Probleem of stoornis: Verslaving aan vluchtige stoffen

Omdat vluchtige stoffen goedkoop zijn en in elke verf- en ijzerwarenwinkel of drogisterij zo van de plank te pakken, vormen zij voor jong of arm de gemakkelijkste weg naar de roes. De meest gebruikte vluchtige stoffen zijn lijm, benzine, verf uit spuitbussen, verfverdunners, vulling voor aanstekers, nagellakremover en correctievloeistof voor schrijfmachines.

Vluchtige stoffen

Aromatische koolwaterstoffen zijn de werkzame bestanddelen in al deze ogenschijnlijk sterk verschillende producten. De meest toegepaste snuifmethode is die via een met de vluchtige stof doordrenkte doek over mond en neus. Andere gebruikers nemen liever een plastic zak of snuiven rechtstreeks aan het flesje of de verstuiver.

De werking doet zich snel gelden (gewoonlijk binnen enkele minuten) en bestaat uit euforie, het gevoel overwinnelijk te zijn, een trage spraak, ontremd raken, wazig zien, aangetast beoordelingsvermogen, vervorming van visuele waarnemingen, duizeligheid en coördinatieverlies. Hogere doses kunnen leiden tot ademnood, lethargie, coma en de dood.
De meeste snuivers zijn tienerjongens in economisch achtergestelde gebieden waarbij ook sprake is van spijbelen, delinquent gedrag en een conflictueuze thuissituatie. Bij chronisch gebruik van vluchtige stoffen treedt enige tolerantie voor de effecten op, maar er zijn geen onthoudingsverschijnselen.

Langdurig gebruik van deze stoffen kan leiden tot een ‘lijmsnuiversuitslag’ rond neus en mond en beschadiging van het centrale zenuwstelsel, de lever en de nieren. De dood kan onverwacht intreden ten gevolge van ademnood of een hartaanval (bekend als het ‘sudden death’ syndroom). Velen die als tiener voor het eerst high werden van het inhaleren van een vluchtige stof, stappen over op andere duurdere drugs wanneer ze bij het ouder worden in de drugscultuur van de volwassenen terecht komen.

Diagnose volgens DSM IV

  • U hebt psychiatrische symptomen die beginnen tijdens de periode van intoxicatie door of na onthouding van een middel. Hieronder kunnen psychotische symptomen zijn (wanen, hallucinaties), stemmingssymptomen (depressie, prikkelbaarheid, euforie), angstsymptomen (paniekaanvallen, gegeneraliseerde angst, obsessies, dwangen, fobieën), seksuele problemen (onvermogen geprikkeld te raken of een orgasme te krijgen) of slaapproblemen (moeite hebben met inslapen ofjuist te veel slapen).
  • De symptomen zijn niet beter te verklaren op grond van reeds bestaande geestelijke stoornissen zoals de depressieve stoornis, schizofrenie.
  • De symptomen verdwijnen binnen ongeveer een maand na stopzetting van het middelengebruik geheel of vrijwel geheel.
  • U moet altijd bedacht zijn op de mogelijkheid dat middelengebruik de oorzaak van uw psychiatrische symptomen is. Onderstaande tabel zal u helpen dit na te gaan; hierin zijn de typische door elke middelencategorie veroorzaakte psychiatrische symptomen op een rijtje te gezet.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstballen van piepschuimBen je op zoek naar lichte kerstballen die niet stuk vallen? Maar wil je niet van die lelijke plastic ballen in je boom?…
VOC, oftewel vluchtige organische componentenOnder VOC´s vallen formaldehyde, veel pesticiden, oplosmiddelen en een reeks schoonmaakmiddelen. VOC´s bevatten koolstof…
SchildersziekteSchildersziekteVerfdampen zijn gevaarlijker dan men denkt. Het is daarom wel begrijpelijk dat sinds het jaar 2000 schilders alleen nog…
Kies je muurbekleding zorgvuldigOp diverse plekken in het huis hebben muren veel te lijden. Denk bijvoorbeeld eens aan de ingang of aan smalle ruimten w…

Probleem of stoornis: Behandeling verslavingenDe behandeling van met middelengebruik verbandhoudende problemen hangt af van het soort middel, de specifieke problemen…
Cafeine in koffieWat is cafeïne en wat gebeurt er als je teveel cafeïne binnen krijgt? Wanneer ben je verslaafd aan cafeïne en hoe kom je…
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.