Tuberculose, wat is het en hoe wordt het behandeld?

Tuberculose, ook wel TBC genoemd, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Een infectie met deze bacterie kan ernstige ontstekingen veroorzaken. Tuberculose kan overal in het lichaam voorkomen, maar vooral in de longen.

Tuberculose

De bekendste vorm van tuberculose is longtuberculose, maar tuberculose kan ook in andere organen voorkomen, bijvoorbeeld in klieren, nieren, gewrichten, of botten. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 1000 mensen tuberculose. Er zijn open en gesloten tuberculose, open tuberculose is besmettelijk, omdat patiënten de bacterie uit hun longen ophoesten en het zo verspreiden. Het wordt niet overgebracht door het aanraken of zoenen van de patiënt. Tuberculose wordt vrijwel altijd door de lucht verspreid. Het is daarom noodzakelijk voor mensen met tuberculose om 'netjes' te hoesten. Hoesten met de hand voor de mond, met een papieren zakdoek en je hoofd naar de kant waar géén mensen staan is het meest geschikt. In sommige situaties is het voor mensen die op bezoek gaan bij een patiënt met tuberculose ook noodzakelijk om een neusmondmasker te dragen.
Gesloten tuberculose is niet besmettelijk, dit blijft in het lichaam van de patiënt.
Patiënten met longtuberculose zullen merken dat ze steeds slechter kunnen ademhalen, soms het gevoel hebben dat ze bijna stikken. Tuberculose tast het orgaan aan, het zorgt ervoor dat het orgaan steeds minder goed werkt. Tuberculose is daarom ook wereldwijd een van de meest dodelijkste ziektes die er zijn. Het is daarom van belang tuberculose goed te behandelen. Zonder behandeling wordt de patiënt steeds zieker en is er een grote kans op overlijden.

Symptomen van TBC

Er zijn een aantal symptomen waaraan je tuberculose kunt herkennen. Herken je meerdere symptomen, dan is het raadzaam om een arts in te schakelen om het eens te laten nakijken. De meest voorkomende symptomen zijn: koorts, pijn op de borst, kortademigheid, veel hoesten, soms met bloed erbij, gewichtsverlies, en zweten tijdens het slapen.
Een arts doet vaak een speeksel test om aan te tonen of het op tuberculose duidt. Een bakje met je eigen speeksel wordt dan onderzocht om te kijken of er bacteriën in zitten die duiden op tuberculose.

Hoe behandel je tuberculose?

Als je er op tijd bij bent, dan is tuberculose goed te genezen. Dit met een kuur van 6 maanden. De patiënt moet de gedurende 6 maanden wel onder behandeling blijven. De meeste patiënten hoeven niet in het ziekenhuis te verblijven, maar in sommige gevallen is dit beter. Bijvoorbeeld bij ouderen mensen of bij kinderen is het in het begin belangrijk dat ze goed met de medicijnen om kunnen gaan zodat ze deze ook goed innemen. De patiënt wordt begeleidt met zijn/haar voeding, de medicijnen mogen absoluut niet op een lege maag genomen worden en het is belangrijk goed en gezond te blijven eten. Het is belangrijk dat de kuur secuur en op ongeveer dezelfde tijdstippen worden ingenomen, daarom is onder behandeling blijven een must. Want gaat dit fout, dan kan dit leiden tot multiresistente tuberculose, en reageert je lichaam niet meer op de medicijnen. Dit heeft vrijwel altijd de dood tot gevolg.

Er kunnen bijwerkingen van de kuur zijn, maar de meeste patiënten hebben hier weinig of geen last van. De meest voorkomende klachten/bijwerkingen zijn: Moehuid, huiduitslag/jeuk, misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn, wazig zien, gewrichtspijnen, tintelingen in handen en voeten, oranje kleur urine, en concentratiestoornissen. Heb je veel last van een of meerdere van deze symptomen, neem dan contact op met je behandelend arts.
© 2013 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – TBC (tuberculose)Stel; een kindje is al lang hoesterig, heeft af en toe koorts, een slechte eetlust en achterblijvende groei. Dan is de k…
Geneesmiddelen bij tuberculoseGeneesmiddelen bij tuberculoseTuberculose (TBC) is een infectieziekte die in de meeste gevallen de longen betreft. In de behandeling van tuberculose k…
Tuberculose: wat is tbc?Tuberculose: wat is tbc?Tuberculose (tbc) is een bacteriële infectieziekte die vooral in de longen voor komt. De bacterie kan echter ook op ande…
Tuberculose, nog niet de wereld uitTuberculose, nog niet de wereld uitHoewel soms wordt aangenomen dat de ziekte tuberculose in de westerse wereld is uitgebannen, werden begin 2015 in België…

Ziekte van Addison: oorzaken, symptomen, behandelingZiekte van Addison: oorzaken, symptomen, behandelingDe ziekte van Addison wordt veroorzaakt doordat de bijnierschors te weinig cortisol en aldosteron aanmaakt. De ziekte va…
Asbest en de longziekten asbestose en mesothelioomAsbest en de longziekten asbestose en mesothelioomTwee zeer ernstige ziekten die veroorzaakt worden door het inademen van asbeststof zijn asbestose en mesothelioom. Asbes…
Bronnen en referenties
  • http://www.geneesmiddelendebat.nl/nieuws/archief-artikelen/nieuws-2012/sanofi-en-tb-alliance-sneller-nieuwe-behandelingen-tuberculose
Stacey (42 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.