Verslaafd aan de liefde

Verslaafd aan de liefde Vlinders in je buik. Nergens anders meer aan kunnen denken dan aan die ene persoon. Het gevoel van aangename spanning en onzekerheid wanneer je bij hem of haar in de buurt bent. Je ogen niet van hem of haar af kunnen houden. Een korte blik in elkaars ogen kan je volledig van slag brengen. Een hunkerend verlangen om dicht bij deze persoon te zijn. Je krijgt geen hap door je keel. Je barst van de energie en je hebt het gevoel de hele wereld aan te kunnen… Je bent tot over je oren verliefd! Het is een heerlijk gevoel. Voor sommige mensen verandert dit gevoel van verliefdheid in een ware obsessie. Ze kunnen dan niet meer zonder de kick en de spanning die verliefdheid met zich meebrengt. Ze zijn verslaafd aan de liefde.

De wetenschappelijke verklaring van verliefdheid

Wanneer je verliefd bent, worden er in de hersenen verschillende hormonen en neurotransmitters zoals fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine aangemaakt in de hersenen, zodra je de persoon waar je verliefd op bent ziet. Deze stofjes zorgen voor een euforisch gevoel en zijn zeer verslavend. Het aankijken van een andere persoon of zelfs zijn of haar verschijning kan al voldoende zijn om dit proces in gang te zetten. Verliefdheid overkomt je dus, je kunt er niets aan doen. Je hebt echter wel zelf de keuze om een beginnende verliefdheid te voeden of juist te vermijden.

Verliefd op het verliefd zijn

Wanneer iemand verslaafd is aan de liefde is hij in feite verliefd op het verliefd zijn. Hij zal zodra zijn verliefde gevoel bij de ene persoon vermindert of verdwijnt op zoek gaan naar een andere persoon om weer diezelfde kick te ervaren die je krijgt wanneer je hopeloos verliefd bent. Hij zal ook proberen om onbereikbare personen te verleiden en dit zien als een uitdaging. Gedachten en fantasieën spelen hierbij een belangrijke rol om een verliefd gevoel te krijgen en te behouden, zolang de versier- of verleidingspoging nog niet geslaagd is.

Liefdesverdriet = Afkicken

Hoe vreemd het je misschien ook in de oren klinkt, liefdesverdriet is afkicken. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het gevoel van liefdesverdriet dezelfde delen in de hersenen stimuleert als iemand die probeert af te kicken van een cocaïneverslaving. Dit verklaart deels waarom de gevoelens en het gedrag van de persoon met liefdesverdriet zo moeilijk te controleren zijn. Het verklaart eveneens dat een liefdesverslaafde zo snel mogelijk op zoek gaat naar een potentiële ‘nieuwe liefde’ wanneer versierpogingen bij een persoon die hij op het oog heeft op niets dreigen uit te lopen.

Liefdesverslaving en seksverslaving

Liefdesverslaving en seksverslaving gaan vaak hand in hand; er is een dunne scheidingslijn tussen deze twee vormen van verslaving. De overeenkomsten tussen deze verslavingen zijn onder andere:

  • Constant op zoek naar bevestiging zijn
  • Verslavende hormonen en neurotransmitters worden aangemaakt in de hersenen
  • Een laag zelfbeeld
  • Veel mensen met deze verslaving zijn als kind tekort gedaan door hun ouders
  • Het op zoek zijn naar aandacht

Het is dan ook niet vreemd dat deze twee verslavingen vaak gecombineerd voorkomen. Wanneer je weet dat degene op wie je verliefd bent ook verliefd is op jou, is de stap naar seks makkelijk gezet.

Nadelige gevolgen voor een liefdesverslaafde

Net zoals bij elke verslaving is de persoon in kwestie volledig gepreoccupeerd met zijn of haar verslaving; het heeft de hoogste, zo niet de enige prioriteit. Andere dingen zoals familie, werk en diepere contacten/vriendschappen schuiven volledig naar de achtergrond. Vroeg of laat zal het leven van deze persoon enkel en alleen om de liefde en/of seks draaien. Wanneer je als verslaafde in een vaste relatie zit, brengt het ontzettend veel stress met zich mee. Je moet immers alles verborgen zien te houden voor je partner en voor je het weet, raak je verwikkelt in een web van leugens en bedrog.

Hulp bij een liefdesverslaving

De ene persoon is verslavingsgevoeliger dan de andere. Dit is gedeeltelijk genetisch bepaald. Het is niet nodig om jezelf kwalijk te nemen dat je verslaafd bent; verslaving is een hersenziekte. Jij neemt het iemand anders toch ook niet kwalijk als hij ziek wordt? Wanneer je vermoedt dat je lijdt aan een liefdesverslaving, zoek dan hulp. Deze verslaving is net zo serieus als bijvoorbeeld een drugs- of alcoholverslaving. Het verdwijnt niet vanzelf en het zal op den duur destructieve gevolgen hebben voor jezelf, je leven en de mensen om je heen.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…
Verslaafd zijn: kenmerken en middelenMensen kunnen verslaafd raken aan allerlei dingen. Alcohol, drugs en roken zijn de bekendste dingen, maar je kunt ook ve…
Christelijke hulp en voorlichting bij seksverslavingChristelijke hulp en voorlichting bij seksverslavingKun je seksverslaving voorkomen en zo niet welke hulp heb je dan nodig? Ook in christelijke gezinnen komt seksverslaving…
Verslaving en RETVerslaving en RETVerslaving begint bij steeds meer mensen wereldwijd een rol te spelen. Verslaving in het Westen gaat meestal om verslavi…

Stoppen met roken voordelen: gezondheid en uiterlijkStoppen met roken voordelen: gezondheid en uiterlijkStoppen met roken heeft veel voordelen voor je gezondheid op korte termijn en lange termijn. Sigaretten, sigaren en pijp…
Workaholisme: Verslaafd aan werkenWorkaholisme: Verslaafd aan werkenHoewel de term workaholic tegenwoordig ook vaak gebruikt wordt voor iemand die veel tijd besteedt aan zijn werk, wordt m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pretty Design, Pixabay
  • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/68/Andere-verslavingen/article/detail/1137483/2010/07/26/Liefdesverdriet-heeft-zelfde-effect-als-drugsverslaving.dhtml
  • http://www.trajectum.hu.nl/verliefd_verslaafd
  • http://www.gezondheidenco.nl/liefde-heeft-een-keerzijde-een-liefdesverslaafde-kan-niet-leven-zonder-bevestiging/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Verliefdheid
  • http://www.psyned.nl/seksverslaving
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.