Waarom zou je gaan mediteren?

Waarom zou je gaan mediteren? De titeltekst is voor veel mensen veelzeggend. We worden langzaam maar zeker steeds spiritueler en dat wil ook zeggen dat we met andere zaken bezig zijn dan de dagelijkse aardse dingen. Mediteren is voor sommige mensen vanzelfsprekend en andere denken nog, waarom zou ik? Op die vraag kan antwoord gegeven worden en dan is het uiteraard nog steeds de vraag in hoeverre je je er in kunt vinden. Een gegeven richting kan je ook al aan het denken zetten en het proces, om verder te kijken dan het oog ziet, in gang zetten. Kortom, lezen wat mediteren voor de “beginneling” kan doen, kan geen kwaad.

Wat is mediteren?

Het begint bij het begin … namelijk wat het is … en dat gaat verder dat de kale Indiase monnik die op een kleedje en in een oud gewaad met gesloten ogen en handen in een open houding heel stil zit te wezen (en eigenlijk in zijn eigen wereld verblijft).
Toch zit er wel een kern in hetgeen we voor ogen hebben met die monnik. Mediteren is mediteren, alleen is het naar deze tijd en plaats (het westerse leven) getrokken, maar de basis is nog steeds gelijk.

Het NU!

Mediteren is voor verschillende zaken in te zetten / toe te passen, maar in de westerse maatschappij is het met name een vorm van ontspanning die anders is dan iedere andere vorm van ontspanning. We leven redelijk geconditioneerd en in een vast patroon. Dat brengt het moderne leven met zich mee en we “moeten” zoveel. Vraag is alleen of dit echt moet of dat we ons dit zelf opleggen.
Hoe dan ook, om meer in het NU te staan kan je middels een “techniek” jezelf ontspannen. Behalve je lichaam met name ook je geest ontdoen van overbodige gedachten en hersenactiviteit die je het liefste overboord gooit, maar wat normaliter niet gaat.
Mensen met de ervaring weten het in te passen in hun dagelijks leven en dan kan enkele minuten per dag al voldoende opleveren … en dat kan al beginnen met een moment van innerlijke rust.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Hoe ga je te werk?

Als je bedenkt dat mediteren je leven kan verrijken, dan hoef je daar niet eens zoveel voor te doen behalve een moment voor jezelf nemen. Op de eerste plaats doen we dat toch al te weinig, maar op de tweede plaats is dat de basis om te mediteren. Creëer de juiste omgeving, verwacht niet meteen alles - want het is ook een leerproces - en ga aan de slag.
  • De ruimte kan klein zijn en mag buiten of binnen zijn, als jij je er maar comfortabel voelt (dus ook niet te koud of te warm).
  • Er moet zo min mogelijk afleiding zijn in de vorm van omgevingsgeluiden zoals een bel, borende werklui, blaffende honden of de telefoon die maar af blijft gaan (in een later stadium kan je je ook afsluiten voor deze geluiden, maar als beginner is dat lastiger).
  • Trek lekker zittende kleding aan die nergens knelt en ga zitten. Je mag op de grond gaan zitten, maar als je liever op een stoel zit, is dat ook goed. Zorg wel dat je met een rechte rug zit en je hoofd in het verlengde van je rug.
  • Adem goed en vooral diep door de neus in. De meeste mensen hebben een hoge ademhaling (je maakt je borstkas groot als je ademt), maar probeer deze te verleggen naar een buikademhaling (je buik bolt op). Deze is beter voor je fysiek … en voel de sensatie van deze buikademhaling tot in je onderbuik.
  • Als de spanning uit je lichaam verdwijnt neem je één object voor ogen en je kunt hierbij je ogen geopend houden of sluiten. Voor de meeste mensen werkt gesloten ogen iets beter voor de concentratie.
  • Laat langzaam gedachten aan je voorbij gaan en voel de ontspanning van je lichaam. Druk alles wat in je opkomt niet weg, maar laat het gewoon passeren.
  • Door je focus op het object te houden, komen de gedachten voorbij als wolken die weer voorbij drijven. Iedere keer als “een wolk” je gedachten mee wil nemen, focus je weer op het object. Dit kan verschillende keren voorkomen en het terugbrengen van je focus is belangrijk.
  • Op deze wijze heeft tijd (heden en toekomst) minder vat op je en de focus op het object, is maar één opdracht voor de geest, is het NU. De geest krijgt zo de kans te ontspannen en alle ervaringen gedurende de dag kunnen we intenser op ons af laten komen c.q. beleven.
  • Stop op het moment dat je je er niet meer senang bij voelt. Voor de een is dat na enkele minuten en de ander kan misschien wel een kwartier blijven zitten. Probeer het iedere dag te doen op een moment dat het goed voelt.

Resultaat?

Behalve iedere dag dat prettige moment voor jezelf, is het zinvol om na pakweg één maand eens te kijken wat het verder voor je doet. Hoe voel je je … of eigenlijk hoe anders voel je je? Een goed meditatiemoment levert je hoe dan ook wat op. Probeer te ervaren wat jij er beter van wordt.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…
Meditatie, innerlijke rustMeditatie, innerlijke rustOm rust in je leven te hebben moet je onstpannen. Vaak weten we niet waar te beginnen want men heeft niet veel tijd meer…

Yogahoudingen – dandasana (stok- of stafhouding)Yogahoudingen – dandasana (stok- of stafhouding)Deze yogahouding lijkt makkelijk, maar de schijn bedriegt. De correcte uitvoering van dandasana vergt namelijk veel conc…
Yogahoudingen – janu sirsasana (hoofd-naar-kniehouding)Yogahoudingen – janu sirsasana (hoofd-naar-kniehouding)Janu sirsasana lijkt op paschimottanasana, maar dan met slechts één gestrekt been. Zoals in de laatstgenoemde houding ru…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.