een overvolle agenda of kies je voor jezelf?

Tot slot

Met je niet laten leven door de drukte van de dag en luisteren naar lichaam en geest, doe je jezelf een groot plezier. Geef het minimaal de kans om in balans te komen. Misschien doet het wel meer dan je je in eerste instantie realiseert.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BodyTalk TherapieBodyTalk TherapieBodyTalk is een therapeutische behandelingsmethode. BodyTalk combineert de energetische werking van acupunctuur, kinesio…
Rituals en AyurvedaRituals en AyurvedaRituals Home & Body Cosmetics heeft een filosofie: geluk zit in kleine dingen, het is hun passie om van de dagelijkse ro…
Lichaam en geest in balansLichaam en geest in balansDat we ons bewust zijn van de geest is niets nieuws, want we leven steeds meer in de geest. Maar het lijkt alsof veel me…
Wicca: Boek der SchaduwenTegenwoordig staat de natuurreligie Wicca, oftewel de moderne hekserij, weer erg in de belangstelling. De mondiale crisi…

Bezinning met PasenBezinning met PasenWe gebruiken niet zelden de kerst en de oud/nieuwjaar-periode voor bezinning (als we het al doen), maar misschien is het…
De vaagheid van spiritualiteitmijn kijk opDe vaagheid van spiritualiteitDe eerste vraag die aan de hand van de titel bij een spiritueel iemand op zal komen is “hoe erg is dat?” of misschien we…
Bronnen en referenties
  • Niiraja - IJsselstein
  • Afbeelding bron 1: Waterval Frankrijk - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.