Automutilatie, zelfverwonding

Automutilatie betekend jezelf opzettelijk verwonden. De mensen die aan automutilatie lijden zijn niet bewust uit op zelfdoding. Ze verwonden zichzelf omdat ze zich er 'beter' door voelen. Het is een verslaving, en het komt vooral voor bij mensen met een borderline stoornis.

Zelfverwonding

Zelfverwonding kan vele vormen aannemen. Dit kan zijn; krassen, ergens tegen aan slaan of jezelf snijden of branden.

Bijna alle mensen die zichzelf verwonden zijn vaak ongelukkig, ze zitten diep in de put en kroppen problemen op. Deze mensen hebben ooit zeer pijnlijke of schokkende ervaringen meegemaakt, die sterke gevoelens van schuld, woede, angst en pijn hebben opgewekt. Ze hebben vaak het gevoel door niemand begrepen te worden en dat ze nergens terecht kunnen.

Ze gaan zichzelf verwonden, met de hoop dat ze zich daarna weer wat beter voelen. Ze voelen zich weer ontspannen en hebben het idee dat ze door zichzelf te verwonden heel even de problemen hebben verholpen. Dit gevoel is dan ook maar voor korte duur. Het gevoel dat je je weer ongelukkig en slecht voelt, komt snel weer terug. Zelfverwonding heeft negatieve gevolgen, zoals zelfhaat, gevoelens van schuld, waardeloosheid en zwakte. Ook de blijvende schade, de littekens, kunnen je een slecht gevoel geven.

Zelfverwonding heeft ook lichamelijke gevolgen. Zo kan het zijn dat de littekens je hele leven zichtbaar zijn. Gevolgen hier van is dat je bijvoorbeeld in de zomer t-shirts met lange mouwen draagt, en niet durft te gaan zwemmen of te sporten. Je bent bang dat anderen het zien en je raar aan kijken, je gek noemen of er naar gaan vragen. Mensen kunnen afwijkend gaan reageren, omdat ze niet begrijpen waarom je jezelf verwond. De meeste mensen snappen het niet, en kunnen er niet goed mee om gaan.

Redenen om jezelf te verwonden zijn:
  • Opvullen van innerlijke leegte, jezelf verwonden zien als 'iets wat bij je hoort', doordat je je minder eenzaam voelt.
  • Vermindering van negatieve gevoelens, je verwond jezelf zodat je weer wat positiever kan gaan denken.
  • Je machtig voelen, controle hebben over de pijn en bewijzen dat je dit goed kunt verdragen.
  • Uiting van woede of angst.
  • Het laten zien dat je hulp nodig hebt, aandacht vragen.
  • Het opvullen van een leegte.

Stoppen met jezelf verwonden.

Als je wilt stoppen met jezelf te verwonden, moet je er voor de volle 100% voor gaan. Het zal er moeilijk worden, omdat je vaak tegenslagen zult hebben, waardoor je weer erg de drang hebt om jezelf te verwonden. Zorg er daarom ook voor dat je altijd iemand hebt om mee te kunnen praten, die je elk moment van de dag kunt bellen om steun te zoeken, een persoon die je begrijpt. Wat ook kan helpen tegen drang is afleiding zoeken. Pak een goed boek en ga lezen, of ga een stukje hardlopen. Elke dag je gevoelens opschrijven in een soort dagboek is ook een goed idee.

Nog een optie is om professionele hulp te zoeken. Ook hier moet je 100% achter staan, anders heeft het geen zin. Als je écht wilt stoppen, dan kun je dit ook en doe je er alles aan om een eind te maken aan de zelfverwonding. Er zullen vaak dagen zijn dat je het op wilt geven en het niet meer ziet zitten om het door te zetten, maar juist op die dagen moet je even doorbijten en het proberen door te zetten. Want hoe langer je het volhoudt, hoe beter het met je zal gaan.
© 2012 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfbeschadiging als Sociaal feitZelfbeschadiging vanuit een sociologische benadering. Allereerst zal ik vertellen hoe de socioloog Durkheim het begrip ‘…
Zelfverwonding (zelfbeschadigend gedrag): SymptomenZelfverwonding (zelfbeschadigend gedrag): SymptomenZelfverwonding, (zelfbeschadiging, automutilatie) is een psychische aandoening waarbij een patiënt zichzelf opzettelijk…
Zelfverwonding - wat is het?Zelfverwonding - wat is het?Zelfverwonding of automutilatie is het jezelf opzettelijk beschadigen. Dit kan op de meest uiteenlopende manieren. De be…
Automutilatie, wat is dat?In Nederland worden 17.000 mensen jaarlijks op de Eerste Hulp behandeld aan verwondingen die ze zelf opzettelijk hebben…

De psychologie achter het rokenRoken is voor velen van ons een gewoonte geworden. We vinden het fijn om na die uitputtende werkdag dat heerlijke sigare…
Herkennen en testen van drugsgebruik bij puberHerkennen en testen van drugsgebruik bij puberHeb je het vermoeden van drugsgebruik bij je zoon, dochter? Je kunt er achter komen door een drugstest af te nemen. Maar…
Bronnen en referenties
  • http://www.medilex.nl/congressen/Wanhopigejongeren#/congres
Stacey (42 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.