Pijn op de borst, oorzaak en behandeling

Pijn op de borst, oorzaak en behandeling Pijn op de borst komt bij iedereen wel eens voor. Dit kan tijdelijk zijn en ontstaan door stress of spanning. Maar in een aantal gevallen is er meer aan de hand. Zo kan het kraakbeen ontstoken zijn, een tussenribspier of de het hartzakje. Ook kan er sprake zijn van angina of zelfs een hartaanval. Deze laatste is vaak ernstig. Ruim 1/3e deel van de bevolking sterft aan hart-en vaatziekten. Pijn op de borst is dus iets dat we serieus moeten nemen.

Wat is pijn op de borst?

Bij pijn op de borst voelen we pijn in het midden van de borstkas, aan de linkerkant of aan de rechterkant. Een combinatie van deze drie kan ook gevoeld worden. De pijn komt in aanvallen voor of is continue aanwezig. In de meeste gevallen is pijn op de borst waarneembaar bij inspanning en is minder bij rust. In ernstige gevallen wordt de pijn ook in rust gevoeld. Pijn op de borst moet niet verward worden met pijnlijke borsten bij vrouwen. Vrouwen die pijn op de borst hebben voelen de pijn soms wel achter een of beiden borsten, maar de borst en tepel zelf doet geen pijn.

Hartinfarct of hartaanval

Bij pijn op de borst zijn veel mensen bang voor een hartaanval, ook wel een hartinfarct genoemd. In veel gevallen is deze angst onterecht. Toch kan pijn op de borst soms wel een voorbode zijn voor een hartaanval of zelfs een hartaanval betekenen. Een hartaanval ontstaat nooit zomaar. Er gaat een lang proces aan vooraf, waar men vaak niks van merkt. Door bepaalde factoren zoals voeding of roken kunnen bloedvaten dicht gaan slibben. Slagaderverkalking wordt dit genoemd, en dit ontstaat vaak door een hoog cholesterolgehalte, nicotine, glucose of een hoge bloeddruk. Door een ontsteking van de vaatwanden wordt er plaque gevormd op de vaatwand. Later wordt hier kalk op afgezet. In de loop van vele jaren kan er steeds meer kalkafzetting plaatsvinden. De slagader wordt vernauwd. Doordat de vaatwand stug is geworden door de verkalking kan deze scheuren. Bloed komt in aanraking met de plaque met een bloedstolsel als gevolg. Deze bloedstolsels kunnen losraken en in de kransslagaders terecht komen. Het hart krijgt geen zuurstof meer en zal afsterven. Dat is een hartaanval.

Bij een hartaanval is er sprake van pijn midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar de schouder en arm, meestal links. Vaak heeft men voorafgaande maagklachten gehad. Tijdens een hartaanval kan er ook maagpijn optreden of pijn aan de rug of de kaak. De pijn blijft langer dan 5 minuten aanhouden en komt ook voor in rust. Vaak gaat men zweten en wordt de patiënt misselijk of moet braken. De ademhaling kan versneld zijn of er is sprake van kortademigheid. Er kan een zwaar gevoel op de borst aanwezig zijn, alsof er een band strak om de borst zit. Vooral vrouwen hebben van te voren een periode van extreme vermoeidheid of een onrustig gevoel. Een hartaanval is niet altijd dodelijk wanneer er ingegrepen wordt: in 1 op de 3 gevallen loopt het dodelijk af. Een patiënt met een hartaanval moet zo spoedig mogelijk naar het ziekenhuis. Daar kan men proberen het bloedstolsel op te lossen middels medicijnen. Ook dotteren of een operatie worden toegepast.

Angina pectoris

Angina pectoris is niet hetzelfde als een hartaanval,. hoewel de symptomen wel gelijk zijn. Ook hier treedt er pijn op de borst op, vaak in het midden en soms iets naar links. Er is een beklemmend gevoel op de borst en er kan benauwdheid en kortademigheid optreden. De pijn verdwijnt weer wanneer het lichaam geen extra zuurstof meer nodig heeft. De oorzaak is een vernauwing van de kransslagaders waardoor de hartspier minder zuurstof krijgt. Vaak treedt angina pectoris bij inspanning of stress op. Behandeling bestaat uit een vermindering van inspanning en stress, verlagen van de bloeddruk of op verwijden van de vaten.

