Stoppen met roken: Zo lukt het echt!

Ach ja, we weten het allemaal: roken is niet goed. Je kunt het zelfs zwart op wit op het pakje lezen! Daarom heeft het geen zin om nog stil te staan bij alle voordelen van een `no smoking'-leven. Je kent ze allicht uit het hoofd: het is gezond, je kleren en je adem blijven fris, je bespaart een smak geld... En toch blijven we onszelf en masse vergiftigen. Al eens stilgestaan bij de vraag waarom je toch blijft roken?
De meest voorkomende uitspraken van rokers om toch maar niet te moeten stoppen op een rij en het feit of deze uitspraken waar zijn of niet waar zijn:

'Ik hou van roken'

Niet waar. Als je, met wat je nu weet, kon teruggaan naar het moment waarop die eerste sigaret opstak, zou je dan opnieuw beginnen roken? Heel eerlijk? Inderdaad...

'Ik kan niet stoppen'

Niet waar. Een sigaret is inderdaad een drug die net zo verslavend werkt als cocaïne of heroïne. Heel veel rokers zijn ervan overtuigd dat ze gewoon niet zonder kunnen. Toch kunnen heel wat stoppers met de hand op het hart vertellen dat ze van deze verslaving verlost geraakten zonder hun omgeving gek te maken. En dan kun jij dat zéker! Misschien ben je momenteel gewoon niet zo heel gemotiveerd...

'Ik heb geen wilskracht'

Niet waar. Trouwens, het gaat niet om de wil te stoppen met roken, maar om je wens om te stoppen. Als je de nadelige gevolgen van deze verslaving inziet, zal je wens en de motivatie om te stoppen met roken alleen maar groter worden. Uit die motivatie ontstaat de wilskracht om ermee te stoppen en om door te zetten, ondanks alle obstakels op je weg.

'Ik rook met mate'

Waar. Maar dat wil niet zeggen dat het zo blijft. Maar liefst 30 tot 50% van de personen die proeven van een sigaret worden regelmatige rokers. Beginnende rokers overschatten vaak hun capaciteit om niet verslaafd te raken. Waarom? Omdat ze hun eerste sigaret smerig vinden. Ze zijn ervan overtuigd dat ze nooit verslaafd zullen raken aan iets wat zo schadelijk is. Maar onopgemerkt doet de nicotine de rest... Gelegenheidsrokers trappen geleidelijk in de val: bij elke trek verscherpt de nicotine zijn invloed en wordt de verslaving steeds hardnekkiger.

'Iedereen rookt'

Niet waar. Wat de Belgische bevolking betreft, steeg het percentage rokers in 2008 tot 30%. Zo'n 3% van de Belgen is gelegenheidsroker,19% oud-roker en 48% heeft nooit gerookt.* Kortom: twee derde van de Belgen rookt dus niet. Bovendien zal het volledige rookverbod in de horeca er ongetwijfeld nog méér mensen toe aanzetten te stoppen met roken.
(Bron: Ipsos-enquête voor de Stichting tegen Kanker)

'Mijn opa rookte als een Turk en is er toch niet aan gestorven'

Waar. Hij had het geluk te behoren tot die 50% van de rokers die níét sterven aan ziektes die rechtstreeks verband houden met nicotinevergiftiging. Dat heeft te maken met je genen, je omgeving, je leefgewoontes en de manier waarop je in het leven staat. Eigenlijk heb je dus één kans op twee om te ontsnappen aan een dood die veroorzaakt werd door nicotinevergiffiging. Maar wil je echt Russische roulette spelen? En hoe verliepen de laatste tien jaar van je grootvaders leven?

'Van stoppen met roken word je dik'

Waar. Maar ook al doet roken je hongergevoel verdwijnen, het zorgt ook voor een grauwe huidsldeur en vroegtijdige rimpels. Bovendien is een nicotinetekort eigenlijk niet hetzelfde als een hongergevoel. Heel wat ex-rokers gaan eten om het gemis weg te werken. De extra kilo's tijdens de ontwenningsperiode komen er dus aan doordat je je sigaret vervangt door eten. Als je je daar bewust van bent, kun je proberen om erop te letten. Het duurt een week of drie vooraleer de nicotine uit je lichaam is. Ga dus niet als een bezetene eten, maar haal diep adem, rek je uit en drink een glas water. Of maak een wandeling. Op die manier werk je zelfs nog meer afvalstoffen weg.

'Een sigaret brengt me tot rust en verjaagt de stress'

Niet waar. Het is eerder tegenovergesteld. Het idee bijna een sigaret te krijgen, bezorgt je stress. Pas als je je hersenen hun dosis nicotine geeft, voel je die troost. Een streepje biologie: je hersenen brengen je op de hoogte van een nicotinegebrek met boodschappen van spanning. Het menselijk lichaam is fysiologisch opgebouwd om pijn te vermijden, en dus steek je een sigaret op om een einde te maken aan die spanning. Een vicieuze cirkel, dus. Trouwens, vergeet niet dat je, vooraleer je begon te roken, geen sigaret nodig had om te ontspannen. Wil je die rust terugvinden? Adem dan rustig twee of drie keer diep in en uit, of neem een paar minuten pauze en ga een luchtje scheppen.

'Het is geen goed moment om te stoppen nu'

Niet waar. Al kun je zo natuurlijk altijd de deadline verschuiven. Je verbergt je achter een periode van stress op het werk, een verhuis, een liefdesbreuk... Als je wacht tot de vakantie
om te stoppen, zul je achterafbij de geringste stress opnieuw beginnen. Het perfecte moment om te stoppen met roken is... nu. Bovendien bewijs je zo dat je perfect in staat bent om moeilijkere periodes door te komen zonder sigaret.

'Ik ga een rothumeur hebben'

Niet waar. Je zult snel geïrriteerd zijn, maar dat duurt maar even. Twee of drie weken, maximaal. Het maakt deel uit van de afkickverschijnselen. En er zijn er nog: de twee eerste dagen voelt het alsof je in een soort roes zit, want je lichaam krijgt meer zuurstof dan gewoonlijk. Je bent je nu volop aan het aanpassen aan het gebrek aan nicotine, die fungeerde als stimulerend middel. Je zult ook twee of drie weken last hebben van vermoeidheid. Om die het hoofd te kunnen bieden, moet je genoeg slapen, bewegen, gezond eten en veel water drinken.

'Je moet van iets doodgaan'

Waar. Maar zou je dat ook durven zeggen tegen iemand die lijdt aan terminale longkanker?
© 2010 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Stoppen met roken met nicotinezuigtablettenStoppen met roken met nicotinezuigtablettenStoppen met roken is voor velen jaarlijks een goed voornemen. Toch hebben veel mensen grote moeite met het stoppen met r…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?" Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van…

Stoppen met roken: doorzettingsvermogen en bewustzijnStoppen met roken: doorzettingsvermogen en bewustzijnRoken is een hardnekkige verslaving, zelfs na het stoppen blijft een lichte neiging naar een sigaret bestaan. Toch zijn…
Alcohol, toen en nuAlcohol, toen en nuAlcohol is één van de meest bekende genotsmiddelen. Volgens onderzoeken lag enkele jaren geleden het doorsnee verbruik v…
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.