Leverkanker: geregistreerd aantal gevallen verdubbeld

Leverkanker: geregistreerd aantal gevallen verdubbeld Op zich is leverkanker een ziekte die - gelukkig - slechts in beperkte mate om zich heen grijpt. Maar het aantal geregistreerde gevallen van deze vrij zeldzame vorm van kanker is wél aan een opmars bezig, meldt een update van het Erasmus MC in Rotterdam. Al blijft het aantal gevallen in absolute getallen beperkt, toch is elk geval van leverkanker er een te veel. Wat is de oorzaak van deze verdubbeling? En wat kunnen we doen om het aantal gevallen van leverkanker terug te dringen, en bijtijds op te sporen? Leverkanker is op zich een ziekte die - gelukkig - slechts in beperkte mate om zich heen grijpt. Maar het is wel een vorm van kanker die volgens de beschikbare cijfers aan een opmars in geregistreerde gevallen bezig is. In 1992 werden 171 gevallen van leverkanker geregistreerd, zo meldt een persbericht van het Erasmus MC Rotterdam. Maar in 2009 is dat aantal ruim verdubbeld, naar 364 gevallen. Al is dat in absolute termen nog altijd een klein aantal van het totaal aan gevallen van kanker, elk geval is er een te veel. De vraag is dus: wat is de oorzaak van deze verdubbeling? En wat kunnen we eraan doen om het aantal gevallen van leverkanker terug te dringen?

Oorzaak en risico

Er is een mogelijke oorzaak voor het toenemende aantal gevallen van leverkanker die valt onder de noemer 'een geluk bij een ongeluk.' Er is namelijk de afgelopen jaren sprake van een betere screening van mensen die een verhoogd risico lopen op leverkanker. Daarvan is sprake bij mensen die een overmatige hoeveelheid alcohol consumeren, maar ook bij patiënten die een hepatitis B- of C-virusinfectie hebben. Dit alles blijkt uit de resultaten van het onderzoek van arts-onderzoeker Carlijn Witjes, die onlangs op dit onderzoek is gepromoveerd.

Schade aan de lever

Niet alleen mensen met een hepatitis B of C-besmetting, maar ook mensen met een beschadigde lever ten gevolge van alcoholgebruik hebben een bovengemiddeld risico op leverkanker. Wanneer patiënten onder behandeling zijn voor hepatitis, is het al goed gebruik om via een echo van de lever regelmatig te kijken of er sporen van mogelijke leverkanker te vinden zijn. Zoals voor veel soorten kanker geldt ook hier: hoe eerder leverkanker wordt ontdekt, des te beter de kans om de schade te beperken en te genezen.

Sterftecijfer kan omlaag

Helaas wordt leverkanker bij relatief veel patiënten pas in een laat stadium ontdekt. Dat maakt de kans op overleving gemiddeld erg klein: maar vijftien procent van de gehele patiëntengroep bij wie leverkanker wordt geconstateerd, leeft na vijf jaar nog. Carlijn Witjes is van mening dat dit sterftecijfer omlaag moet kunnen. Carlijn Witjes: "Er is winst te behalen door goede voorlichting te geven over de risico’s op leverkanker aan mensen met hepatitis B en C. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat naar schatting tien procent van de Chinese Rotterdammers besmet is met hepatitis B. Als zij zich geregeld zouden laten screenen bij een Maag-, Darm-, en Leverarts, zou leverkanker in een vroeger stadium kunnen worden opgespoord.’’

Multidisciplinaire behandelteams

Niet alleen via vroegtijdige opsporing, ook door doeltreffende vormen van behandeling is winst te halen bij genezing van leverkanker. Het blijkt uit Witjes' onderzoek dat mensen bij afwijkingen aan de lever snel moeten worden doorverwezen naar behandelcentra waar multidisciplinaire behandelteams werken. Witjes: "In multidisciplinaire teams kunnen dikwijls het snelst de beste diagnoses en behandelstrategieën worden bepaald.’’

Erasmus MC Rotterdam

Erasmus MC is het grootste Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap. Zij ontwikkelen kennis, dragen deze over aan toekomstige professionals en passen deze toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU): www.nfu.nl
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker: leverkankerEr zijn twee soorten leverkanker: primaire en secundaire leverkanker. Primaire leverkanker betekent dat de kanker in de…
Leverkanker: symptomen en behandelingLeverkanker: symptomen en behandelingLeverkanker kan primair zijn of een uitzaaiing van een kanker op een andere plaats in het lichaam. De primaire vorm komt…
Leverkanker: symptomen, diagnose en behandelingLeverkanker: symptomen, diagnose en behandelingLeverkanker (ook wel levercarcinoom genoemd) is een kankersoort die veel voorkomt. Er bestaan twee varianten van kanker…

Longkanker begrijpenLongkanker begrijpenJaarlijks komen er 9000 longkankerpatiënten bij. Bij mannen is dit, naast prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van…
Multiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSMultiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSWat is nou eigenlijk Multiple Sclerose ofwel MS? Hoe weet je of je misschien MS zou kunnen hebben of niet? Wat zijn de v…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Erasmus MC Rotterdam
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.