Voor het eerst mediteren

Voor het eerst mediteren Leren mediteren is op zich niet moeilijk, maar je moet net even dat kunnen wat essentieel is … en dat is concentreren. Wie zich goed kan concentreren, kan gemakkelijker leren mediteren. Wat niet wegneemt dat iedereen het kan leren. Je moet het alleen echt willen, het serieus oppakken en het tijd geven. Want mediteren lijkt eenvoudig, maar dat is het pas als je er echt in zit. Hoe pak je het aan?

De basis

Mediteren begint met een opperste staat van concentratie en dat is voor de meeste mensen al moeilijk genoeg. Begin daarom niet meteen met sessie van een half uur of meer, dat klinkt eenvoudig maar is het absoluut niet. Enkele minuten kunnen al wat opleveren qua gezondheid en beleving van welzijn/geluk.

Wat levert het op?

Mediteren maakt dat je je dwingt tot rustiger worden en dat is – zeker in een hectische maatschappij – geen overbodige luxe, stress is immers niet voor niets een van de grote boosdoeners als het gaat om (welvaart)ziekten. Mediteren verlaagt je stresshormonen en je bloeddruk zakt mee.
Daarnaast kom je dichterbij jezelf en dichter bij degene die je echt bent.

Dit alles maakt dat je ook je stressmomenten leert managen en je meer in balans komt én blijft. Met alle gevolgen die daar dan weer bij horen.

Hoe zet je het in gang?

Omgeving

Als je voor het eerst gaat mediteren, moet je beginnen met niet te hoge eisen te stellen en in alle rust een begin van enkele minuten proberen te maken. Het begint dan bij een rustige omgeving, want afleiding is funest voor de meeste mensen die zich willen concentreren.

Dat wil zeggen dat je in een ruimte moet gaan zitten of liggen die je als prettig ervaart en waar geen afleiding is. Afleiding in de zin van omgevingsgeluiden, spelende of huilende kinderen, blaffende honden, muziek etc. De enige muziek die juist kan helpen is heel rustgevende. Bijvoorbeeld speciale meditatie muziek of voor yoga.
Als je wat meer ervaren bent, kan juist de buitenlucht ook heerlijk zijn om te mediteren.

Houding

Het beste is te gaan zitten in een lotus- of kleermakershouding. Maar als dat lastig is, mag je de benen ook voor je neerleggen en op een kussentje gaan zitten of ga op een stoel zitten met de benen ontspannen, niet over elkaar. Het is wel van belang dat je ruggengraat recht is en je hoofd in het verlengde recht staat.
Wil je toch liggen, ga dan recht liggen en leg een dun kussentje onder je hoofd.

Ademhaling

Ademhalen is van levensbelang, dat weten we allemaal. Maar ademhalen is meer dan dat. Een verkeerde ademhaling kan namelijk grote gevolgen hebben. Zorg dat je diep via de buik ademhaalt (via de neus) en focus je als eerste op je ademhaling. Voel de zuurstof naar binnen stromen, je buik doet opbollen en ademt net iets rustiger weer uit. Zorg dat je dit goed blijft doen. Niet forceren en maak het je tweede natuur.

Even niets

Dan probeer je je hoofd leeg te maken en even, al is het maar een moment, aan niets te denken. En wees je er van bewust dat dit al moeilijk genoeg is. Aan niets denken is verschrikkelijk moeilijk.

Laat je gedachten op wolken aan je voorbij trekken. Iedere keer als er weer iets binnenkomt, zet je het op een wolk en laat het aan je voorbij gaan. Zonder oordeel, gewoon weg uit je gedachten. Als het je moeilijk afgaat, focus je weer even op je ademhaling en dan probeer je het opnieuw.

Als je er moeite mee blijft houden, dan is er nog een andere mogelijkheid, namelijk tellen. Je legt de focus op je ademhaling en begint heel rustig van 0 tot 100 te tellen. Zo raakt je hoofd ook leeg van allerlei gedachten.

Meer vormen van mediteren

Er zijn verschillende vormen, maar als je dit voor elkaar krijgt – al is het maar enkele minuten – dan heb je al een enorme stap gezet. Probeer het en doe het regelmatig. Gewoon iedere dag enkele minuten is al genoeg om het effect te laten hebben. Bovendien kom je dan in een “mood” dat het erbij gaat horen, als een vanzelfsprekendheid wordt en dat je direct gaat merken hoe prettig het is.

Conclusie

Mediteren is niet “alternatief”, “hocus pocus” of “vreemd” … het heeft gewoon invloed op je mentale en fysieke gezondheid en dit in positieve zin. Een mogelijkheid die teveel mensen laten liggen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…

Wat kan je met zelfhypnose?Wat kan je met zelfhypnose?Zelfhypnose heeft een negatief imago en hoewel dit te verklaren is, is het niet terecht. Zelfhypnose is geen hocus pocus…
Yogahoudingen – baddha konasana (schoenmakershouding)Yogahoudingen – baddha konasana (schoenmakershouding)Baddha konasana bereidt de heupen voor op de meditatiehoudingen padmasana en siddhasana. Het is de traditionele houding…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.