Paddo’s, waarom zou je je ‘gek’ eten?

Paddo’s, waarom zou je je ‘gek’ eten? Paddo’s zijn regelmatig negatief in het nieuws geweest. Meestal als er iemand was overleden na het gebruik van paddo’s. Paddo’s zijn (al dan niet gedroogde) paddenstoelen die door gebruikers gegeten worden (soms gedronken in thee) die hallucinaties (kunnen) veroorzaken. Waarom kunnen mensen doodgaan na het eten van paddo's?
Bron: KissesBron: Kisses
In 2007 besloot de minister van VWC ook het verkopen van verse paddo’s strafbaar te stellen. Paddo’s bevatten de stoffen Psilocybine en psilocine, die op lijst 1 staan van de Opiumwet. Paddo’s vallen daarom onder harddrugs en moeten ook als zodanig beschouwd worden. Onschuldig zijn paddo’s dus zeker niet. Dit geldt ook voor (andere) middelen waarin Psilocybine en psilocine verwerkt zijn, en natuurlijk ook voor gedroogde paddo’s, waarin de stoffen juist nog sterker geconcentreerd in voorkomen. De effecten van paddo’s kunnen zeer hevig zijn, en daar treedt het gevaar op. Gebruikers van paddo’s kunnen ervaringen hebben die uiteenlopend zijn. Gevoelens worden over het algemeen versterkt, dus als de gebruiker al wat somber was, loopt hij/zij de kans dat deze gevoelens veel sterker en dieper worden. Was iemand al vrolijk, dan kan de gebruiker vrolijker worden, maar de stemming kan ook weer omslaan in angst of somberheid.


Flippen of 'bad trip'

In het ergste geval gaat de gebruiker ernstig flippen, wat wil zeggen dat de realiteit volledig uit het oog verloren wordt en dat dit veel angsten oproept. Omdat Psilocybine en psilocine ook hallucinaties veroorzaken, kan de gebruiker alle besef van tijd en ruimte kwijtraken, en de realiteit zodanig anders beleven, dat een gevaarlijke situatie ontstaat. Voorbeelden van de realiteit kwijtraken:
  • echt niet meer weten wat onder of boven is
  • overtuigd zijn dat groot gevaar dreigt
  • doodsangst
  • onrealistische en gevaarlijke inbeeldingen zoals (bijvoorbeeld) geloven dat je vliegen kunt
Mensen die flippen zijn vaak (extreem) angstig, zien dingen die er niet zijn maar zijn overtuigd dat die dingen er wel zijn, ze kunnen uit angst en verwarring agressief worden, of ze hebben zoveel angst dat ze met geen mogelijkheid nog te kalmeren zijn en lopen door totale paniek veel risico. Ze kunnen wegrennen, zich verstoppen, of zelfs in paniek uit het raam springen. Professionele hulp is bij ‘flippen’ van groot belang.

Negatieve effecten die worden beleefd bij gebruik van paddo’s

  • In de war raken, geïrriteerd en geagiteerd reageren, onrustig en opgejaagd
  • Angstaanvallen
  • Griezelige hallucinaties die niet van echt te onderscheiden zijn
  • Paranoïde gedachten en paranoïde gedrag
  • Depressiviteit en verdriet
  • Angst en overtuiging dat de ‘bad trip’ altijd zal blijven voortduren
  • Realiteit en fantasie/hallucinaties niet meer uit elkaar kunnen houden
  • Niet meer weten wie je zelf bent, je geheugen lijkt gewist
  • Wat je beleeft, beleef je zo werkelijk als echte dingen, je kunt dus zelf nauwelijks bevatten dat wat je beleeft of ziet, niet echt is
  • Kil en koud, rillingen, misselijkheid, dorst, maagpijn, het gevoel niet meer op de benen te kunnen staan

Ook de omgeving waarin een gebruiker zich bevindt kan een negatief effect hebben, of de persoon in kwestie voelde zich al niet zo gelukkig en deze gevoelens komen door de paddo’s ineens in alle heftigheid naar boven en lopen uit de hand.

Smaak

Paddo’s smaken niet aangenaam en menigeen wordt er misselijk van. Volwassenen zullen na 4 tot 12 milligram werkzame stof trip effect hebben. Als het trip effect eenmaal in gang is gezet, kan dit niet meer gestopt worden. De stof moet dan eerst tijd hebben om uit te werken. Vanaf 8 milligram werkzame stof kan het tripeffect echter al heftig worden. De trip duurt 3 tot 8 uur, waarvan de eerste paar uur het heftigste zijn.

