Wat is een mantra?

Wat is een mantra? Veel mensen weten in ieder geval dat ‘mantra’s’ bij mediteren hoort, maar weten vervolgens nauwelijks wat mediteren is. Behalve dat het allemaal ' een beetje vaag gedoe' is, zoals laatst iemand tegen mij zei. En dat is prima, maar voordat je iets 'vaag gedoe' noemt is het wellicht goed er iets meer van te weten.

Uitleg

Veel websites over mediteren en mantra’s worden meteen heel complex, zoeken de diepte op. Wat ik met dit artikel probeer te bewerkstelligen, is dat de leek, of iemand die zichzelf ziet als onwetend, in korte en heldere bewoording ontdekt wat het is en wat het met je kan doen. Vind je het dan nog “vaag gedoe” dan is het waarschijnlijk niet geschikt voor je of ben je er nog niet aan toe.
Veel mensen in de westerse wereld leven gehaast en komen nauwelijks toe aan innerlijke rust, behalve de 3 weken dat ze op vakantie zijn en daar wordt dan weer een week of wat vanaf gesnoept om 'bij te komen', een soort afkicken. Voor diegene die geprikkeld wordt, is wellicht toe aan die volgende stap.

Mantra

Het woord mantra komt uit het Sanskriet, waarbij ‘man’ staat voor denken en ‘tra’ voor bevrijden.

Mantra meditatie is meditatie waarin de herhaling van een geluid, woord of zin de focus voor onze gedachten is. We spreken mantra’s hardop uit en herhalen deze hardop of in gedachten. Het helpt je verder innerlijke rust te bewerkstelligen. Het wordt in verschillende coachingsmethodieken meegenomen, omdat het menselijke brein zo in elkaar zit, dat het er iets mee doet.

Het mediteren, in jezelf keren en de (innerlijke) rust opzoeken, leent zich bij uitstek om mantra’s uit te spreken, maar dit is niet noodzakelijk. Je kunt mantra’s te pas en te onpas toepassen, zoals:
  • Onderweg in de auto of op de fiets.
  • Kan je je afsluiten, dan is onderweg in de trein of de bus ook prima.
  • Tijdens een wandeling (bijvoorbeeld met de hond).
  • In de wachtruimte van … (en vul zelf maar in).
  • Thuis op de bank.
  • In bed voor het slapen gaan.

En de lijst kan nog langer. Waar het om gaat is dat je je af kunt sluiten en niet opgeslokt wordt door de beelden om je heen. Veel mensen zijn visueel ingesteld en snel afgeleid als ze iets met het oog oppikken. In het verkeer is het prima als je bijvoorbeeld in de file staat of over een rustig pad fietst. Een hectische omgeving leent zich er meestal niet voor en bovendien, afhankelijk van hoe diep je in jezelf gaat, kan het tot gevaarlijke situaties leiden.

Mantragezangen

We kennen wellicht de monniken wel die in de kleermakerszit in alle rust mantra’s zingen. Maar strikt genomen doen de zwarte zangers in de kerken van Harlem niet anders.

Een mantra zingen komt uit het hart, het raakt de kern van je mens zijn. We kennen bijvoorbeeld wel het bekende ‘ohm’ geluid dat als oerklank gezien wordt. Er zijn mantra’s als complete zang, maar het is noodzakelijk het als zang uit te dragen. Strikt genomen gaat het om klanken, want iedere klank is trilling. Het gesproken woord dus ook. Wil je exact de oosterse mantra’s uitspreken, dan is de klank belangrijk. Horen hoe het uitgesproken moet worden, doet er dus toe (en het moet goed voor je klinken). Zoek hiervoor een ervaren mantrazanger.

108

Voor degene die al eens vaker wat gelezen heeft over mantra’s zal deze ongetwijfeld het getal 108 ergens opgepikt hebben. Het getal 108 heeft in het boeddhisme en hindoeïsme een mystieke betekenis. Om de geest te beschermen wordt een mantra 108 keer uitgesproken en om je daarbij te helpen is er een zogenaamde ‘mala’ een mantraketting met 108 kralen.

Tot slot

Of een mantra je de rust en kracht geeft is heel persoonlijk. Als je er voor kiest om het te proberen, moet je ook zover zijn dat je het langere tijd vol wil houden. Maar vaak wordt een mantra ook toegepast om een angst of onrust uit je systeem te krijgen. De kracht van herhaling kan zomaar werken.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toegevoegde waarde van een mantraToegevoegde waarde van een mantraWe “hummen” tegenwoordig wat af en doen massaal mee aan hetgeen het “oosten” brengt. Daar is op zich niets mis mee, maar…
Waarom een mantra?Waarom een mantra?Om het ‘waarom’ te kunnen beantwoorden, zal voor menigeen eerst het ‘wat’ beantwoord moeten worden. En dan nog is het aa…
Het nut van mediterenHet nut van mediterenDe een doet het al jaren, de ander wil er aan beginnen en weer iemand anders is sceptisch. Immers … wat kan je er mee? D…
Avalokiteshvara, de boeddha van mededogenAvalokiteshvara, de boeddha van mededogenDe boddhisattva Avalokiteshvara is de belangrijkste boeddha van Tibet. Hij heeft heeft duizend armen met in elke hand ee…

Geluk zonder vechten: spirituele creatie van wat je wiltGeluk zonder vechten: spirituele creatie van wat je wiltMoet je vechten voor je geluk? In onze maatschappij vliegen de kreten die daarop wijzen om je oren. Dat lijkt te wijzen…
Opstaan met yogaOpstaan met yogaYoga, yoga in de vorm van oefeningen en meditatie, is altijd goed. Maar toch heeft het in de ochtenduren iets extra’s. W…
Reactie

Hannah, 23-05-2019
Helpt het mij mijn denken positiever te maken? Reactie infoteur, 24-05-2019
Als je echt wil, zou ik het zeker proberen!

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.