Syndroom van Tietze

Bij deze ziekte is er pijn op de borst die precies aangewezen kan worden. Dit in tegenstelling tot een hartaanval, waarbij de pijn niet precies gelokaliseerd kan worden. De pijn komt vooral voor bij handelingen als lachen, niezen, hoesten, tillen of bukken. Bij rust is de pijn afwezig of veel minder. Soms treedt de pijn ook op bij een bepaalde lig-of zithouding, wanneer de borstkas wat wordt samengevouwen of ineengedrukt. Soms is op de borstkas zelf een rode en warme zwelling te zien. Het kraakbeen van de borstkas is ontstoken. Behandeling is vaak moeilijk. De ontsteking kan in fasen voorkomen waarbij er klachtenvrije perioden zijn. Soms verdwijnen de klachten weer, soms blijven ze een leven lang aanwezig.

Ontstoken tussenribspier

Iets dat vaak voorkomt en soms een lange tijd nodig heeft om volledig te herstellen: een ontstoken tussenribspier. Tussen de ribben bevinden zich spieren die de ribben met elkaar verbinden en voor de beweeglijkheid zorgen. Soms kan een tussenribspier ontstoken raken door langdurige irritatie. Er is pijn voelbaar op de borstkas, vaak duidelijk aan te wijzen. Wanneer er meerdere tussenribspieren ontstoken zijn is de locatie vaak moeilijker aan te wijzen. De pijn verergert bij inspanning of een bepaalde houding. De behandeling bestaat uit rust en soms pijnstillers. De ontsteking verdwijnt vanzelf weer maar kan soms maanden tot jaren duren.

Andere oorzaken van pijn op de borst

Pijn op de borst kan uiteenlopende oorzaken hebben. Hierboven zijn er al een aantal genoemd. Andere oorzaken kunnen zijn:
  • Stress en paniek veroorzaakt een beklemmend gevoel, kortademigheid en pijn op de borst.
  • Chronische bronchitis: pijn aan de longen die voelbaar is net achter het borstbeen.
  • Veel hoesten waardoor het borstbeen overbelast en geïrriteerd raakt.
  • Een ontsteking in het hart zoals een ontstoken hartzakje, de hartklep of de binnenwand van de boezems en kamers.
  • Hyperventilatie waardoor er te diep geademd wordt en er vaak paniek ontstaat.
  • Schade aan de grote slagaders, met name de kransslagader.
  • Pectus of kippenborst, of een andere afwijking of vergroeiing van de borstkas.
  • Maagklachten waardoor de pijn voortvloeit richting het borstbeen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke steken in de borst?Pijnlijke steken in de borst?Heeft u dat ook wel eens? Last van een stekende pijn in de borst en weet u niet goed wat u er mee aanmoet, in dit artike…
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…
BorstvergrotingHet woord borstvergroting zegt het al, het is een ingreep waarbij de borst of borsten van de vrouw worden vergroot. Mees…
Hartkramp bij ouderen: ouderdomskwaaltje of toch niet?Hartkramp bij ouderen: ouderdomskwaaltje of toch niet?Angina pectoris wordt ook wel hartkloppingen genoemd en kenmerkt zich als een drukkende pijn op de borst. Soms komen daa…

Cyaanvergiftiging: abrikozenpitten of blauwzuurCyaanvergiftiging: abrikozenpitten of blauwzuurCyaanvergiftiging of blauwzuurvergiftiging treedt op bij inademing van een cyaanverbinding of cyaanwaterstof. Dit staat…
Borstkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseBorstkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseEen knobbeltje in de borst kan kwaadaardig zijn, maar in driekwart van de gevallen is het onschuldig. Het kan bijvoorbee…
Bronnen en referenties
  • Hartwijzer.nl
  • Cardiologie, Witsenburg, van Osch-Geversm en Strengers
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.