Daar is die vervelende verkoudheid weer!

Met het vallen van de bladeren wordt het weer kouder buiten. Wisselvalligheid troef en het is nog moeilijk in te schatten welke kleren je 's morgens moet aantrekken. Er zijn periodes van zonneschijn, maar ook van hevige wind en felle regenbuien. Een ideaal weertje dus om iets op te lopen. Een verkoudheid lijkt soms niet veraf en wanneer je begint te snuiten, lijkt het alsof je de komende week niet meer zal kunnen stoppen. Toch is het weer niet de grote boosdoener en zijn er een aantal tips om een verkoudheid te voorkomen of om het minder lang te laten aanslepen.

Vitamine C

Pillen en medicatie zijn in de meeste gevallen niet nodig. Toch kunnen vitaminen bij een verkoudheid hun werk doen. Mensen die een dagelijkse dosis van 200 mg innemen kunnen het risico op een verkoudheid tot de helft verkleinen. Voel je je even vatbaarder, dan is het misschien raadzaam om eens langs te gaan bij de apotheek of een kruidenwinkel. Gaat je verkoudheid niet over, dan raadpleeg je best een dokter.

Ga gerust naar buiten

Het is helemaal niet waar dat je verkoudheid verergert wanneer je naar buiten gaat. Je loopt de aandoening dan ook daar niet op. Vanaf de herfst kruipen de mensen wat dichter bij elkaar en ontstaan er broeihaarden van bacteriën. In de kou lopen heeft dus niets met het oprapen van een verkoudheid te maken. Waar je wel voor moet opletten, zijn de plaatsen waar heel wat mensen samen aan komen. Op die manier gaan de bacteriën ook gemakkelijk over van de ene naar de andere persoon. Denk maar aan de telefoon, deurklinken, het toetsenbord en de muis van je computer,... Veeg die regelmatig schoon met een propere zakdoek en gebruik af en toe een ontsmettingsmiddel. Zo verminder je het risico op het overdragen van een aandoening aanzienlijk.

Hard of niet hard snuiten

Soms raadt men je aan om hard te snuiten zodat alle vuiligheid naar buiten komt. Toch is dit niet de beste oplossing. Door hard te snuiten, kan de verkoudheid zich overzetten naar de sinussen waardoor je je nog ellendiger zal voelen. Het kan dan ook zijn dat je je over een langere periode belabberd en ziek voelt.

Vies snot is een goed teken

Snot is vies, maar deze afscheiding heeft een belangrijke functie. Soms kan die waterachtig zijn, maar vaak is die ook geel of zelfs groen. Je bent er helemaal niet erger aan toe als het snot een vieze kleur heeft. Dit is zelfs een goed teken. Geel of groen snot wil zeggen dat je lichaam genoeg antistoffen aanmaakt om de bacteriën uit je lijf te krijgen. Hoe viezer je snot, hoe beter je immuunsysteem werkt.

Jonge kinderen versus oudere mensen

Oudere mensen hebben al vaak een verkoudheid gehad in hun leven waardoor ze iets weerbaarder zijn. Dit verklaart ook waarom kinderen heel wat meer en langer rondlopen met een vieze neus. Door de jaren heen hebben bejaarden dikwijls antistoffen moeten aanmaken en dat maakt je sterker. Kinderen moeten die weerbaarheid nog opbouwen.

Kussen is niet besmettelijk

Wie zich ziek en verkouden voelt, zal geneigd zijn om niet te veel te kussen met zijn of haar partner. Je hoeft je echter helemaal niet in te houden. Kussen is dan ook een pak minder besmettelijk dan elkaar de hand schudden.

Uitzweten of niet

Soms wordt er gezegd dat je de ziektekiemen kan uitzweten. Trek een dikke trui aan om te gaan slapen en je zult je een pak beter voelen. Dit is echter geen manier om van je verkoudheid af te komen. Je zult je slechts een korte periode wat beter voelen. Uitzweten pakt de kern van het probleem niet aan.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleur van snot: geel, oranje, groen, bruin en bloederig snotKleur van snot: geel, oranje, groen, bruin en bloederig snotGroen snot snuiten of geel snot snuiten? Wat kan dat betekenen? En bij verkoudheid: kun je dan beter snuiten of ophalen?…
Loopneus bij koud weerLoopneus bij koud weerEen verkoudheid kan een loopneus veroorzaken. Maar ook bij koud weer krijgen we vaak te maken met een loopneus. Dit zien…
Neusverkoudheid, de neus ophalen of snuiten?Neusverkoudheid, de neus ophalen of snuiten?Veel mensen vinden het niet prettig als iemand steeds z'n neus ophaalt en zeggen vaak: ga je neus eens snuiten! Maar gev…
Wat te doen bij een verkoudheid?Wat is een verkoudheid? Een verkoudheid is een reactie van het lichaam op een infectie van de bovenste luchtwegen. binne…

Een salmonella besmettingEen salmonella besmettingEr zijn wel 1500 soorten salmonellatypen. Deze bacterie is ontdekt door de Amerikaanse bioloog dr. Salmon. Hij was bezig…
Agranulocytose: koorts, oorzaak en behandelingAgranulocytose: koorts, oorzaak en behandelingGranulocyten zijn een soort witte bloedcellen. Bij de ziekte agranulocytose ontbreken deze witte bloedcellen. Een belang…
Bronnen en referenties
  • www.nieuwsblad.be
Gietje711 (128 artikelen)
Laatste update: 12-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.