Gezondheid: Griep

Gezondheid: Griep Griep vinden we alledaags en eigenlijk geen probleem, toch gaan er ieder jaar nog zo’n 250 tot 2500 mensen aan dood. Weliswaar met name binnen de risicogroep, dat wil zeggen de ouderen en chronisch zieken, zoals mensen met diabetes, hart- of longziekten. Maar dat maakt dat griep misschien niet voor de meeste mensen direct, maar mogelijk wel indirect, gevolgen kan hebben. Wat is het eigenlijk en wat kan je er aan doen?

Veroorzaker

Griep (of influenza) wordt veroorzaakt door het influenzavirus, welke via de luchtwegen mensen kan infecteren (het virus is terug te vinden in slim, snot en speeksel, maar kan ook via de handen doorgegeven worden). Jaarlijks krijgen meer dan 800.000 Nederlanders griep, niet te verwarren met het verkoudheidsvirus. Het is een seizoensgebonden epidemische ziekte die met name in de gematigde klimaatzones welig kan tieren.

Je hebt verschillende type virussen A, B en C. A en B komen met name bij volwassen voor en C voornamelijk bij kinderen en geeft een stevig verkoudheidsgevoel. A levert uiteindelijk de meeste “slachtoffers”. De indeling is op basis van verschillend eiwitten (hemagglutinine en neuraminadase). Aangezien de eiwitten continu veranderen is opgebouwde immuniteit lang niet altijd afdoende voor een volgende griep en zal kinderen, met een beperkte afweer, nog eerder aanpakken.

Pandemie

Een pandemie kan ontstaan als er een grotere groep mensen te weinig immuniteit opgebouwd heeft. In 1918 zijn er, na de eerste wereldoorlog, nog miljoenen mensen gestorven aan de Spaanse griep. De meeste recentelijk is de Mexicaanse griep van 2009 geweest.

Verschijnselen

Het virus kan zich, na besmetting, door het hele lichaam verspreiden en griep levert klachten over het hele lichaam. Meestal geven er meerdere symptomen samen het “griep-gevoel, zoals:
  • Koude rillingen
  • Koorts (kan hoog worden)
  • Keelpijn
  • Hoest (droog)
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Algeheel malaise gevoel

Voorkomen of genezen

Helemaal voorkomen kan alleen als je jezelf opsluit en met niemand in contact komt, niet reëel dus. Er zijn wel enkele zaken waar je aan kunt denken, zoals het goed wassen van de handen als je bij iemand in de buurt geweest bent met griep.

Als je het zelf hebt is het een kwestie van uitzieken, er is geen medicijn voor. Wel kan je een verstopte neus met een fysiologische zoutoplossing wat ontlasten en de keel kan je verzachten met wat drinken of speciale zuigtabletten. Heb je hogere koorts, dan kan een paracetamol wat verlichting brengen.

Probeer verder de hygiëne nog meer op te schroeven, denk hierbij aan:
  • Regelmatig de handen wassen
  • Neus snuiten in papieren zakdoekjes (en deze direct na gebruik weggooien)
  • Niezen en hoesten met de hand voor de mond
  • Drink meer dan voldoende (door koorts transpireer je veel)

Je hoeft niet in bed te blijven, maar voldoende rust om het lichaam het werk te laten doen is zeker aan te raden. Vaak geeft het lichaam het zelf al aan. Na zo’n 3 tot 5 dagen moet het in principe over zijn, maar voordat je je weer helemaal fit voelt kan er wel wat meer tijd overheen gaan. Je bent zomaar enkele weken verder.

Tot slot

Er zijn voor- en tegenstanders van de griepprik. Een gezond lichaam moet de griep gewoon aankunnen. Maar als je tot een van de risicogroepen behoord is het wel aan te raden een griepprik te halen. Het geeft geen 100% garantie, maar verkleint te kans. Krijg je desondanks toch griep, dan zal het ziekteproces meestal wat milder verlopen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij griep: besmetting, risicogroepen, symptomenWat te doen bij griep: besmetting, risicogroepen, symptomenWat te doen bij griep? Als je besmet bent met het griepvirus dan worden bepaalde symptomen zichtbaar. Door te letten op…
De juiste diagnose: Griep of verkoudheidWie in deze dagen, geplaagd van keelpijn en hoesten, een apotheek bezoekt en daar op medische hulp hoopt, moet weten of…
Griep: verschijnselen en behandeling en de griepprikGriep: verschijnselen en behandeling en de griepprikMensen zeggen al gauw dat ze grieperig zijn, maar vaak is het dan alleen maar een flinke verkoudheid. Griep komt veel vo…

Risicofactoren suikerziekte type IIRisicofactoren suikerziekte type IIEr bestaan verschillende vormen van suikerziekte, ook wel diabetes genoemd. De meest voorkomende vorm is diabetes type I…
Diabetes en SteviaWerkt Stevia tegen diabetes? Mensen met diabetes hebben uiteraard ook wel eens trek in iets zoets en uit verschillende o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mojpe, Pixabay
  • H. Veldman, huisarts
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.