Rust en ruimte, een weldaad

Rust en ruimte, een weldaad We zijn er aan gewend, of eigenlijk weten we niet beter meer, dan dat we in de dagelijkse hectiek van het leven zitten en dit hoort erbij alsof het nooit anders is geweest. Maar er is ook een stroming die er langzaam maar zeker tegenin gaat. Mensen die er genoeg van hebben om mee te gaan in de drukte, het alsmaar “moeten” en alles willen kunnen. We proppen meer in 24 uur dan haalbaar is en menigeen heeft halverwege z’n leven, of eerder, een burn out. Niet zo gek. Maar we hoeven ook niet per se op een berg in Tibet te gaan zitten, om toch de balans in het leven te vinden.

Balans

Balans is het toverwoord, maar blijkt ook erg moeilijk te zijn, want keer op keer gaan we in de fout. Daarbij komt nog dat we het soms met oneigenlijke redenen doen. De buren of vrienden hebben ook een 2e of 3e vakantie, die grote nieuwe auto of de kinderen lopen in designerkleding en dan wil jij dat ook, toch? Dus moet er meer geld komen en wordt, om de verkeerde redenen, tijd gestoken in meer uren werken. Maar ook als de redenen zuiver zijn en je je werk gewoon hartstikke leuk vindt. Dan nog is de balans belangrijk, want het moet over het algemeen gecombineerd worden met eventuele kinderen, een sociaal leven, tijd met je partner, eventueel sporten etc.

Bij menigeen loopt dit enig moment vast en dan is een weekendje weg niet meer de oplossing. Wel kan een oplossing zijn, bewuster je leven in te richten en ook in het nu gelukkig te zijn.

Bewustzijn

In het nu leven en bewust zijn van hetgeen je hebt, maakt dat je je sowieso gelukkig kunt voelen. Kortom, relativeer eens voor jezelf. Dat maakt, als je het goed inricht, dat je niet alsmaar meer wilt en de noodzaak doet de druk afnemen. Als de druk van de ketel is, is ontspannen ook beter mogelijk. Maar om te komen tot deze inzichten is het goed zo nu en dan eens tot jezelf te komen. Tot jezelf komen lukt over het algemeen niet als je midden in de hectiek staat, dus zoek de rust op. Letterlijk en figuurlijk.

Innerlijke rust (en ruimte)

Als je nog op zoek moet naar je innerlijke rust, is het goed dit in een rustige omgeving op te zoeken. De rust en ruimte is over het algemeen daar terug te vinden waar relatief weinig mensen zijn of “achtergrond geruis”is. Of dit nu een bos, de duinen, de hei, het strand of het weiland is … als je er als mens een prettig gevoel bij krijgt, is dat de ruimte waar je naar de rust op zoek kunt gaan.

Mediteren

Als je tot mediteren kunt komen, kan je dit in principe overal, maar tot die tijd is een rustige omgeving wel prettig. Hoe start je dat innerlijke rust moment voor jezelf op?

  • Trek soepel zittende kleding aan, vermijd alles wat knelt. Inclusief schoenen of ondergoed.
  • Neem een ontspannen zithouding waarbij ook zowel de armen als benen ontspannen zijn. Probeer de benen op dezelfde hoogte als de billen te houden en zorg dat je met de rug een rechtte houding aanneemt.
  • Schud de handen even losjes los langs je lichaam.
  • Sluit je ogen en open je geest voor de geur van de omgeving. Adem diep in via de neus (buikademhaling) en adem uit via de mond.
  • Voel alle gedachten rond de dagelijkse hectiek uit je lichaam verdwijnen en richt je op de geuren uit de omgeving. Visualiseer er desnoods bij om het geheel te versterken.
  • Concentreer je op even op het niets doen. Ergens ontspannen zitten, een heerlijke natuurlijke geur opsnuivend genieten van het moment.
  • Voel nu langzaam je lichaam, de zuurstof die je inademt en opgenomen wordt in je lichaam en het bloed wat door je aderen stroomt. Voel je hartslag en concentreer je op het steeds rustiger worden.
  • Laat nu de gedachten toe die je eigenlijk los wilt laten. Dit kan iets zijn rond je lichaam, een persoon of iets uit het verleden wat terug blijft komen in je gedachten. Spreek voor jezelf enkele keren uit dat je daar geen last meer van hebt.
  • Herhaal het ontspannen, de geuren en het loslaten van momenten die je kwijt wilt enkele keren en sluit af op het moment dat je je volkomen ontspannen voelt.

Dit alles hoeft niet meer dan 10 tot 15 minuten te duren, maar herhaal dit wel regelmatig. Op het moment dat je jezelf aan hebt geleerd gemakkelijker te ontspannen, kan je een dergelijk moment ook thuis nemen of spendeer een deel van je pauze op het werk er aan.

Tot slot

Dit soort oefeningen werkt niet altijd als je er net aan begint, maar volhouden is belangrijk. Want als je jezelf toelaat dat je die rustmomenten neemt, zal je er enig moment ook volledig aan toegeven en voelt het alleen nog maar prettig als je enkele momenten voor jezelf neemt.
Je rukt jezelf uit de hectiek van de dag en als je daar al lang in zit, heeft je lichaam die adrenaline ook nodig om je lichaam draaiende te houden. Pas op het moment dat je echt voelt dat rust ook erg goed is voor je lichaam, zal je lichaam het als zodanig gaan ervaren. Gun het jezelf!
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Innerlijke rust door meditatieInnerlijke rust door meditatieDe een mediteert regelmatig, de ander niet en weer iemand anders doet zo nu en dan een poging. Om het vervolgens misschi…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…

Meditatie is het zaaien van liefde en het oogsten van vredeIn de tijd dat we leven is men zich minder bewust van de aanwezigheid van de Allerhoogste God. Kennis omtrent meditatie…
Het werk van Dr. Joshua David StoneDr. Joshua David Stone is een bekende Amerikaanse spirituele leraar in de Ascensie beweging. Hij richtte onder andere de…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.