Verslavingskliniek

Verslavingskliniek Er is een veelheid aan zaken waaraan mensen verslaafd kunnen raken, de bekenste zijn: drugs, alcohol, gokken, games, medicijnen, seks en vormen van eetverslaving. Indien er op eigen kracht niet meer uit de verslavingssituatie kan worden gekomen, kan een behandeling in een verslavingsklininiek voor een oplossing van het probleem zorgen.

Famile en vrienden

Indien er sprake is van een verslaving, dan zal er in eerste instantie vaak worden geprobeerd om er zelf van af te komen, meestal met behulp van familie, vrienden en/of kennissen. Deze keuze ligt voor de hand, omdat de mensen die dicht bij de verslaafde staan in eerste instantie het dichtstbijzijnde vangnet vormen. Omdat het afkicken van een verslaving vaak een zware en moeilijke zaak is, kan het echter zo zijn dat het niet mogelijk is om dit op eigen kracht, al dan niet met behulp van bekenden, te doen.

Twaalf stappen Minnesota

Veel verslavingsklinieken werken met het zogenaamde: "Twaalf Stappen Minnesota Model". De methode is gebaseerd op een methode welke is uitgewerkt door een New Yorkse effectenmakelaar uit de jaren 30 van de vorige eeuw, en welke beschreven staat in het boek "Alcoholics Anonymous". Het betreft hier een mengeling van zaken welke eerder beschreven zijn door o.a. het Boedisme, Carl Jung, William James, Kierkegaard en anderen. Hieruit hebben zich diverse therapeutische behandelingen ontwikkeld welke door veel vooraanstaande verslavingsklinieken worden gebruikt.

Verslavingsklinieken in Nederland

In Nederland bevinden zich een groot aantal belangrijke verlslavingsklinieken. De hier aangeboden lijst is niet compleet maar geeft een indruk van wat er zoal in Nederland te vinden is op het gebied van verslavingsklinieken. Indien je op zoek bent naar een verslavingskliniek voor jezelf of iemand in je directe omgeving, zoek dan eerst eens rond op het Internet om te zien wat er zoal geboden wordt.

Jellinek

Jellinek is een naam welke vaak voorkomt als het over verslaving of verslavingsproblematiek gaat. Jellinek Minnesota is een onderdeel van deze bekende Amsterdamse verslavingskllniek. Jellinek Minnesota biedt zowel dagbehandeling alsook behandeling onder klinische opname aan. De nadruk ligt op de behandeling in groepen, uiteraard onder begeleiding van ervaren specialisten. Er worden onder andere behandelingen gegeven voor mensen die lijden aan: alcoholverslaving, cannabisverslaving, cocaïneverslaving en gokverslaving.

Addiction-Solutions

Deze aanbieder van verslavingszorg beschikt in Nederland over een zevental locaties waar hulp geboden wordt aan verslaafden.
De plaatsen waar hulp aangeboden wordt zijn: Alkmaar, Amsterdam, Barneveld, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Voorthuizen. Ook bij Addiction-Solutions wordt er, naast reguliere behandelingen, gewerkt volgens het 12 stappen Minnesotamodel. Het volgen van zo een programma duurt hier minimaal 28 dagen. Uitgebreide informatie is te vinden op de website van Addiction-Solution.

Mirage Minnesota

Mirage Minnesota is de langstbestaande verslavingskliniek in Nederland. Mirage Minnesota bevindt zich in een aantal panden in een bosrijke omgeving van het duingebied ten zuiden van den Haag. Een groot deel van het team bestaat uit ervaringsdeskundigen met een gemiddelde van meer dan 12 jaar nuchter- c.q. clean. De overige professionals werken gemiddeld al meer dan 20 jaar in de verslavingszorg. Verreweg de meeste teamleden hebben in Minnesota in de Verenigde Staten een extra opleiding gehad om te werken met het Minnesotamodel.

U-Center

Het U-Center onderscheidt zich van andere verslavingsklinieken omdat de ambiance er één is van luxe en comfort. Bij U-Center vindt men dat indien er sprake is van een intensief programma, dit het beste gepaard kan gaan met luxe en comfort. Veel patiènten zijn dan ook leidinggevenden of ondernemers. De kliniek is ondergebracht in een luxe resort met o.a een zwembad, fitness en een eigen restaurant.

Kosten

Overal het algemeen worden de kosten van het verblijf en de behandeling in een verslavingskliniek vergoed door de verzekering. Alle bovenstaande verslavingsklinieken zijn erkend als GGZ-instelling volgens de wet WTZi en hebben een erkenning als "medisch specialistische instelling met ambulante en klinische zorg ". Hoeveel er door de verzekering vergoed wordt is afhankelijk van de soort verzekering. Daarnaast kan het zijn dat er sprake is van een eigen risico en zijn er soms kosten welke niet door de verzekering worden gedekt. Bij het kiezen voor een kliniek dient men zich dan ook goed op de hoogte te stellen van het totale financiële plaatje!
© 2011 - 2024 Cric2010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik wil hulp bij verslavingIk wil hulp bij verslavingWanneer je op een punt aangekomen bent dat je aan een verslaving denkt én hulp bij verslaving wilt zijn er diverse mogel…
Afkicken - Hoe kom ik van mijn verslaving af?Afkicken - Hoe kom ik van mijn verslaving af?Verslaafd raken is één ding maar afkicken is vele malen lastiger. Als verslaafde kan je veel negatieve invloed hebben op…
Verslaving en RETVerslaving en RETVerslaving begint bij steeds meer mensen wereldwijd een rol te spelen. Verslaving in het Westen gaat meestal om verslavi…
Afkicken, waarom is het zo moeilijk?Afkicken, waarom is het zo moeilijk?Als je eenmaal verslaafd bent geraakt aan bepaalde middelen, moet je maar weer proberen om er vanaf te komen. Afkicken v…

Ready for Change: bewezen effect bij verslavingReady for Change: bewezen effect bij verslavingVerslaving. Inmiddels begrijpen we dat iedereen een verslaving kan hebben, of het nu is aan roken, drinken, of een bepaa…
Als stoppen met roken maar niet luktAls stoppen met roken maar niet luktStoppen met roken. Succesverhalen alom. Maar er zijn hele volksstammen bij wie het niet zomaar lukt. Dat is niet zomaar…
Bronnen en referenties
  • Websites van de verschillende verslavingsklinieken.
Cric2010 (30 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.