De schadelijke effecten van roken

Jaarlijks overlijden er ongeveer 2.2 miljoen mensen over de hele wereld aan de gevolgen van roken. In Nederland sterven ongeveer 22.000 mensen tengevolge van roken. Mensen die roken hebben 10 tot 100 keer meer kans op het krijgen van longkanker dan niet-rokers. Uit onderzoek is gebleken dat rokers 50 tot 100% meer kans hebben op het krijgen van hartproblemen door vernauwing van de bloedvaten. Daarbij neemt de levensverwachting aanzienlijk af.

Wat gebeurt er bij roken?

Als je een sigaret aansteekt en inhaleert, gaat de rook via de mond de longen in. De hete rook brandt in de keel en beschadigt de binnenzijde van de longen. De bronchiën en luchtpijpen die de lucht naar de longen voeren raken geïrriteerd. Door te hoesten probeert het lichaam de rook weer naar buiten te krijgen. Zelfs mensen die al heel lang roken moeten vaak hoesten als zij de eerste sigaret van die dag op steken. De teer in de sigaret is zwart en kleverig, net als de teer op die op de wegen wordt aangebracht. Het wordt verzameld en de giftige chemicaliën worden opgenomen in het bloed. Chemicaliën uit de rook passeren het longweefsel en komen in het bloed terecht. Het bloed vervoert gewoonlijk een behoorlijke hoeveelheid zuurstof naar de hersenen, het hart en elke andere cel in het lichaam. Maar de koolmonoxide in de rook berooft het lichaam van een bepaalde hoeveelheid benodigde zuurstof. Als iemand langere tijd rookt kan de voortdurende aanwezigheid van koolmonoxide in het bloed, hart- en vaatziekten veroorzaken. Ook nicotine komt in het bloed terecht. Hierdoor gaat het hart sneller slaan en worden de zenuwen in de hersenen aangetast.

Normaal groeien de longen tot het vijfentwintigste levensjaar. Daarna neemt de longfunctie zeer geleidelijk af. Dit komt bij iedereen voor. Bij mensen die roken kan de longfunctie echter veel sneller afnemen, en het “verouderingsproces” van de longen versnellen.

Tabak veroorzaakt:

  • 80-90% van alle sterfgevallen door longkanker
  • 80% van alle sterfgevallen door chronische bronchitis
  • 30% van alle sterfgevallen door kanker
  • 20-25% van alle sterfgevallen door hartinfarct
  • 20% van alle sterfgevallen door cardiovasculaire aandoeningen

Bestanddelen sigarettenrook

Er zitten ongeveer 4.000 chemische stoffen in sigaretten. Van 400 van deze stoffen is bekend dat ze kankerverwekkend zijn. Onder de 4000 chemische stoffen vallen onder andere: teer, nicotine, koolmonoxide, ammoniak en formaldehyde.

Nicotine

De nicotine in sigaretten heeft een effect op de hersenen, het neuro-syteem, cardiovasculaire systeem, het gastro-intestinale systeem en op de skeletspieren. Bij een lage doses werkt nicotine stimulerend maar in hoge doses werkt het remmend. Nicotine stimuleert de dopamine-productie. De bloeddruk stijgt doordat de vaten vernauwen en de eetlust neemt af. Nicotine veroorzaakt verder ook de bruine verkleuring van de vingertoppen en verlamt ook de werking van de trilharen die in de luchtwegen een filtrerende vervullen. Afhankelijk van de mate van roken veroorzaken nicotine en andere stoffen die in tabak zitten een verandering in de biologische beschikbaarheid, verdeling of eliminatie van sommige geneesmiddelen. Roken verhoogd de metabolische activiteit van CYP1A2.

Teer

Teer kan het slijmvlies van de luchtwegen op een zodanige manier prikkelen dat hierdoor chronische bronchitis of longemfyseem ontstaat. Daarnaast is teer de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van longkanker en kwaadaardige gezwellen van het strottenhoofd.

Koolmonoxide

Koolmonoxide vermindert het zuurstoftransport in de bloedbaan. Het hecht zich namelijk 200 keer sneller aan rode bloedcellen dan zuurstof. De rode bloedcellen vervoeren normaal gesproken de zuurstof vanuit de longen naar andere delen in het lichaam. Koolmonoxide neemt tijdens het roken de plaats van zuurstof in. Koolmonoxide vormt een stabielere verbinding met de bloedkleurstof (hemoglobine) dan zuurstof en koolzuur. Het verdringt zuurstof van de bindingsplaats. De transportmogelijkheden van hemoglobine voor zuurstof en kooldioxide worden door koolmonoxide geblokkeerd en de weefsels krijgen te minder/te weinig zuurstof.

Ammoniak en formaldehyde

Ammoniak en formaldehyde verminderen de werking van het trilhaarsysteem in de luchtwegen en kunnen het slijmvlies van de luchtwegen zodanig irriteren dat er een chronische ontsteking ontstaat. Stoffen als ammoniak worden door tabak gemengd om de werking van nicotine te versterken. Ze versterken het verslavende effect van nicotine.
© 2008 - 2024 Baasb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roken: heel slecht voor de gezondheidRoken: heel slecht voor de gezondheidOngeveer 27,9% van de mensen in Nederland rookt. Iedereen weet dat roken slecht voor je is, maar toch blijven er heel ve…
Roken schadelijker dan gedacht!Roken, wie kent het niet? 27,5 % van Nederland rookt. 27% van de vrouwen en 28% van de mannen in Nederland neemt elke da…
Roken, de minder leuke kantRoken, de minder leuke kantIn tabaksrook zitten heel veel schadelijke stoffen, zo’n 40.000. Slechts 1 van al die stoffen is verslavend, nicotine. D…
Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Veel mensen denken dat sigaren minder ongezond zijn dan sigaretten omdat je sigaren niet inhaleert, maar is dat eigenlij…

Lichamelijke voordelen als gevolg van het stoppen met rokenLichamelijke voordelen als gevolg van het stoppen met rokenWaarom je moet stoppen met roken lijkt heel duidelijk te zijn. Het staat zelfs op elk pakje sigaretten. Het is natuurlij…
Verslaving en RETVerslaving en RETVerslaving begint bij steeds meer mensen wereldwijd een rol te spelen. Verslaving in het Westen gaat meestal om verslavi…
Baasb (86 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.