Roken, de vicieuze cirkel

Roken, de vicieuze cirkel Roken en ontwenningsverschijnselen horen bij elkaar. Het is de vicieuze cirkel van roken. Een sigaret roken, uitmaken en weer nieuwe trek in een sigaret krijgen is de vicieuze cirkel die zo kenmerkend is voor deze verslaving. Hoe ontstaat deze verslaving en hoe blijft hij bestaan? Welke invloed hebben nicotine en dopamine hierbij en waarom ervaar je onrust als je trek krijgt in een sigaret en welke gewoontes ontwikkelt een roker?

Waar komt nicotine vandaan?

Nicotine komt van de wortels van de tabaksplant Nicotiana tabacum. Deze plant behoort tot de nachtschadefamilie waartoe ook tomaten, aubergines en aardappelen behoren. De gedroogde bladeren van de plant werden eeuwen geleden al gekauwd, gesnoven of gerookt. De plant kwam vooral voor in Noord- Midden- en Zuid-Amerika. De tabaksteelt vindt tegenwoordig onder andere plaats in China, India, Brazilië, Europa, Turkije, Indonesië, Canada en Argentinië.

Wat doet nicotine?

Nicotine werkt verslavend. Het heeft in het begin een opwekkende werking en in een hoge dosis werkt het ontspannend. Nicotine is de stof die de tabaksverslaving op gang brengt en daarna ook in stand houdt. Nicotine is dus de drug. Zonder nicotine zou niemand verslaafd raken aan het roken. De nicotinereceptoren in de hersenen blijven er om vragen. Het aantal nicotinereceptoren nemen ook toe als er meer gerookt wordt en hierdoor neemt ook de kans op verslaving weer toe. Nadat een sigaret is opgerookt zakt de hoeveelheid nicotine in het lichaam langzaam maar zeker en na ongeveer een uur is nog maar de helft van de nicotine aanwezig.

Dopamine

Door te roken komt er dopamine vrij in de hersenen. Dat is een neurotransmitter die een grote rol speelt bij het ervaren van genot, welzijn en blijdschap. Er is dus een verband tussen dopamine en het beloningssysteem. Dit gebeurt steeds als we fijne dingen ervaren zoals eten, drinken, seks en drugs. Het geeft een fijn gevoel en de hersenen willen hier wel meer van. Door steeds meer te willen kan een verslaving ontstaan. En zoals bij elke verslaving ontstaan er ook ontwenningsverschijnselen na een bepaalde tijd van onthouding.

Onrust

Als je al een tijd rookt zijn er elke dag bepaalde momenten waarop je een sigaret nodig hebt. Dat ervaar je als onrust. Stel dat je een pakje per dag rookt, dan word je zo'n 20 à 25 keer per dag onrustig. De onrust wordt veroorzaakt door de hunkering naar de dopamine. Inmiddels zijn je hersenen gewend aan die extra dosis dopamine en vragen daar dus steeds om. Dit is één van de ontwenningsverschijnselen die je moet bestrijden door een sigaret te roken.

Ontwenningsverschijnselen

Als je rookt en je moet je concentreren, op je werk bijvoorbeeld, verlies je je concentratie als je weer toe bent aan een sigaret. Je kan niet roken op je werk dus zal je eerst naar buiten moeten of naar de rokersruimte om weer voldoende nicotine op te nemen. Dan word je niet meer afgeleid door het denken aan een sigaret en kan je je weer concentreren. Ook nu is het weer een kwestie van het opheffen van de ontwenningsverschijnselen.

Gewoonte

Een roker ontwikkelt bepaalde rookgewoontes en rookmomenten. Bijvoorbeeld een sigaret bij de koffie, een sigaret na het eten of een sigaret bij de borrel. Roken en telefoneren is ook een combinatie die vaak voorkomt. Die gewoontes kunnen behoorlijk hardnekkig worden en door het rookverbod op vele plekken kan het voor rokers lastig zijn om aan hun gewoonte te voldoen. Daarom is het bij mooi weer voor de rokers zo fijn vertoeven op de terrassen waar ze letterlijk aan hun trekken kunnen komen.

De cirkel

De cirkel van de rookverslaving blijft dus rond zolang hij niet verbroken wordt. Zoals Allen Carr in zijn boek in de jaren tachtig heeft geprobeerd uit te leggen en ook de longartsen in het boek Nederland Stopt! en waar de tabaksindustrie door bestaat. Sommigen kunnen stoppen met roken als ze deze vicieuze cirkel snappen en zich realiseren dat de volgende sigaret de verslaving steeds weer in stand houdt. Voor velen is het niet zo simpel en zij moeten meerdere keren een poging doen om van deze verslaving los te komen. De lichamelijke verslaving is relatief mild maar de psychische verslaving kan ontzettend sterk zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Writersblock27, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…
Roken, nicotine en tabakRoken, nicotine en tabakRoken; steeds minder mensen doen het, maar er is nog steeds een groot deel van de bevolking die graag met regelmaat een…
Ontwenningsverschijnselen stoppen met rokenRoken is een hardnekkige verslaving. Als een roker probeert te stoppen, treden er vaak ontwenningsverschijnselen op. Daa…

Sobriety Sampling: stoppen met overmatig alcoholgebruikSobriety Sampling: stoppen met overmatig alcoholgebruikSobriety Sampling is een methode die er vanuit gaat dat een cliënt langer en beter gemotiveerd is om in behandeling te b…
Baclofen, een wondermiddel tegen verslavingen?Baclofen, een wondermiddel tegen verslavingen?Veel mensen worstelen jarenlang met een alcohol of drugsverslaving. Maar misschien is de oplossing simpeler dan gedacht.…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Nederland stopt met roken - Pauline Dekker, Wanda de Kanter
Writersblock27 (71 artikelen)
Laatste update: 06-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.