Dosering paddo’s moeilijk

Aan een paddo is niet goed te zien hoeveel werkzame stof deze bevat, daarom is het moeilijk om goed te doseren, als er al van een goede dosering gesproken kan worden in het geval van paddo’s. Men gebruikt daarom snel te veel. Het komt vrij vaak voor dat paddo’s negatief uitwerken. Mensen die een bad trip doormaken, moeten niet alleen gelaten worden. Als men mensen met een bad trip alleen laat is de kans groot dat het helemaal verkeerd gaat. Men zoekt hulp.

Hulpverlening

Hulpverlening zal de persoon in de gaten houden en proberen gerust te stellen door hem/haar (steeds) uit te leggen dat het middel de oorzaak is van de dingen die hij/zij beleeft en dat dit weer over zal gaan. Er wordt een rustige plek gezocht met weinig prikkels. Men probeer de aandacht te verleggen naar iets prettigs. Als de negatieve trip aanhoudt en de gebruiker niet kalmeert of als er een situatie ontstaat die risicovol is, kan een arts middelen toedienen die de bad trip stoppen of verminderen. Dit is afhankelijk van het middel die de (bad) trip heeft veroorzaakt. Bij te hoge dosering en een bad trip kan een gebruiker de controle over zichzelf geheel verliezen omdat hij/zij de realiteit gewoon volledig uit het oog verliest. men weet bijvoorbeeld niet meer wie hij/zij zelf is, en hij/zij kan alles beleven alsof hij/zij in een wereld zit die niet echt is. Men raakt bij een bad trip vak overtuigd dat dit de realiteit is en dat deze 'realiteit' dus nooit meer weg zal gaan. Het is begrijpelijk dat dit erg veel angst oproept. Mensen die eerder psychosen hebben doorgemaakt, zijn extra gevoelig voor de negatieve effecten van paddo’s. Sommige gebruikers zeggen dat zoetigheid (druivensuiker) of vitamine C kan bijdragen aan het afremmen van een trip. De vraag of dit wetenschappelijk kan worden onderbouwd blijft onbeantwoord.

Dodelijk?

  • In maart 2007 sprong een Frans meisje van een brug in Amsterdam na het eten van Paddo's. Ze was overtuigd dat ze kon vliegen. Ze overleefde haar sprong niet.
  • In juli 2007 raakte en IJslander zwaargewond nadat hij uit het raam was gesprongen van zijn hotelkamer, na het eten van Paddo's. Hij dacht dat hij achtervolgd werden zijn angst was zo groot dat hij uit het raam probeerde te vluchten door eruit te springen.
  • In juni 2007 gooide een man de ramen van zijn kamer kapot, waardoor mensen op straat gewond raakten. Ook hij was doorgedraaid na het eten van paddo's. Het incident had geen sterfgevallen tot gevolg.
  • In augustus 2008 sprong een achttienjarige jongen in Den-Haag uit het raam na het eten van Paddo's. Hij stierf korte tijd later
Dit zijn slechts enkele voorbeelden die aanleiding hebben gegeven tot het verbieden van Paddo's.

Flashbacks

Op lange termijn kunnen soms flashbacks van een trip optreden.

Paddo's verboden in Nederland

Vanaf november 2008 is het in Nederland verboden om paddo's te verkopen of te verhandelen. Paddo's staan op lijst 2 van de Opiumwet

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paddo gebruik: effecten en risico’sPaddo gebruik: effecten en risico’sPaddo's worden gebruikt om een ontspannen gevoel te krijgen en de wereld om je heen anders te ervaren. Er zijn verschill…
Paddenstoelen met een hallucinerende werking: paddo'sPaddenstoelen met een hallucinerende werking: paddo'sIn het woordenboek van Van Dale wordt paddo omschreven als paddenstoel die om zijn hallucinerende werking gegeten wordt.…
Paddo's: de soorten en werkingPaddo's: de soorten en werking"Op een grote paddestoel, s'morgens in de vroegte"... Hoewel dit alombekende kinderliedje net als de hallucinogene padde…

Binge Eating Disorder (BED)Binge Eating Disorder (BED)Dan pak ik al het voedsel dat ik pakken, kan stop het in mijn mond, vaak zonder te proeven, vaak zonder te kauwen, slik…
Alcoholverslaving behandeling: verslavingskliniekAlcoholverslaving behandeling: verslavingskliniekWanneer je verslaafd aan alcohol bent en af wilt kicken, is een alcoholverslaving behandeling in een van de vele ontwenn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • www.jellinek.nl
  • http://www.trimbos.nl/
  • http://www.drugsinfoteam.nl/drugsinfo/paddestoelen/paddo-feiten/
  • http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2007/7/Toerist-springt-uit-hotelraam-na-eten-paddos-ELSEVIER130874W/
  • Afbeelding bron 1: Kisses
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.